
„Vizitarea Moscheei Hagia Sofia va fi plătită de către cetățenii străini, începând cu 15 ianuarie 2024”, transmite ministrul Culturii și Turismului din Turcia, Mehmet Nuri Ersoy, citat de postul public de televiziune din Turcia, TRT Haber.
Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a declarat în cadrul unei conferințe de presă de la Centrul Cultural Atatürk că se vor aplica noi măsuri referitoare la vizitatorii unuia dintre principalele repere ale Istanbulului, Hagia Sofia.
Astfel, ministrul turismului din Turcia a declarat că Hagia Sofia va fi inclusă într-un „ecosistem orientat spre conservare”, astfel că vizitele străinilor vor fi plătite începând cu 15 ianuarie, dar nu va exista nicio schimbare pentru cetățenii turci care vor vizitea moscheea, sau care vin la rugăciune.
„Schimbăm poarta de intrare pentru vizitele cetățenilor străini”, mai spune Mehmet Nuri Ersoy, precizând că din 15 ianuarie intrarea se va face printr-o galerie dinspre Palatul Topkapı, care va fi pusă în circuit în curând.
Astfel, prin reducerea la minimum a aglomerației, musulmanii vor avea condiții mai bune pentru rugăciune.



Despre Moscheea Hagia Sofia
Hagia Sofia („Sfânta Înțelepciune” în limba greacă) este cunoscută oficial ca Marea Moschee „Ayasofya („Ayasofya-i Kebir Camii Șerifi” în turcă) este o moschee din Istanbul, Turcia.
Inițial, lăcașul a fost ca origine o biserică construită din ordinul împăratului Iustinian (527-565) și până în 1453 a servit drept catedrală a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, după care a fost transformată în moschee.
În 1935, Mustafa Kemal Atatürk a transformat edificiul în muzeu, iar în 1985 a fost inclusă pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO. În iulie 2020, autoritățile din Turcia au decis că transformarea în muzeu ar fi fost ilegală, iar la scurt timp muzeul a fost reconvertit în moschee. La scurt timp au început lucrările de reconvertire a edificiului, iar vechile mozaicuri bizantine au fost acoperite.
În data de 24 iulie 2020, a avut loc prima rugăciune de vineri de după anul 1935, în prezența președintelui Recep Tayyip Erdoğan, alături de numeroși alți participanți.
În prezent, Hagia Sofia este o moschee activă.
Muzeul de Istorie Hagia Sofia
Hagia Sofia este una dintre minunile arhitecturale istorice ale Istanbului, având un loc important în lumea artei prin arhitectura, măreția, dimensiunea și funcționalitatea sa.

Muzeul de Istorie Hagia Sofia, care și-a deschis porțile publicului în clădirea Defter-i Hakani Nezareti (Directia Generală de Carte Funciară și Cadastru), expune istoria de 1700 de ani a Hagiei Sofia. Aici este ilustrată audio-video, atât perioada Imperiului Roman, cât și cea otomană.
Artefactele, dintre care multe sunt expuse pentru prima dată, în expoziția de la primul etaj sunt aranjate în patru secțiuni: Catedrala, Moscheea, Muzeul și Moscheea din nou.
Din ferestrele fără rame de la parterul clădirii se observă cisterna din perioada romană răsăriteană.
Muzeul de Istorie Hagia Sofia oferă o experiență unică pentru cei care doresc să experimenteze istoria bogată a Hagia Sofia dintr-o perspectivă holistică.
Muzeul este deschis zilnic între orele 8-20.
Pentru deținătorii de MuseumCard, prețul de intrare la Muzeul de Istorie Hagia Sofia este de 50 TL, iar prețul complet este de 25 EUR, conform informațiilor oficiale.