Înainte de plecarea sa în SUA, pentru a participa la cea de-a 78-a Adunare Generală a Națiunilor Unite de la New York, președintele Recep Tayyip Erdoğan a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a reacționat vehement la ultimul raport al Uniunii Europene referitor la aderarea Turciei. „Ne putem despărți de Uniunea Europeană dacă este necesar”, a declarat azi președintele turc, conform informațiilor oficiale.

„În această perioadă, în care Uniunea Europeană face mișcări pentru a se desprinde de Turcia, vom face o evaluare față de aceste situații și după aceea ne putem despărți de Uniunea Europeană, dacă este necesar”.

Reamintim că acest raport îndeamnă Turcia să aplice Rusiei sancțiunile economice ale Occidentului și să ratifice aderarea Suediei la NATO fără nicio întârziere, deși în același document este subliniat faptul că procesul de aderare la NATO al unei țări nu poate fi în niciun fel legat de procesul de aderare la UE al altei țări, întrucât acesta rămâne bazat pe propriile merite.

CITEȘTE ȘI:„Mai întâi, să deschidem drumul Turciei în Uniunea Europeană, apoi noi deschidem drumul Suediei în NATO”

Președintele Erdoğan a plecat spre New York pentru a participa la cea de-a 78-a Adunare Generală a ONU, unde liderii a peste 150 de țări sunt așteptați să participe la discuții, care anul acesta vor avea ca temă „Restabilirea încrederii și revitalizarea solidarității globale”. Acesta se va adresa marți Adunării Generale a ONU, în prima zi a discuțiilor. „Sperăm că declarația noastră „Lumea este mai mare decât 5”, pe care o exprimăm de ceva vreme, a devenit general acceptată”, susține președintele turc, care spune că e de acord cu poziția secretarului general al ONU, António Guterres, că structurile stabilite după al Doilea Război Mondial nu mai reflectă lumea de astăzi.

De ce Turcia nu este convinsă de Suedia?

La întrebarea jurnaliştilor turci referitoare la acceptarea aderării Suediei în NATO de către Turcia, președintele Erdoğan a răspuns: „Occidentul spune „Suedia, Suedia, Suedia”. Însă nu este posibil să spunem da sau nu, decât dacă parlamentul nostru decide asta. În primul rând, Suedia trebuie să-și îndeplinească datoria”. Răspunsul președintelui turc face referire la angajamentul luat de Suedia în fața Turciei, pentru aderarea la NATO și la faptul că promisiunile făcute Turciei până acum nu au fost respectate.

„Dacă trimit teroriști să manifeste sub protecția poliției suedeze, înseamnă că nu își îndeplinesc datoria. Atunci promisiunile făcute nouă nu se țin. Toată lumea ar trebui să aprecieze atitudinea parlamentului în această problemă”, a mai declarat azi președintele Turciei.

Seria demonstrațiilor simpatizanților PKK și ale teoriilor islamofobe de la Stockholm i-au determinat pe liderii turci să pună la îndoială angajamentul Suediei de a respecta prevederile memorandumului de la Madrid pentru aderarea la NATO. De asemenea, continuarea protestelor afiliate terorismului și cele anti-Turcia riscă să pericliteze și mai mult aderarea Suediei. În mai multe rânduri autoritățile de la Ankara au avertizat că dacă guvernul suedez nu reușește să ia măsuri cu privire la propaganda teroristă PKK/PYD, tensiunea în relațiile dintre cele două țări ar putea crește și că extrădarea teroriștilor este o necesitate pentru ca Suedia să-și câștige dreptul de a intra în NATO.

Relațiile Turcia – SUA

Acceptarea de către Turcia a aderării Suediei la NATO este un prilej și ca Statele Unite ale Americii să pună o serie de condiții Turciei, în ceea ce privește vânzarea de avioane F-16. Recent, oficialii americani au arătat că există un număr de membri ai Congresului SUA care așteaptă să vadă că Turcia susține aderarea Suediei la NATO și după aceea se va relua discuția referitoare la achiziția de avioane F-16.

„Ce se spune despre F-16? Nu înainte ca Camera Reprezentanților să decidă. Dacă acolo este Camera Reprezentanților, aici este parlamentul”, a declarat azi președintele Erdoğan.

Reamintim că în urmă cu puțin timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, spunea că deja Suedia a luat o serie de măsuri pentru a răspunde preocupărilor Turciei, inclusiv schimbarea Constituției și arestarea suspecților de terorism și că aceste acțiuni sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei.

Replica președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, nu a întârziat să apară: „Dacă ei au un congres și noi avem o Mare Adunare Națională a Turciei”, adică și decizia finală de aderare a Suediei la NATO aparține Marii Adunări Naționale a Turciei.

„Am făcut plăți. Am făcut chiar o plată și pentru F-35, 1 miliard 450 de milioane de dolari. Nu am primit încă returnarea acestei plăți”, declara în același context președintele Erdoğan.

De asemenea, reamintim că Ungaria a semnalat că în această toamnă ar putea ratifica cererea Suediei de a adera la NATO, dacă Turcia va sprijini candidatura Suediei.

Marea Adunare Națională a Turciei va supune la vot în luna octombrie apartenența Suediei la NATO, atunci când își va relua activitatea.

CITEȘTE ȘI: Turcia și Ungaria sunt în strânsă coordonare în ceea ce privește aprobarea candidaturii Suediei la NATO

2 comentarii la „Erdoğan: „Ne putem despărți de Uniunea Europeană dacă este necesar”

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.