
Așteptările operatorilor turci din turism nu s-au concretizat în prima parte a acestui an. Ei spun că un impact negativ la vânzarea pachetelor turistice l-a avut creșterea combustibililor și a electricității. Sub presiunea datoriilor acumulate, hotelierii turci mizează acum doar pe turismul extern.
La Bodrum, plajele și hotelurile sunt deocamdată goale, comparativ cu aceeași perioadă dinaintea pandemiei. Hotelierii care au sperat că va crește numărul turiștilor interni sunt extrem de dezamăgiți și spun că din cauza problemelor economice, Bodrum va avea probabil cel mai prost sezon din ultimii ani.
Galip Gür, secretarul general al unei forma asociative din turism, spune că în această perioadă prețul unei camere la un hotel fără pretenții, pentru două persoane, cu mic dejun, este de 1000-1200TL (294- 352 lei). Desigur, în iulie și august prețurile vor crește foarte mult. Acesta este și motivul pentru care speranța hotelierilor turci se îndreaptă către turiștii din străinătate.
Hotelierii mizează pe turiștii străini
Președintele unei alte asociații profesionale din Bodrum, Serdar Karcılıoğlu, spune că din păcate sezonul turistic începe pentru hotelieri cu datorii acumulate care ajung la 8 miliarde de dolari, din împrumuturi. „Există o presiune mare asupra hotelierilor, deoarece o mare parte dintre aceștia sunt îndatorați și nu mai pot lua alte credite.”
Dacă în anii anteriori interesul era foarte mare pentru hotelurile de tip „boutique” și casele de vară de la Marea Egee, acum rezervările dacă ajung în acest sector la 30%.
Nici în perioada vacanței de Bayram încasările nu au fost mulțumitoare, iar pentru Kurban Bayram sunt de așteptat creșteri de preț de până la 100%.
Türkbükü Bodrum, destinația vedetelor de la Hollywood
Hotelierii din Türkbükü, un cartier al Bodrumului faimos printre vedetele de la Hollywood și miliardarii de renume mondial, spun că nu au mai văzut o asemenea criză de 30 de ani, iar în luna mai hotelurile erau goale, deși nici măcar nu fuseseră deschise toate facilitățile turistice.
Puținii turiști veniți au fost și ei uimiți de faptul că, spre deosebire de alți ani, acum nicăieri nu era aglomerat. „Nu te puteai plimba din aglomerație, nu puteai intra în restaurante și plaje fără să faci o rezervare. Am fost șocați să vedem situația. Extrem de silențios și gol”, spunea presei turce Emre Atik, un turist care a venit în vacanță cu familia, de la Istanbul. Mai mult, majoritatea turiștilor care au venit în Türkbükü au preferat să stea în cafeneaua municipalității, acolo unde prețurile sunt mult mai mici.
Cu o creștere a prețurilor combustibililor de peste 300%, speranțele proprietarilor de iahturi care fac turul golfurilor și insulelor din jur sunt, de asemenea, năruite. Prețul unui tur de 6 ore pe mare cu iahtul pentru o persoană a crescut de la 100 TL (aproximativ 29 lei), cât era anul trecut, la 250 TL în acest an (74 lei).
Antalya, atractivă pentru germani, britanici și ruși
Statisticile oficiale arată că între 1 ianuarie și 30 aprilie 2022, Antalya a fost vizitată de 1.112.383 turiști. Din păcate, numărul turiştilor ruşi şi ucraineni a scăzut puțin din cauza războiului, dar se constată un număr ceva mai mare al turiştilor germani şi britanici. Potrivit datelor Ministerului Culturii și Turismului, numărul turiștilor ruși care au venit în Turcia în martie 2022 a scăzut cu 47,8% față de aceeași lună a anului precedent.
În Antalya, cei mai mulți turiști au venit între 1 ianuarie și 30 aprilie din Germania cu 329.096, pe locul doi s-au clasat turiștii din Anglia cu 150.944 de turişti şi Rusia cu 143.485 de turişti. Celelalte țări care au trimis cei mai mulți turiști în Antalya pe calea aerului în primele 4 luni ale anului au fost Țările de Jos, Polonia, Iran, Israel, Lituania, Kazahstan și respectiv Belgia.