Turcia derulează campania de vaccinare anti-Covid din luna februarie a acestui an, iar în acest moment aproape 70% din populația de peste 18 ani este vaccinată cu ambele doze, aproape 86% a primit cel puțin o doză, iar 10.033.021 persoane au primit doza a treia de vaccin, deoarece primele două doze au fost cu vaccinul chinezesc Sinovac, care nu oferă o protecție majoră împotriva noilor tulpini.

Tablou HES
tablou HES

Mesajul public ce a însoțit campania de vaccinare a fost unul clar, acela că toate vaccinurile utilizate la nivel mondial în acest moment sunt sigure, astfel că interesul pentru vaccinare a fost foarte mare.

Harta vaccinare
Harta vaccinare

A început campania de vaccinare cu a patra doză

Trebuie spus și că Ministerul Sănătății din Turcia a dat startul programului de vaccinare cu a 4-a doză de vaccin, pentru cei care au primit inițial două doze de Sinovac și o doză de vaccin BioNTech. A 4-a doză de vaccin se face la 21 de zile după cea de-a treia doză, iar programările se fac doar pentru cei care vor călători în străinătate și au nevoie de eliberarea pașaportul european de vaccinare. În acest sens, în aplicația digitală Hayat Eve Sığar a fost inserată funcția prin care acest certificat poate fi descărcat. De asemenea, aplicația permite schimbul de informații despre vaccin, imunitate, precum și aspecte legate de cerințele companiilor aeriene pentru călătoriile interne și internaționale.

Pe tot parcursul campaniei de vaccinare, comunicarea autorităților a fost fără precedent de la cel mai înalt nivel al statului, până la nivelul personalului medical. În toate aceste luni, echipele de vaccinare au mers adesea pe teren să vaccineze persoanele în vârstă, greu deplasabile, pe cei care locuiesc în zone rurale sau mai greu accesibile.

Mai nou, după cum arăta ministrul sănătății, Fahrettin Koca, pe paginile de socializare, vaccinarea s-a făcut și pe terenurile agricole, pentru că oamenii care muncesc pământul spun că nu ar fi avut timp să meargă la centrele de vaccinare.