După ședința de cabinet de ieri, președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat într-un briefing de presă că studenții turci vor beneficia de un sprijin guvernamental pentru achiziționarea unui telefon mobil, a unui computer, precum și de o cartelă gratuită pentru internet. În plus, Erdoğan a anunțat că va oferi împrumuturi fără dobândă cuplurilor proaspăt căsătorite.

Ajutor pentru studenți, la achiziționarea unui telefon și computer

Turcia va implementa un tip de ajutor pentru tinerii studenți, pentru achiziționarea unui telefon mobil și computer, în valoare de 5.500 TL, dar nu mai mult de 9.500 TL. Mai exact, se va fi oferi sprijin pentru 44,4% din prețul pieței pentru telefoanele mobile și 16,7% pentru computere. De asemenea, tot studenții vor putea beneficia, timp de un an de zile, de o cotă lunară gratuită de 10 GB pentru acces la internet, prin intermediul a trei operatori de rețele mobile, la alegere.

Președintele Turciei a mai anunțat că toți tinerii de peste 18 ani vor primi un „Card de Tineret”, valabil un an de zile, pentru acces gratuit sau cu reducere, la muzee, cinematografe și teatre.

Principiile de implementare ale acestor proiecte vor fi stabilite de ministerele de resort.

Credite fără dobândă pentru cupluri proaspăt căsătorite

Președintele Erdoğan a anunțat ieri că în Parlamentul Turciei va fi depus un proiect de lege referitor la înființarea Băncii Familiei și Tineretului, în care vor fi transferate o parte din veniturile statului din gaze naturale, petrol și mine. „În primul rând, vom implementa proiecte pilot pentru familii și tineri și apoi le vom extinde. Oferim împrumuturi fără dobândă cuplurilor proaspăt căsătorite. Vom lansa această aplicație, ca proiect pilot în zona cutremurului”, a declarat președintele Turciei.

Erdoğan: „Lumea este mai mare de cinci

Președintele Erdoğan a declarat ieri că Turcia are o agendă încărcată mai ales în domeniul politicii externe. Acesta spune că după 3 ani de zile, vor apărea și primele rezultate în plan economic: o dimensiune economică ce va depăși 1,3 trilioane de dolari și 15.000 de dolari venit pe cap de locuitor.

„În curând vom prezenta cel de-al 12-lea Plan de dezvoltare și programul guvernamental”, a declarat președintele Turciei. De asemenea, acesta a mai spus că numărul celor care susține teza sa, „Lumea este mai mare de cinci”, crește pe zi ce trece.

Conducta de gaz natural Iğdır-Nakhıçivan

Erdoğan a reamintit că împreună cu președintele Azerbaidjanului, İlham Aliyev, acum două zile au pus bazele conductei de gaz natural Iğdır-Nakhcivan. „Prin proiect, toate nevoile de gaze naturale ale Nakhıçivanului vor fi satisfăcute”, a declarat jurnaliștilor președintele Erdoğan, care a spus cu acest prilej că e bucuros de succesul operațiunii desfășurate de armata azeră împotriva elementelor teroriste din Karabakh. „Felicit încă o dată armata azeră victorioasă”, a declarat acesta.

„În ciuda durerii, opresiunii și masacrului experimentate timp de 30 de ani, atitudinea fraților noștri azeri față de armenii din Karabakh este dincolo de orice laudă. Toate revendicările unor state, care de ani de zile se hrănesc cu blocajul din regiune, constau în prostii și calomnii. Sperăm că Armenia nu va da crezare unor astfel de provocări venite din afară și din diaspora. Să sperăm că vom realiza culoarul Zangezur cât mai curând posibil și vom face comunicarea noastră feroviară și autostradă cu prietenul și fratele Azerbaidjan neîntreruptă. Sperăm să transformăm regiunea noastră într-un bazin de pace și prosperitate”, a mai spus președintele Turciei.

Ce este „Coridorul Zangezur”?

Ministrul Transporturilor din Turcia a prezentat ieri proiectul „Coridorului Zangezur”, important pentru a întări relaţiile dintre Turcia şi Azerbaidjan, „o cale de dezvoltare pe care o vom implementa împreună cu Irakul și țările din Golf. Dezvoltarea durabilă a stat la baza tuturor programelor noastre”, a declarat Erdoğan.

Precizăm că acest proiect, „Coridorul Zangezur”,face parte dintr-o rută strategică de transport care se întinde de la Bak, din Azerbaidjan, până în provincia Kars din Turcia, trecând prin Armenia. Mai exact, străbate teritoriile Azerbaidjanului și Armeniei ajungând în Nakhchivan, regiunea autonomă a Azerbaidjanului, care se învecinează cu Turcia.

Zangezur este un teritoriu disputat încă din Primul Război Mondial. Sub Uniunea Sovietică, zona, care este situată între regiunea autonomă Nakhchivan din Baku și Azerbaidjan, a devenit parte a Republicii Sovietice Socialiste Armene.

În timpul erei sovietice, Moscova a construit două căi ferate pentru a conecta Nakhchivan cu principalul teritoriu azer, într-o regiune pe care Baku o numește acum „Coridorul Zangezur”, numit uneori de presă și de analiștii azeri ca fiind „Coridorul Nakhchivan”.

Aceste căi ferate au devenit însă inutilizabile în timpul Primului Război din Karabakh, care a început în 1992. Baku își propune acum să reconstruiască căile ferate din epoca sovietică și să construiască autostrăzi în zonă pentru a conecta Azerbaidjanul cu regiunea sa Nakhchivan. În plus, coridorul face parte și dintr-un mare proiect de transport care leagă Baku de Istanbul.

Coridorul Zangezur - Sursa: TRT World
Coridorul Zangezur – Sursa: TRT World

Proiectul geopolitic care leagă Europa de Asia Centrală și China

Într-un sens specific, „Coridorul Zangezur” își propune să ofere Azerbaidjanului acces nerestricționat la enclava sa Nakhchivan, fără puncte de control armene, în timp ce trece prin teritoriul armean în apropierea graniței Teheran-Erevan. În sens general, coridorul este un proiect geopolitic care leagă Europa de Asia Centrală și China prin ruta Azerbaidjan-Turcia.

Potrivit președintelui Azerbaidjan, Ilham Aliyev, coridorul va servi și ca punct de legătură între Rusia și Iran, ca parte a Coridorului Internațional de Transport Nord-Sud, sporind accesul Teheranului în regiune. Pe de altă parte, Iranul nu dorește să vadă „Coridorul Zangezur” funcțional, deoarece este îngrijorat de o posibilă apropiere Armenia-Azerbaijan-Turcia, despre care Iranul crede că i-ar slăbi pozițiile politice, compromițându-i interesele naționale și regionale.

Legătura terestră a Turciei cu Azerbaidjan înseamnă, de asemenea, că Ankara va avea un acces mai bun la statele turcești din Asia Centrală, cu care are legături istorice și culturale puternice.

„Coridorul care va trece prin aici va uni întreaga lume turcească”, declara în timpul reuniunii Organizației Statelor Turce,președintele Azerbaidjanului, İlham Aliyev.

CITEȘTE ȘI: Erdoğan: „Ne putem despărți de Uniunea Europeană dacă este necesar”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.