vaccin anticoovid

În urma ședinței de miercuri a Comitetului Științific din Turcia, a fost luată decizia ca să se facă administrarea dozei de reamintire a vaccinului („booster”) pentru toți cetățenii care au depășit 3 luni de la administrarea primelor 2 doze de vaccin.

Măsura este luată ca o formă de precauție în contextul apariției în turcia a primelor cazuri de infectare cu noua variantă de coronavirus Omicron și pentru a evita creșterea zilnică a numărului de infectări, așa cum se întâmplă acum în Europa.

Varianta Omicron se transmite rapid

Autoritățile din Turcia spun că noua variantă a făcut ca virusul să devină mai ușor de transmis, însă până acum nu a fost raportată nicio situație gravă de îmbolnăvire. De asemenea, se arată că cea mai importantă măsură care poate fi luată împotriva dominației variantei Omicron este întărirea scutului de protecție prin vaccinare.

„Efectul dozelor de reamintire este extrem de important pentru a crește eficacitatea vaccinurilor împotriva noilor variante. S-a decis aplicarea dozei de reamintire pentru cetățenii care au depășit programul de vaccinare de peste 3 luni”, a declarat ministrul Fahrettin Koca.

Datorită contaminării rapide, este posibil ca varianta Omicron să devină dominantă în Turcia în viitorul apropiat, iar pentru a fi pregătiți pentru această situație, se recomandă de către Comitetul științific vaccinarea cu doze de reamintire, precum și păstrarea măsurilor referitoare la distanțarea socială și purtarea măștii la interior și exterior.

Se recomandă păstrarea măsurilor de prevenție

Precauțiile împotriva coronavirusului nu trebuie neglijate, avertizează autoritățile medicale, dacă se dorește menținerea actualei situații. „Am reușit acest lucru până acum și vom reuși și în viitor”, precizează ministrul Fahrettin Koca.

Absența unei creșteri bruște a numărului de cazuri zilnice în Turcia e considerată ca fiind un indicator al succesului programului de vaccinare. Turcia are un procent de vaccinare de 82,28%, cu 2 doze de vaccin la populația de peste 18 ani, iar 13.026.336 persoane au primit deja 3 doze de vaccin.

Vaccinarea cu Pfizer-Biontech sau Sinovac?

Reamintim că Ministerul Sănătății din Turcia derulează și programul de vaccinare cu a 4-a doză de vaccin, pentru cei care au primit inițial două doze de Sinovac și o doză de vaccin BioNTech. A 4-a doză de vaccin se face la 21 de zile după cea de-a treia doză, iar programările se fac doar pentru cei care vor călători în străinătate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.