Conform clasamentului universităților din întreaga lume lansat de QS World University Rankings, Turcia are  24 de universități de top, din care 8 sunt în primele 1.000 de universități ale lumii.

1. Universitatea Koç

Pe primul loc în clasamentul internațional se afla Universitatea Koç, una dintre cele mai bune instituții private de învățământ superior din Turcia. Aceasta se află pe locul #477 în QS World University Rankings 2023. 

Filosofia educațională se bazează pe principiul predării creative/învățării participative. Recunoscută la nivel mondial pentru facilitarea cercetării în toate facultățile sale, de la Științe administrative și Economie, la Inginerie și Științe ale naturii, Științe umaniste și Științe sociale, Drept și Medicină, Universitatea Koç s-a remarcat prin contribuțiile sale notabile la creșterea educației.

Toate programele sunt predate în limba engleză, iar facultățile au diplome avansate de la universități americane din Ivy-League și instituții europene de top.

Universitatea are 194 laboratoare de cercetare cu echipamente și resurse de ultimă generație, 21 de centre de cercetare, 5 forumuri de cercetare și educație, 270 de parteneri internaționali de top la nivel global pentru schimbul de studenți și colaborarea în cercetare.

Se află printre primele 3 universități din Turcia pentru articolele publicate în reviste cotate științific. A derulat 801 proiecte de cercetare finanțate extern, cu o valoare de 50 de milioane dolari și găzduiește 8 din cele 16 granturi ERC în Turcia. De asemenea, 16 din cei 90 de membri ai Academiei de Științe din Turcia sunt de la Universitatea Koç.

Universitatea are o ofertă largă pentru studenții străini, care include programe de licență, peste 40 de programe de masterat, 30 pentru doctorat și MBA.

La programele universității cei care doresc pot aplica AICI. Termenul limită este 1 iulie 2023, iar pentru programele de medicină între 1 mai – 1 august 2023.

Calificările din România nu sunt acceptate

Întrucât calificările din România nu sunt acceptate de Universitatea Koç, trebuie să depuneți una dintre calificările internaționale (ex. bacalaureatul internațional, european, francez etc.), împreună cu cererea dumneavoastră. Orientativ, taxa de studiu în anul universitar 2022-2023 este de aproximativ 13.700 euro.

Afacerile familiei Koç

Universitatea Koç este o instituție privată, non-profit, fondată în 1993 de una dintre cele mai faimoase și bogate familii din Turcia, Koç, care a jucat un rol important în dezvoltarea comerțului și industriei în Turcia din primul sfert al secolului al XX-lea. Este principalul holding de investiții din Turcia, iar Koç Group este cel mai mare grup industrial și de servicii din Turcia în ceea ce privește veniturile, exporturile, numărul de angajați, impozitele plătite și capitalizarea bursieră. Veniturile combinate ale Grupului Koç corespund cu 8% din PIB-ul Turciei, iar exporturile reprezintă 7% din totalul exporturilor Turciei.

Portofoliul companiei cuprinde afaceri bancare, energie, petrol (Opet), industria auto (Fiat, Ford, Otokar), gaze, industrie, construcții, electronice și electrocasnice (Arçelik, Arctic, Beko etc), industria alimentară (Tat), industria navală, import-export, turism, etc.

2. Middle East Technical University (METU)

Middle East Technical University (Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu – METU) este una dintre cele mai bune universități publice din Turcia. În 2023 este clasată pe locul 501-510 în QS World University Rankings.

Universitatea a finalizat în 2002 procesul de „Evaluare Instituțională” de către European University Association (EUA).

Ca parte a eforturilor sale de a asigura o educație de calitate mondială, în 1991 METU a inițiat un program pe termen lung pentru a avea toate programele sale de inginerie acreditate de ABET (o organizație neguvernamentală care acreditează programe de învățământ în științe aplicate și naturale, inginerie și tehnologie).

De la înființarea sa în 1956 ca universitate internațională de cercetare, METU a fost cea mai importantă universitate din Turcia în ceea ce privește amploarea proiectelor internaționale de cercetare și cantitatea de fonduri generate din activitățile de cercetare.

Primul program academic a fost Departamentul de Arhitectură. Apoi, din 1957 a urmat Departamentul de Inginerie Mecanică, apoi Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Inginerie și Facultatea de Științe Administrative. În 1959, a urmat înființarea Facultății de Arte și Științe, iar în 1982 Facultatea de Educație.

În prezent, există un total de 41 de programe de licență în 5 facultăți din METU și 69 de programe de doctorat disponibile în școlile postuniversitare de științe naturale, științe sociale, informatică, matematică aplicată și științe marine.

Limba de predare este engleza. Numărul total al absolvenților este acum de peste 120.000. Detalii referitoare la programele internaționale de studiu găsiți AICI, precum și un calendar al înscrierilor.

3. Universitatea Sabancı

Universitatea Sabanci este una dintre cele mai bune universități private din Turcia și este clasată pe locul 531-540 în QS World University Rankings 2023.

Fundația Hacı Ömer (VAKSA) a pus piatra de temelie a Universității Sabancı în iulie 1994. La prima conferință organizată în august 1995, au participat 50 de academicieni de renume mondial, din 22 de țări. Ceremonia de deschidere a campusului Universității Sabancı a avut loc la 31 iulie 1997, iar primul primul an universitar a început în data de 20 octombrie 1999.

Informații referitoare la oferta pentru studenții internaționali găsiți AICI, iar aplicarea se poate face la o secțiune specială pe site. Orientativ, taxa de studiu în anul universitar 2022-2023 este de aproximativ 11.800 euro.

Familia Sabancı

Istoria uneia dintre cele mai bogate și faimoase familii din Turcia, Sabancı, începe în 1906 la Kayseri, când s-a născut Hacı Ömer Sabancı. Compania Sabancı Holding a fost fondată în 1925, având ca obiect de activitate prelucrarea bumbacului. De atunci, afacerile familiei Sabancı (parteneriate) s-au extins și se desfășoară în foarte multe domenii de activitate: industria auto (Toyota), energie (Verbund), finanțe, bănci (Akbank), asigurări, retail (CarrefourSA, TechnoSA etc.), industria alimentară (Danone, Kraft-Food), telecomunicații, turism (Hilton) etc. În anul 2021, Grupul Sabancı a înregistrat venituri combinate de peste 8 miliarde de dolari.

4. Universitatea Bilkent

Universitatea Bilkent este una dintre cele mai bune universități private din Ankara, Turcia și se află pe locul 561-570 în QS World University Rankings 2023 și este recunoscută și clasată la nivel internațional ca una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din Turcia.

Universitatea a fost fondată în 1984 ca prima instituție privată, nonprofit, de învățământ superior din Turcia. În acest moment găzduiește 13.000 de studenți, la 29 de programe de licență și 58 de programe postuniversitare.

66% dintre cei 12.000 de studenți care studiază la Universitatea Bilkent primesc bursă.

Predarea se face în limba engleză. Există un număr tot mai mare de studenți internaționali, care provin din 67 de țări. Principalul factor care asigură un standard înalt de educație la Bilkent este activitatea de cercetare.

Biblioteca Universității Bilkent este cea mai extinsă bibliotecă academică din Turcia și oferă acces la fața locului și de la distanță la reviste științifice și baze de date pentru a satisface nevoile academice ale studenților și profesorilor.

Căminele studențești oferă un mediu sigur și confortabil pentru 4.360 de studenți. Bilkent are un campus foarte modern, cu aproximativ 100 de cluburi studențești într-o varietate de domenii, de la muzică și fotografie la șah și voluntariat. Campusul de 500 de hectare are 3 săli de sport cu centre de fitness, terenuri de atletism și o piscină interioară.

Orchestra Simfonică Bilkent, de renume mondial, oferă spectacole săptămânale în timpul anului universitar.

Orientativ, taxa de studiu în anul universitar 2022-2023 este de aproximativ 14.500 euro.

5. Istanbul Technical University (İTÜ)

Istanbul Technical University (İTÜ) – Universitatea Tehnică din Istanbul este una dintre cele mai bune universități publice din Maslak-Istanbul, Turcia. Este pe locul 601-650 în QS World University Rankings 2023.

Este o universitate cu activitate intensivă în cercetare, iar de la înființarea și înființarea sa, İTÜ și-a asumat roluri esențiale în reconstrucția, modernizarea și administrarea Turciei, printr-o colaborare extinsă cu industria.

İTÜ are o istorie lungă, care datează din 1773, ca „Școala Regală de Inginerie Navală”. După introducerea programelor de arhitectură (1847) și inginerie civilă  (1883), a devenit „Academie de inginerie”.

A câștigat statutul de universitate în 1928 și a continuat să ofere educație în domeniile ingineriei și arhitecturii până în 1944, când a devenit „Universitatea Tehnică din Istanbul”.

İTÜ a devenit autonomă în 1946, incluzând Facultățile de Arhitectură, Inginerie Civilă, Inginerie Mecanică și Inginerie electrică și electronică.

În prezent, İTÜ are 5 campusuri, 13 facultăți și 6 institute, găzduind 30.000 de studenți, inclusiv studenți din 108 țări. Mulți președinți, prim-miniștri și miniștri ai Turciei au fost absolvenți ai prestigioasei unități de învățământ. Cu 99 de programe de licență, 192 de programe postuniversitare și 67 de programe de doctorat, İTÜ este una dintre cele mai importante universități de inginerie și arhitectură din Turcia.

Mai multe detalii și informații despre İTÜ veți găsi AICI.

6. Universitatea Boğaziçi

Universitatea Boğaziçi este una dintre cele mai bune universități publice din Istanbul, Turcia. Este pe locul 701-750 în QS World University Rankings 2023.

Încă de la înființarea instituției în 1863, ca Robert College – prima instituție de învățământ superior americană din afara SUA, cursurile sunt predate în limba engleză.

În 1971, instituția a fost transformată în Universitatea Boğaziçi, o universitate de cercetare publică de elită, care a păstrat tradiția educației în arte liberale și limba engleză ca limbă de predare. De atunci, și-a extins programele de licență și postuniversitare și a adăugat noi campusuri.

În prezent, Universitatea Boğaziçi este una dintre cele mai proeminente universități de cercetare din Turcia, cu programe de licență și postuniversitare remarcabile în științe naturale și sociale, științe umaniste, inginerie, educație și discipline aplicate. Numărul total de studenți a ajuns la 17.000. Informații referitoare la admitere, găsiți AICI.

7. Universitatea Hacettepe

Universitatea Hacettepe este clasată pe locul 801-1000 în QS World University Rankings 2023.

În data de la 2 februarie 1954, lua naștere Catedra de Sănătate Copilului, considerată a fi originea Facultății de Medicină Hacettepe, ca parte a Facultății de Medicină a Universității Ankara. Piatra de temelie a universității a fost pusă în 1957 cu Institutul și Spitalul pentru Sănătatea Copilului din Hacettepe, care și-a început activitățile de formare, educație și cercetare și serviciile publice în 1958.

Acum, Universitatea Hacettepe își continuă activitățile cu 16 facultăți, 1 conservator și 101 centre de cercetare, fiind una dintre cele mai importante universități, orientată spre cercetare.

Este o universitate internațională, cu aproape 50.000 de studenți, inclusiv studenți internaționali din peste 80 de țări. Lista facultăților o găsiți AICI.

8. Universitatea Istanbul

Universitatea Istanbul s-a clasat pe locul 801-1000 în QS World University Rankings 2023

O foarte lungă perioadă de timp a fost locomotiva învățământului superior din Turcia, cu cele 15 facultăți și 12 institute, 74 de centre de cercetare și 216 cluburi studențești.

Numărul absolvenților Universității din Istanbul ajunge la aproape 1 milion, fiind singura universitate din Turcia ai cărei absolvenți au primit două premii Nobel. Este vorba despre Premiul Nobel pentru Chimie, primit în 2015 de prof. dr. Aziz Sancar și Premiul Nobel pentru Literatură, primit în 2006, de Orhan Pamuk.

Istoria Universității Istanbul datează din 1453, de la cucerirea Istanbulului de către sultanul Mehmet II Cuceritorul. Madraselele Sahn-ı Seman (Madrasele cuceritorului), înființate la o zi de la cucerire în cadrul reuniunilor științifice de la Zeyrek, constituie un prim drum pe calea științei.

Madrasele au devenit centre de atracție odată cu reconstrucția Istanbulului și invitația făcută savanților străini de către Mehmet Cuceritorul. Acestea au atins statutul de instituții de învățământ superior în special în secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Apoi, în 1846 au fost transformate în Darülfünun de către sultanul Abdülmecid. Lucrările acestora au încercat să țină pasul cu viteza Revoluției Industriale.

În urma proclamării Republicii Turcia, în efortul de a stabili un sistem educațional bazat pe rațiune și știință, a fost recunoscută personalitatea juridică a Darülfünun.

În data de 7 octombrie 1925 a primit independența științifică și administrativă. Infrastructura unei universități moderne a fost realizată cu sprijinul unor savanți străini invitați în Turcia, odată cu reforma universitară din 1933, condusă sub conducerea lui Atatürk. Atunci Istanbul Darülfünun a fost transformat în Universitatea Istanbul, care a început să accepte studenți pe 18 noiembrie 1933, ca „prima și singura” universitate din Republica Turcia.

Lista cu facultățile Universității Istanbul o găsiți AICI, iar condițiile referitoare la admitere le găsiți AICI.

Universități din România în QS World University Rankings 2023

România are 13 universități în clasamentul QS World University Rankings 2023, însă niciuna nu se află printre primele 1.000 de universități ale lumii.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este clasată pe locul 1001-1200

Universitatea din București, s-a clasat pe locul 1001-1200

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, locul 1201-1400

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, pe locul 1201-1400

Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, locul 1201-1400

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, locul 1201-1400

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, locul 1201-1400

Universitatea Transilvania din Brașov, locul 1201-1400

Universitatea de Vest din Timișoara, locul 1201-1400

Universitatea POLITEHNICA din București, locul 1201-1400

Universitatea Politehnică Timișoara, locul 1201-1400

Universitatea din Craiova, locul 1401+

Universitatea din Oradea, locul 1401+

De ce unele universități nu au poziții individuale?

Precizăm că în QS World University Rankings, doar primele 500 de instituții primesc poziții individuale în clasament. Același lucru este valabil și pentru primele 200 din clasamentul Times Higher Education.

Apoi universitățile sunt grupate, începând de la 501-510 în clasamentul QS și continuând până la 801-1000.

Nu sunt publicate poziții precise de clasare, din cauza dificultății de diferențiere precisă la acest nivel. Dacă doriți mai multe informații aprofundate despre universitate, faceți clic pe numele acesteia în tabelul de clasare – acest lucru vă va duce la o pagină de profil.

Cum ajunge o universitate în QS World University Rankings

Clasamentul universitar mondial oferă anual liste actualizate ale celor mai bune universități din lume. La nivel mondial, sunt mai multe clasamente ale universităților, dintre care cele mai cunoscute și cele mai utilizate sunt QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings și Academic Ranking of World Universities (ARWU) – cunoscut ca fiind „clasamentul Shanghai”.

Există, de asemenea, clasamentele universitare mondiale specializate, iar altele dedicate unui anumit domeniu de performanță, precum clasamentul Webometrics, care evaluează prezența și impactul universităților online.

Pentru a fi eligibilă în QS World University Rankings, o universitate trebuie să predea la mai multe niveluri de studiu (adică atât universitar, cât și postuniversitar).

Pentru clasamentul „Times Higher Education”, instituțiile sunt excluse dacă rezultatele cercetării lor scad sub un anumit prag.

Sunt luate în considerare universitățile cu laureați ai premiului Nobel, laureați ai medaliei Fields, cercetători foarte citați, lucrări publicate în „Nature” sau „Science” sau un număr semnificativ de lucrări indexate în Science Citation Index sau Social Science Citation Index.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.