fermieri cereale

Rusia a anunțat că dacă cerințele referitoare la „culoarul cerealelor” stabilit prin Acordul de la Istanbul nu îi vor fi îndeplinite, intenționează ca luna viitoare să nu reînnoiască acordul.

Reamintim că în luna iulie, Rusia și Ucraina, cu medierea Turciei și a ONU, au semnat Acordul de la Istanbul privind „culoarul cerealelor”. În acest mod au putut fi reluate exporturile de cereale din porturile ucrainene. Cu toate acestea, Rusia și-a exprimat nemulțumirea că încă nu a putut exporta alimente și îngrășăminte. Implementarea Acordului de la Istanbul este de mare importanță pentru rezolvarea crizei alimentare globale.

Acordul de reînnoire va fi discutat duminică

Reprezentantul Rusiei la ONU, Ghenadi Gatilov, a declarat că a transmis o scrisoare secretarului general Antonio Guterres, în care sunt enumerate plângerile referitoare la „culoarul cerealelor”. Oficialii ONU vor discuta duminică reînnoirea acordului, la Moscova.

„Dacă nu vedem că se întâmplă ceva în partea rusă a acordului, atunci iertați-ne, va trebui să privim lucrurile altfel”, a spus Gatilov.

De altfel, la întâlnirea de ieri cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, referindu-se la acordul privind cerealele ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a declarat: „Datorită inițiativelor dumneavoastră, implementăm acordul privind exportul cerealelor din Ucraina către piețele externe, dar o mică parte din cereale merge în continuare în cele mai sărace țări. Țările care cumpără cereale ucrainene în baza acordului de la Istanbul ar trebui să-i fie recunoscătoare lui Erdoğan”.

Președintele Erdoğan: „Facem transportul către țările mai puțin dezvoltate”

În cadrul întâlnirii din Kazahstan cu omologul său rus, președintele Erdoğan a declarat: „Suntem hotărâți să întărim și să continuăm Acordul de la Istanbul și să transportăm cereale și îngrășăminte rusești în țările subdezvoltate, așa cum ați spus, prin Turcia”.

Președintele Erdogan a spus Turcia va face aceste transporturi către țările subdezvoltate și că țările de destinație vor fi stabilite de comun acord. „Consider că pașii pe care Turcia și Rusia îi vor face în acest proces vor tulbura anumite cercuri, dar vor face fericite țările subdezvoltate”, a mai spus președintele turc.

Reamintim că invazia Rusiei în Ucraina a dus la blocarea a aproximativ 20 de milioane de tone de cereale.

Un comentariu la „Acordul privind „coridorul cerealelor”, în pericol. Se conturează o criză alimentară globală?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.