NATO

Dacă guvernul suedez nu reușește să ia măsuri cu privire la propaganda teroristă PKK/PYD, tensiunea în relațiile dintre cele două țări ar putea crește, spune președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

Conform Anadolu Agency, la o întâlnire recentă cu tinerii turci în provincia Muğla, președintele Erdoğan spune că extrădarea teroriștilor este o necesitate pentru ca Suedia să-și câștige dreptul de a intra în NATO.

„Dacă nu extrădați teroriștii pe care îi aveți, atunci nu putem ratifica acest lucru (aderarea la NATO) în parlamentul nostruÎn primul rând, trebuie să extrădeze aproape 130 de teroriști pentru ca cererile lor să treacă de parlamentul nostru, (dar) din păcate încă nu au făcut acest lucru”.

Președintele turc a remintit și de solicitarea Turciei ca Suedia să îl extrădeze pe Bülent Keneș, suspect FETÖ de terorism: „În mod interesant, instanța lor a respins deportarea lui Bülent Keneș către noi”. Fost redactor-șef al cotidianului Today’s Zaman, Bülent Keneș este presupus membru al Organizației Teroriste Fetullah (FETÖ) și locuiește în Suedia.

Reamintim că în timpul loviturii de stat eșuate din 2016, orchestrată de FETÖ și liderul său din SUA, Fetullah Gülen, au fost ucise 251 de persoane au fost ucise și 2.734 au fost rănite.

Președintele turc a mai spus că președintele Parlamentului turc, Mustafa Şentop, a anulat vizita omologului său suedez, Andreas Norlen, ca răspuns la provocările recente ale susținătorilor grupării teroriste PKK efectuate în mod deschis în capitala Stockholm.

Acordul unanim al tuturor membrilor NATO – inclusiv al Turciei, membră de peste 70 de ani – este necesar pentru ca orice nou membru să fie admis în alianță.

O bancă suedeză găzduiește un cont activ PKK

Conform unor surse din publicația suedeză „Fria Tider”, în ciuda presiunii Turciei, una dintre cele mai mari bănci ale Suediei, SEB, găzduiește un cont activ pentru gruparea teroristă PKK. Recent, profitul din vânzările de materiale promoționale care simbolizau gruparea PKK a fost depus în acest cont bancar.

Purtătorul de cuvânt al SEB, Niklas Magnusson, a declarat într-un comunicat din 5 ianuarie că „Banca respectă legislația și este împotriva comerțului ilegal, care constituie infracțiune”, însă presa suedeză arată că în acest moment contul bancar al grupării teroriste și un număr de telefon mobil sunt încă active.

Presa din Suedia a descris eșecul băncii de a închide conturile grupării teroriste PKK drept „ipocrizie”.

Informația vine în momentul în care de la 1 ianuarie în Suedia au intrat în vigoare noi legi antiteroriste, iar noul guvern este presat să-și țină promisiunile în temeiul Memorandumului de la Madrid de a reprima teroriștii, ca o cerință pentru obținerea aderării la NATO.

Conform „Raportului privind situația și tendințele terorismului în UE 2022” al Europol, gruparea PKK continuă să „folosească Europa pentru strângerea de fonduri prin mijloace legale și ilegale”, care includ „campanii de strângere de fonduri și donații, precum și extorcare și alte activități criminale organizate”.

Reamintim totuși că Uniunea Europeană a reiterat în mai multe rânduri că PKK este considerată organizație teroristă.

Raportul poate fi citit integral AICI.

CITEȘTE ȘI: Analiza relației Suedia – Turcia – NATO

Grupările teroriste sunt tolerate și în alte țări europene

Președintele turc spune că gruparea teroristă PKK este prezentă nu numai în Suedia și Finlanda, ci e văzută activând și în țări precum Germania, Franța și Marea Britanie, chiar dacă PKK se află pe lista oficială a Uniunii Europene a grupărilor teroriste.

În campania sa teroristă de peste 35 de ani împotriva Turciei, PKK – listată ca organizație teroristă de Turcia, SUA și UE – a fost responsabilă pentru moartea a peste 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și sugari.

YPG/PYD este filiala sa din Siria.

CITEȘTE ȘI: România a refuzat 8 din cele 10 cereri de extrădare făcute de Turcia, pentru cetățeni suspectați de terorism