turism pandemie

În Turcia, odată cu începerea sezonului turistic, au fost puse în aplicare noi reglementări privind intrarea turiștilor străini în țară. Totodată, Turcia a decis deschiderea reciprocă a granițelor pentru cetățenii din Ungaria, Serbia și Bulgaria, fără nicio obligație de carantină și test PCR.

De asemenea, din data de 15 mai 2021, Turcia a anunțat că pasagerii care vin din 14 destinații nu vor necesita teste PCR, fiind vorba de China, Hong Kong, Vietnam, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Regatul Unit, Letonia, Luxemburg, Ucraina și Estonia.

În ciuda faptului că a fost ridicată obligativitatea testării PCR pentru cei care vin din Marea Britanie, Turcia a fost inclusă de Regatul Britanic pe lista roșie începând cu 12 mai din cauza creșterii cazurilor. În plus, la hotel este impusă o cerință de carantină, adică cetățenii și rezidenții din Marea Britanie trebuie să rămână în carantină la hotel timp de 10 zile când intră în țară.

Cardul de vaccinare pentru cetățenii turci

Cetățenii turci care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid își pot face un „card de identificare a vaccinării”, prin aplicația Hayat Eve Sığar (HES), a Ministerului Sănătății din Turcia. Cardul conține numele și prenumele persoanei, data nașterii, codul numeric personal și opțional numărul de pașaport.

Acest „card de identificare a vaccinării” va putea fi utilizat în toate călătoriile internaționale, oferind astfel posibilitatea ca informațiile privind statutul de vaccinare al unei persoane să poată fi accesat la intrarea în țara respectivă.

Pe lângă datele de identitate ale persoanei, se va preciza tipul vaccinului, data efectuării acestuia și sigla „turism sigur”, pe care Ministerul Culturii și Turismului din Turcia a pus-o în practică vara trecută.

Vaccinarea în Turcia

Până în data de 28 mai, Turcia a folosit 28.667.821 de doze de vaccin, 16.413.116 persoane cu o doză și 12.254.705 cu ambele doze. Conform datelor indexate până în data de 27 mai, 20% din populația Turciei era vaccinată cu o doză, iar 14,9% cu ambele doze de vaccin.

tablou vaccinare

La nivel european, turismul e dependent de rata vaccinării

Parlamentul European și țările UE au convenit să pregătească un document comun de vaccinare, iar documentele aferente să fie livrate cetățenilor Uniunii până la sfârșitul lunii iunie. Astfel, cetățenii statelor membre ale UE care au dreptul să primească un ID de vaccinare își vor putea petrece vacanța de vară în țările membre ale Uniunii Europene. Interesant este că în luna aprilie a acestui an, Comisia Europeană a stabilit un obiectiv de inoculare a 70% din populația adultă a UE până la jumătatea lunii iulie, după cum declara comisarul european Thierry Breton. Din păcate, proporția cetățenilor europeni care au ambele doze de vaccin este departe de această țintă, mai exact la data de 28 mai era vaccinată doar 19,5% din populația Uniunii Europene, conform ECDC.

grafic vaccinare

La nivel european, una dintre întrebările importante este ce vaccinuri vor fi acceptate, în contextul în care Uniunea Europeană a aprobat până acum vaccinurile de la BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson și Johnson. Agenția Europeană pentru Medicamente evaluează în prezent vaccinurile Sinovac, Curevac, Novavax și Sputnik V.

Din fericire, Turcia utilizează în prezent vaccinurile BioNTech și Sinovac, iar vaccinul Sputnik V, deși a fost aprobat pentru utilizare de urgență, utilizarea acestuia nu a fost încă începută.

Turcia și Germania, relație delicată în timpul pandemiei

Deși în anul 2019, Germania a trimis 5 milioane de turiști în Turcia, în condițiile actuale, călătoriile pe termen scurt din Turcia în Germania nu sunt posibile, cu câteva excepții precum decesul cuiva din familie, nașterea sau nunta.

Turcia se află în prezent pe lista „regiunii cu incidență ridicată” definită de Germania. Toți pasagerii care călătoresc în Germania pe calea aerului trebuie să prezinte rezultatul testului Covid-19 înainte de călătorie. Rezultatul testului negativ trebuie prezentat în timpul verificărilor înainte de zbor. Potrivit informațiilor de pe site-ul Ambasadei Germaniei la Ankara, testul ar fi trebuit făcut cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în țară, din momentul prelevării testului. În plus, rezultatul testului trebuie păstrat cel puțin 10 zile după intrarea în țară.

Din Germania este posibil să veniți în Turcia arătând rezultatul negativ al testului PCR efectuat în termen de 72 de ore înainte de urcarea în avion. În plus, este obligatoriu să completați formularul de informații despre pasageri la adresa „register.health.gov.tr” cu 72 de ore înainte de călătorie.