bancomat lire turcesti

În ciuda declinului lirei turcești din ultima perioadă, Banca Centrală a Turciei a redus astăzi din nou rata dobânzii, astfel că deprecierea zilnică a lirei turcești a depășit 6%. Mai exact, azi un dolar a fost cotat la 15,73 TL, iar un euro la 17,84 TL.

Inflația va depăși 30% în lunile următoare

Economiștii consideră că Banca Centrală a Turciei își schimbă direcțiile prea des, iar procesul de revizuire a politicii monetare, bazat pe reduceri ale dobânzilor, aduce tot mai multă incertitudine.

Reprezentanții unor companii de consultanță spun că actualele măsuri luate nu sunt suficiente, având în vedere că inflația din Turcia ar putea crește până la 35% și mai mult până la jumătatea anului viitor, din cauza creșterii salariului minim, a deteriorării așteptărilor inflaționiste și a mediului inflaționist global.

Până la sfârșitul anului, dolarul poate ajunge la 19 TL

Analistul Swissquote Bank, İpek Özkardeşkaya, a declarat că în urma deciziei Băncii Centrale a Turciei de a reduce astăzi dobânda de politică monetară cu 100 de puncte de bază, în ciuda opoziției puternice a pieței, e de așteptat ca până la sfârșitul anului dolarul să câștige în continuare teren, ajungând la 19 TL.