protest hotelieri Izmir

Facturile extrem de mari pentru energia electrică îi afectează pe proprietarii de hoteluri și pensiuni din Turcia, care cer naționalizarea energiei electrice, a apei și a gazelor naturale.

Protest la Izmir

În cadrul unui protest desfășurat zilele trecute la Izmir, hotelierii atrag atenția că turismul nu înseamnă doar hoteluri de cinci stele, iar proprietarii hotelurilor mici sunt loviți în permanență. Unii hotelieri au arătat facturi la energie electrică de până la 64.000 TL (aproximativ 4.117 euro) și spun ei că această presiune este „fără precedent în istoria Republicii Turcia.”

Președintele Camerei Hotelierilor din Izmir, Mehmet Gonen, spune că ceea ce se întâmplă în aceste zile nu este doar o majorare a prețului, ci este „un transfer direct al banilor din buzunarele oamenilor către companiile private”. Hotelierii spun că își doresc ca vocea lor să se facă auzită și că speră ca președintele Recep Tayyip Erdoğan să pună capăt acestei persecuții a companiilor private de distribuție a energiei electrice.

În facturi constatăm că aceste companii private realizează câștiguri semnificative din distribuția energiei electrice, care este un serviciu public al statului. (…) Motivul scumpirii nu este legat doar de creșterea prețurilor pe piața globală a energiei și creșterea cursului de schimb. Aceste decizii de privatizare stau la baza unor astfel de creșteri de preț„, spun hotelierii.

Consumul mediu de energie electrică al unui hotel: 50-70 kW

La protest, hotelierii au reamintit că în medie într-un hotel se consumă între 50 și 70 kW de energie pe zi. „Lifturi, fiare de călcat, încălzitoare de apă, încălzitoare, aparate de aer condiționat, televizoare, frigidere, prize active pentru ca oaspeții să își poată încărca laptopurile și electrocasnicele oricând doresc, totul este electricitate. Camerele noastre de hotel nu se plătesc de la sine. Este evident că creșterea costurilor cu energia electrică pune o povară serioasă asupra sectorului. Este imposibil ca hotelierii să-și permită aceste tarife”, spun hotelierii turci.

De la 1 ianuarie 2022, costurile cu energia impuse companiilor sunt distribuite acum tuturor grupurilor de abonați, fiind vorba de o creștere medie de la 52% până la 130% a tarifelor la energie electrică.

Din anul 2018, în Turcia a existat o creștere cu 774% a energiei electrice pentru agenții economici, iar pentru persoanele fizice rata a fost de 408%.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.