alegeri Turcia

Potrivit unui sondaj electoral realizat de ALF Research în a treia săptămână a lunii februarie, ponderea voturilor principalului partid de guvernământ, prezidat de Recep Tayyip Erdoğan, a scăzut sub 30%.

Pe de o parte, Turcia încearcă să vindece rănile seismelor catastrofale din 6 februarie, iar pe cealaltă parte se pregătește pentru alegerile generale prezidențiale și parlamentare, programate în data de 14 mai.

Sondajul de opinie publicat de presa turcă e realizat de ALF Research în perioada 21 – 25 februarie și a scos la iveală problemele întâmpinate de Alianța Populară aflată la guvernare.

Potrivit rezultatelor sondajului, rata de vot a Alianței Populare este de 35,1%, în timp ce rata de vot a opoziției, Alianța Națiunilor, este de 47,6%.

Pentru fiecare dintre principalele partide din Turcia, intențiile de vot ale alegătorilor sunt:

* AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării), președinte Recep Tayyip Erdoğan): 29,5%

* CHP (Partidul Popular Republican), președinte Kemal Kılıçdaroğlu): 27,8%

* Partidul IYI (președinte Meral Akșener): 15,7%

* HDP (Partidul Democrat Popular, condus de copreședinții Pervin Buldan și Mithat Sanca): 9,8%

* MHP (Partidul Mișcării Naționaliste, președinte Devlet Bahçeli): 5,6%

Alianța opoziției nu a nominalizat candidatul la prezidențiale

Până la această dată, opoziția din Turcia nu a căzut de acord asupra unui candidat unic la alegerile prezidențiale.

Principalul partid al opoziției, CHP (Partidul Popular Republican), a anunțat că președintele formațiunii politice, Kemal Kılıçdaroğlu, a primit votul partidului pentru a intra în cursa prezidențială.

O parte a opoziției din Turcia se teme de o eventuală candidatură a acestuia la președinție, deoarece sondajele arată că nu ar fi suficient de popular.

Conform unor informații apărute în presa turcă, opoziția, prin Alianța Națiunii, va lua mai multe decizii în cadrul întâlnirii programate în data de 2 martie.