Pentru perioada desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale din Turcia, turiștii care se vor afla în Turcia în preajma zilei de 14 mai, precum și în eventualitatea unui al doilea tur pentru alegerile prezidențiale (28 mai), trebuie să ia în calcul câteva restricții impuse de autorități.

Activitatea din ziua alegerilor prezidențiale și parlamentare, 14 mai, este supravegheată de Consiliul Electoral Suprem (YSK), o instituție independentă, responsabilă cu desfășurarea unor alegeri corecte și transparente în Turcia.

Votul se va desfășura duminică, 14 mai, între orele 8-17

După închiderea urnelor, voturile sunt numărate, iar Consiliul Electoral Suprem (YSK) anunță rezultatele. La alegerile prezidențiale, candidatul care primește mai mult de 50% din voturi va fi ales președinte. Dacă niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin, între cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur, care va avea loc duminică, 28 mai.

Ce trebuie să știe turiștii străini

În cazul organizării unor mitinguri, în anumite piețe sau parcuri din Turcia, este posibil ca accesul pe anumite străzi să fie restrâns sau extrem de aglomerat.

În Turcia, activitățile specifice campaniei electorale sunt permise cu 10 zile înaintea alegerilor și se vor încheia în data de 13 mai, la ora 18.

Publicarea de sondaje electorale, sau orice informație care ar putea influența voturile este, de asemenea, interzisă în aceste 10 zile.

Ce se întâmplă în ziua alegerilor

În ziua de duminică, 14 mai, pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt așteptați la urne 64,1 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Intervalul orar în care alegătorii își vor exprima votul este între orele 8-17. Acest lucru înseamnă că cetățenii turci care merg să voteze vor avea prioritate la transportul în comun și în zonele aglomerate. Astfel, turiștii străini care vizitează Turcia ar trebui să știe că duminică, între orele 8-17, milioane de cetățeni turci vor fi pe străzi, îndreptându-se către secțiile de votare la care sunt arondați (în spații publice, școli etc.).

În ziua alegerilor, vânzarea băuturilor alcoolice este interzisă începând cu ora 6 dimineața și până la miezul nopții, iar multe locuri de divertisment vor fi închise, sau limitate doar la servirea de mâncare.

Cafenelele, ceainăriile și cafenelele vor fi închise în ziua alegerilor.

Nunțile se vor putea desfășura duminică, după ora 18:00.

Luni, 15 mai, școlile din Turcia vor fi închise.

În presă, este interzis orice tip de estimare a votului până la ora 18

Consiliul Electoral Suprem (YSK), care desemnează procedurile din jurul alegerilor, a interzis pentru duminică, 14 mai, orice estimări și comentarii cu privire la vot emise de presă sau mass-media audio-vizuală, până la ora 18.00. Din acel moment și până la ora 21.00, pot fi publicate știri și anunțuri despre alegeri, oficial, doar de către Consiliul Electoral Suprem (YSK). După ora 21:00, toate tipurile de emisiuni vor fi permise.

Dacă va exista turul 2 la alegerile prezidențiale?

Dacă în data de 14 mai, niciun candidat la președinție nu obține peste 50% din voturi, pe 28 mai va avea loc un al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați, situație în care se vor aplica aceleași interdicții ca în data de 14 mai.

Pentru cetățenii turci din diaspora, votarea pentru turul doi de alegeri va avea loc între 20 – 24 mai, acesta fiind motivul pentru care mulți turci au evitat să își facă planuri de vacanță în intervalul 14-28 mai.

Pentru turiștii străini, poate fi o disponibilitate mai mare pentru cazare, zboruri și alte forme de transport.

19 mai – Comemorarea lui Atatürk (sărbătoare națională)

Ziua de 19 mai este zi de sărbătoare națională în Turcia, fiind Comemorarea lui Mustafa Kemal Atatürk, dar și Ziua Tineretului și Sportului.

În această zi se sărbătorește debarcarea lui Mustafa Kemal Atatürk la Samsun, din data de 19 mai 1919, acesta fiind începutul Războiul de independență al Turciei.

Aceasta înseamnă că toate instituțiile publice, cum ar fi băncile, oficiile poștale și școlile, vor fi închise vineri, 19 mai. Deoarece acest lucru echivalează cu un weekend de 3 zile, mulți turci pot opta pentru vacanță, ceea ce înseamnă că locurile de cazare ar putea fi la mare căutare.

Cu toate acestea, fiți pregătiți să asistați la parade și alte demonstrații, pentru a celebra această zi, anunță presa turcă.

Un comentariu la „Ghid pentru turiștii din Turcia: Ce trebuie să știți despre alegerile din data de 14 mai

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.