ataturk

Turcia va marca mâine, 10 noiembrie, 84 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mustafa Kemal Atatürk. Fondatorul Republicii Turcia va fi amintit în toată țara prin mai multe ceremonii.

La ora 9.05, ora morții sale, toți cetățenii turci, oriunde s-ar afla, vor ține un minut de reculegere.

Ceremoniile de la mausoleul de la Anıtkabir

Punctul culminant al ceremoniilor pentru comemorarea lui Atatürk va fi la Anıtkabir, spectaculosul mausoleu al primului președinte al Turciei, din capitala Ankara.

De asemenea, mii de susținători ai lui Atatürk se vor afla și la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, acolo unde Atatürk și-a petrecut ultimele ore din viață.

Deși suferea de ani buni de ciroză hepatică, moartea lui Atatürk la doar 57 de ani a șocat întreaga Turcie.

Sub conducerea lui Atatürk, după prăbușirea Imperiului Otoman și invazia ulterioară, Turcia și-a revenit cu succes. Fondatorul Turciei a lăsat în urmă un set de reforme care au constituit baza unui stat modern.

Astăzi, Mustafa Kemal Atatürk este privit de întreaga națiune ca un geniu militar și politic.

După cum arată presa turcă, Atatürk a ocolit moartea în timpul carierei sale de ofițer otoman și a scăpat, de asemenea, de o tentativă de asasinat planificată în 1926.

După moartea sa, din 10 noiembrie 1938, trupul lui Atatürk a fost dus la Ankara și așezat într-un mormânt temporar, până când a fost transferat la mausoleul Anıtkabir, în data de 10 noiembrie 1953.

Un comentariu la „Turcia se pregătește pentru comemorarea lui Atatürk

Comentariile sunt închise.