
Turnul Fecioarei (în limba turcă – Kız Kulesi), unul dintre reperele Bosforului, va fi redeschis în luna martie, după finalizarea lucrărilor de restaurare. Potrivit Ministerului Culturii și Turismului din Turcia, restaurarea clădirii istorice se apropie de final odată cu înlocuirea cupolei de lemn.
Conform declarației ministrului Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în momentul în care va fi redeschisă, clădirea istorică va deveni muzeu.
Lucrările de restaurare
Lucrările de restaurare ale Turnului Fecioarei sunt efectuate sub supravegherea Ministerului Culturii și Turismului și sub consultanța experților, în conformitate cu respectarea tuturor principiilor de conservare.
De-a lungul istoriei sale lungi, Turnul Fecioarei a suferit reparații ample. Datorită locației sale, condițiile meteorologice și marea provoacă daune și necesită o întreținere constantă. În plus, reparațiile sunt strâns legate afectarea clădirii în urma cutremurelor din Istanbul.
În cadrul restaurării din 1944, pardoselile din lemn au fost reînnoite cu beton, cel mai popular material al perioadei, însă materialele folosite s-au deteriorat rapid. Armăturile stâlpilor și planșeului nu au fost conectate, s-a folosit nisip de mare cu scoici, iar betonul fusese pregătit manual.
În anii 2000 au fost efectuate din nou reparații, de această dată la acoperiș și la elementele de armare, din cauza deteriorării în urma cutremurului din 1999.
Intervenția de acum este cea mai amplă. Au fost realizate elemente structurale din oțel, lucrări de rezistență ale pereților, precum și intervenții la elementele din lemn care alcătuiesc conul turnului.
Studiile realizate anul trecut au arătat că în fundația turnului s-au produs deformații din cauza eroziunii mării dar și a cutremurelor frecvente, valurile au erodat solul insulei, iar pietrele din structură au fost împrăștiate în mare. Acestea au fost motivele pentru care au fost necesare lucrări ample de restaurare și consolidare la suprastructură, inclusiv prin întărirea cu stâncă a insulei.




Istoricul Turnului Fecioarei
Turnul Fecioarei, cunoscut încă din perioada medievală bizantină și sub numele de Turnul lui Leandros, este situat pe o mică insuliță situată la intrarea de sud a strâmtorii Bosfor, la 200 m de coasta Üsküdar din Istanbul.
După victoria navală de la Cyzicus, vechiul general atenian Alcibiade a construit o stație pentru navele care veneau din Marea Neagră pe o mică stâncă din fața Chrysopolis (Üsküdarul de astăzi). În 1110, împăratul bizantin Alexius Comnenos a construit un turn de lemn protejat de un zid de piatră. De acolo se întindea un lanț de fier până la un alt turn ridicat pe malul european al Constantinopolului. Insulița a fost apoi legată de țărmul asiatic printr-un zid de apărare, ale cărui rămășițe subacvatice sunt încă vizibile. În 1453, în timpul cuceririi otomane a Constantinopolului (Istanbul), turnul a găzduit o garnizoană bizantină comandată de venețianul Gabriele Trevisano. Ulterior, în timpul domniei sultanului Mehmed Cuceritorul, structura a fost folosită de către turci ca turn de veghe.
Turnul a fost distrus în timpul cutremurului din 1509, apoi în 1721 a ars, De atunci a fost folosit ca far, iar zidurile din jur au fost reparate în 1731 și 1734, până în 1763, când a fost ridicată structura din piatră, iar în 1832 a fost restaurat de sultanul Mahmud al II-lea. În 1944 a fost restaurat din nou de autoritatea portuară, apoi s-a intervenit în 1998, iar ca măsură de precauție după cutremurul din 17 august 1999, au fost adăugate suporturi de oțel în jurul turnului.
Interiorul turnului a fost transformat într-o cafenea și un restaurant, cu o vedere excelentă asupra Istanbulului.

Legendele Turnului Fecioarei
Există foarte multe legende legate de construcția turnului și locația acestuia. Potrivit celei mai populare, un împărat avea o fiică foarte iubită și, într-o zi, un oracol a profețit că va fi ucisă de un șarpe veninos la vârsta de 18 ani. Împăratul, într-un efort de a împiedica moartea timpurie a fiicei sale, a decis să o țină departe de orice risc și a pus să fie construit un turn în mijlocul Bosforului pentru a-și proteja fiica până la vârsta de 18 ani. Prințesa a fost plasată în turn, unde ar fi fost vizitată doar de tatăl ei.
La împlinirea a 18 ani, împăratul i-a adus un coș cu fructe exotice somptuoase drept cadou, fericit că a reușit să împiedice profeția. Când a ajuns în coș, un șarpe care se ascunsese printre fructe a mușcat-o pe tânăra prințesă și a murit în brațele tatălui ei, așa cum a prezis oracolul. De aici și numele Turnul Fecioarei.
Numele mai vechi de Turnul lui Leander provine dintr-o altă poveste despre o fecioară: mitul grecesc antic al lui Hero și Leander. Hero a fost o preoteasă care locuia într-un turn, la marginea Helespontului (Dardanele). Leander (Leandros), un tânăr din Abydos, de cealaltă parte a strâmtorii, s-a îndrăgostit de ea și ar fi înotat în fiecare noapte peste strâmtoare pentru a fi împreună. Pentru a-i ghida drumul, Hero aprindea o lampă în fiecare noapte în vârful turnului.