culoar cereale

Turcia consideră că acordul care permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră va fi prelungit de la termenul limită actual, a declarat astăzi ministrul apărării, Hulusi Akar.

„În discuții separate cu părțile rusă și ucraineană, am văzut că ambele părți abordează acest lucru în mod pozitiv”, a declarat ministrul apărării, Hulusi Akar, într-un interviu pentru Agenția Anadolu (AA).

Condițiile Rusiei pentru reînnoirea acordului cerealelor

În luna noiembrie a anului trecut acordul a fost prelungit cu 120 de zile, astfel că dacă niciuna din părți nu se va opune, acesta va fi reînnoit în data de 18 martie. Cu toate acestea, Rusia a semnalat deja că va fi de acord cu o prelungire doar dacă vor fi ridicate restricțiile care îi afectează propriile exporturi.

Rusia s-a plâns că cerealele ucrainene exportate în cadrul acordului merg către țările bogate. Ucraina și Rusia sunt ambele furnizori majori la nivel mondial de cereale și îngrășăminte.

Exporturile agricole ale Rusiei nu au fost vizate în mod explicit sancțiunile impuse de Occident, dar Moscova spune că acestea au afectat operațiunile de plăți, logistică și asigurări și că sunt o barieră pentru ca aceasta să își poată exporta propriile cereale și îngrășăminte.

Discuții cruciale

Rusia a declarat duminică că reprezentanții săi nu au participat încă la negocierile privind prelungirea acordului. „Nu au existat negocieri pe acest subiect, în special cu participarea reprezentanților ruși”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Următoarea rundă de discuții privind prelungirea pactului urmează să aibă loc mâine la Geneva, între delegația Rusiei și oficialul pentru comerț al Națiunilor Unite, Rebeca Grynspa.

O.N.U. a reamintit că soarta a milioane de oameni depinde de continuarea Acordului de la Istanbul, cunoscut drept „culoarul cerealelor”, în timp ce Rusia a declarat săptămâna trecută că prelungirea devine „complicată”, susținând că nu a fost respectat un acord paralel privind exporturile rusești.

„Dacă acordul este îndeplinit pe jumătate, atunci problema prelungirii devine destul de complicată”, a declarat săptămâna trecută ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

În luna iulie a anului trecut, la semnarea „summitului cerealelor” au participat delegațiile militare ale ministerelor apărării din Turcia, Federația Rusă, Ucraina și delegația Națiunilor Unite, din care au făcut parte și președintele Recep Tayyip Erdoğan, precum și secretarul general al ONU, António Guterres.

Un comentariu la „Turcia își exprimă optimismul cu privire la prelungirea acordului pentru culoarul cerealelor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.