lockdown Bodrum

Așa cum precizam zilele trecute, turcii au așteptat cu sufletul la gură ca de la 1 iunie autoritățile să aplice un plan de normalizare, iar astăzi, în urma ședinței de cabinet condusă de președintele Recep Tayyip Erdoğan au fost anunțate noile decizii. Astfel, pe parcursul lunii iunie, se vor menține restricțiile de circulație în zilele lucrătoare între orele 22 și 5 dimineața, iar de sâmbătă de la ora 22, până luni dimineața la ora 5, va fi lockdown. Tot de la 1 iunie, cafenelele, restaurantele, sălile de sport, parcurile de distracții și sălile de evenimente vor fi deschise. 

În funcție de evoluția infectărilor pe parcursul lunii iunie, autoritățile vor stabili dacă perioadele de restricție vor fi modificate. 

Principalele decizii de normalizare

  • în cursul lunii iunie, vor fi aplicate în continuare restricții de circulație între orele 22 și 5 dimineața, în zilele lucrătoare și sâmbăta;
  • de sâmbătă ora 22, până luni dimineața la ora 5, acoperind astfel ziua de duminică, va fi lockdown;
  • cafenelele, restaurantele, sălile de sport și parcurile de distracții se vor deschide în intervalul ora 7-21, cu excepția zilelor de duminică; de asemenea, se vor putea livra comenzi până la 24;
  • duminica, fiind zi de lockdown, restaurantele vor putea oferi doar mâncare la pachet;
  • ceremoniile de nuntă și logodnă se vor putea desfășura în condiții speciale, atât în spații deschise. cât și închise;
  • instituțiile publice vor continua programul de lucru flexibil;
  • anul universitar 2021 – 2022 va începe din 13 septembrie.

Detaliile referitoare la aceste măsuri vor fi publicate în scurt timp de către Ministerul de Interne din Turcia.

Înaintea deciziilor de carantinare de acum o lună de zile, ținta a fost ca Turcia să ajungă la 1 iunie la sub 5.000 de cazuri de infectare pe zi, însă în data de 31 mai s-au înregistrat 6493 de cazuri și 122 de decese.

Cerințe pentru turiști

La fel ca în deciziile precedente, restricțiile de circulație nu afectează turiștii aflați în vacanță în Turcia.

Călătorii care vin din Afganistan, Bangladesh, Brazilia, Africa de Sud, India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka (inclusiv cei despre care s-au aflat în aceste țări în ultimele 14 zile) trebuie să prezinte un test PCR cu rezultat negativ cu 72 de ore înainte de a intra în Turcia și vor sta 14 zile în carantină în căminele studențești stabilite la nivel local în acest scop. De asemenea, cetățenilor care vin din Regatul Unit, Iran, Egipt și Singapore li se va cere să prezinte la intrarea în Turcia un test PCR negativ, făcut cu maximum 72 de ore înainte. Cei care depun un document emis de autoritățile țării de reședință care atestă că au fost vaccinați cu cel puțin 14 zile în urmă și / sau au avut boala în ultimele 6 luni nu vor fi obligați să depună testul PCR negativ, iar măsurile de carantină nu se vor aplica acestor persoane.

Pentru cetățenii celorlalte state, cu excepția celor enumerate mai sus, la intrarea în Turcia se va solicita certificatul de vaccinare, sau orice alt document doveditor, sau documentele care demonstrează că a avut boala. În caz contrar, se va solicita raportul testului PCR cu rezultat negativ, realizat cu cel mult 72 de ore înainte de intrare, sau rezultatul negativ al unu test antigen rapid negativ făcut cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în Turcia. Cei care s-au aflat în contact cu persoane cu rezultate pozitive ale testului PCR, vor fi în carantină pentru o perioadă de 14 zile la adresele stabilite de autoritățile turce, iar condițiile de carantină vor înceta dacă după 10 zile vor obține un rezultat negativ la testul PCR. De asemenea, cei care au fost infectați cu tulpina indiană a coronavirusului vor sta în carantină timp de 14 zile, după care trebuie să obțină un rezultat negativ la testul PCR.

Ambasada României în Turcia a anunțat pe pagina sa de Facebook, că „începând cu data de 1 iunie 2021, la intrarea în Turcia, vor fi acceptate certificatele de vaccin și vor fi scutite de prezentarea testului sau scutite de la regula carantinei acele persoane care prezintă un certificat de vaccinare și pentru care au trecut 14 zile de la doza de rapel”. Se arată că „vor fi scutite de la regula carantinării acele persoane care prezintă rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia. Vor fi scutite de la carantină și persoanele care pot prezenta dovada faptului că au fost infectate cu Sars-cov-2 în ultimele 6 luni sau cele care prezintă rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia.”

Până la alte noi decizii, pasagerii care vin din străinătate în Turcia sunt obligați să completeze cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr (detalii AICI).

Card de identificare a vaccinării pentru turiștii turci

Cetățenii turci care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid își pot face un „card de identificare a vaccinării”, prin aplicația Hayat Eve Sığar (HES), a Ministerului Sănătății din Turcia. Acest „card de identificare a vaccinării” va putea fi utilizat în toate călătoriile internaționale.

După Serbia, Ungaria și Bulgaria, guvernul de la Ankara a încheiat și cu Grecia un acord de recunoaștere reciprocă a vaccinării anti-Covid și există, de asemenea, discuții pentru a ajunge la un acord și cu Germania și UE. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat săptămâna trecută: „Vom încheia un acord între Turcia și Germania. Așa vor fi posibile călătoriile.”

Reamintim că de la 1 iulie, Uniunea Europeană va implementa „pașaportul de vaccinare al Uniunii Europene”, iar Turcia se pare că a făcut deja primul pas către un acord cu Uniunea Europeană. E important de precizat că dacă se va ajunge la un acord, cetățenii turci care au primit vaccinul chinezesc vor putea obține aceeași recunoaștere precum cei vaccinați cu Pfizer BioNTech.

Acordul de recunoaștere a vaccinării dintre Turcia și UE se va referi la:

1- recunoașterea reciprocă a vaccinurilor – documentele de vaccinare vor fi disponibile ambelor părți, chiar dacă acestea nu apar într-o bază de date comună. Astfel, cei care au primit două doze de vaccin (o doză de la Johnson & Johnson) vor putea obține viza de călătorie dacă vor dovedi acest lucru și vor fi liberi să călătorească.

2- cei care nu au fost vaccinați vor putea călători doar dacă vor prezenta rezultatul unui test negativ, făcut cu maxim 72 de ore înainte și vor face o carantină timp de 5 zile. Apoi, vor avea nevoie de un alt test PCR negativ, în caz contrar, carantina ar putea fi prelungită la 14 zile.

3- ca și până acum, cei care vor primi o viză vor trebui să dovedească motivul călătoriei. Deținătorii de pașapoarte diplomatice, verzi și gri nu vor trebui să arate „motivul urgent pentru vizitarea UE” dacă se ajunge la un acord, ci vor continua să arate motivul intrării, respectiv invitația, la frontieră.

Până în data de 31 mai, Turcia a folosit 29.068.939 de doze de vaccin, 16.584.720 persoane cu o doză și 12.484.219 cu ambele doze