În clasamentul Shanghai al universităților, Academic Ranking of World Universities (ARWU), Turcia este prezentă cu 8 instituții de învățământ superior:

Universități Turcia - Clasament Shanghai 2023
Universități din Turcia în clasamentul Shanghai 2023

Pentru prima dată din anul 2017, România nu mai este reprezentată prin nicio universitate în Academic Ranking of World Universities (ARWU), clasamentul internațional al universităților realizate de Shanghai Ranking Consultancy.

În ultimii șase ani, singura instituție românească de învățământ superior care a fost prezentă constant în rândul primelor 1000 de universități, a fost Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, iar uneori a apărut și Universitatea din București.

Polonia este prezentă în clasament cu 9 universități, Republica Cehă cu 6, Ungaria cu 4, Serbia cu 2 universități, iar Croația, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia sunt reprezentate de câte o instituție de învățământ superior.

Cum se alcătuiește clasamentul?

Reamintim că Academic Ranking of World Universities (ARWU) ia în considerare fiecare universitate care are laureați Nobel, medaliați Fields, cercetători foarte citați sau lucrări publicate în Nature și Science. În plus, sunt incluse și universități cu un număr semnificativ de lucrări indexate de Science Citation Index-Expanded (SCIE) și Social Science Citation Index (SSCI). În total, peste 2500 de universități sunt efectiv clasate, dar sunt publicate cele mai bune 1000 de universități.

Indicatorii sunt: „Calitatea educației” (adică absolvenți ai unei instituții care câștigă premii Nobel și medalii Fields Absolvenți, cu 10%), „Calitatea personalului universitar” al unei instituții care câștigă premii Nobel și medalii Fields (20%), „Cercetători foarte citați HiCi” (20%), „Rezultatele cercetării publicate în Nature și Science N&S” (20%), „Lucrări indexate în Science Citation Index-Expanded și Social Science Citation Index PUB” (20%), „Performanța academică pe cap de locuitor a unei instituții PCP” (10%).

1. Universitatea din Istanbul (locul 401-500 în ARWU)

Una dintre principalele caracteristici ale Universității din Istanbul este prezența de secole în învățământul superior, fiind una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior, nu numai din Turcia, ci și din lume. A fost fondată de Mehmet Cuceritorul imediat după ce a cucerit Istanbulul, iar la momentul fondării Republicii Turcia, în 1923, era singura instituție de învățământ superior.

Universitatea din Istanbul a fost înființată în 1453 și are în structura sa 15 facultăți, 2 școli, 2 școli superioare profesionale, 2 premii Nobel (1 la literatură și 1 la chimie), 8 campusuri, o bibliotecă cu aproximativ 1,5 milioane de cărți (aproximativ).

Facultățile Universității Istanbul în anul școlar 2023-2024 sunt: Facultatea de Medicină, Facultatea de Drept, Facultatea de Litere, Facultatea de Științe, Facultatea de Economie, Facultatea de Farmacie, Facultate de Stomatologie, Facultatea de Administrarea Afacerilor, Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Comunicare, Facultatea de Științe Acvatice, Facultatea de Teologie, Facultatea de Învățământ Deschis și la Distanță, Facultatea de Transporturi și Logistică, Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Nursing, Facultatea de Calculatoare și Tehnologii Informaționale.

2. Universitatea de Științe ale Sănătății din Turcia (locul 601-700 în ARWU)

Ca o moștenire a primei școli de medicină „Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane”, care datează din 1903, Universitatea de Științe ale Sănătății a fost înființată în data de 15 aprilie 2015, iar primul an universitar a început în 2016-2017.

Este prima universitate tematică de stat în științele sănătății din Turcia, având autorizația oficială de a înființa la rândul său școli și institute în străinătate. La aproximativ un an de la înființare, Academia de Medicină Militară Gulhane, care a fost deschisă pentru prima dată în 30 decembrie 1898 cu numele de Spitalul Gulhane Seririyat, ca prima instituție care a oferit educație modernă pentru sănătate, a fost asociată cu Universitatea de Științe ale Sănătății. Pe lângă studenții civili și non-cetățeni, Universitatea de Științe ale Sănătății a primit și studenți militari care studiază în numele Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, precum și studenți militari internaționali.

În anul universitar 2023-2024, facultățile Universității de Științe ale Sănătății sunt: Facultatea de Medicină Adana, Facultatea de Medicină Bursa, Facultatea de Medicină Cobanbey, Facultatea de Medicină Erzurum, Facultatea de Medicină Gulhane, Facultatea de Medicină Dentară Gulhane, Facultatea de Științe ale Sănătății Gulhane, Facultatea de Medicină Gulhane, Facultatea de Nursing Gulhane, Facultatea de Farmacie Gulhane, Facultatea de Medicină și Reabilitare Hamidiye, Facultatea de Medicină Hamidiye, Facultatea de Științe ale Sănătății Hamidiye, Facultatea de Științe ale Vieții Hamidiye, Facultatea de Medicină Hamidiye, Facultatea de Asistență Medicală Hamidiye, Facultatea de Farmacie Hamidiye, Școala Internațională de Medicină Ibni Sina, Facultatea de Medicină Izmir, Facultatea de Medicină Kayseri, Facultatea de Medicină Recep Tayyip Erdogan din Mogadishu (Somalia), Facultatea de Medicină din Trabzon.

3. Universitatea Hacettepe (locul 701-800 în ARWU)

Universitatea Hacettepe din Ankara are în structura sa 16 facultăți, 15 institute de cercetare, 4 școli vocaționale și un conservator. Începutul Facultății de Medicină Hacettep este considerată Catedra de Sănătate a Copilului care a fost înființată la 2 februarie 1954 de către prof. Dr. İhsan Doğramacı de la Facultatea de Medicină a Universității din Ankara. Au urmat mai multe structuri medicale care derulau concomitent activitățile de educație, cercetare și servicii publice, iar în 1963 Liceul de Științe ale Sănătății Hacettepe a fost transformat în Facultatea de Medicină și Științe ale Sănătății.

Universitatea Hacettepe a fost fondată în 1967, când au început studiile la Facultăţile de Medicină, Ştiinţe ale Sănătăţii, Ştiinţe şi Ştiinţe Sociale.

Facultățile Universității Hacettepe în anul universitar 2023-2024 sunt: Facultatea de Stomatologie, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Literatură, Facultatea de Educație, Facultate de Științe, Facultatea de Kinetoterapie și Reabilitare, Facultatea de Arte Plastice, Facultatea de Nursing, Facultatea de Drept, Facultatea de Științe Economice și Administrative, Facultatea de Comunicare, Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe ale Sănătății, Facultatea de Științe Sportului, Facultatea de Medicină.

4. Universitatea Tehnică din Istanbul – ITU (locul 701-800 în ARWU)

Cu o istorie de peste 246 de ani, oferind educație tehnică într-un mediu educațional modern și cu personal academic puternic într-un mediu intens competitiv, universitatea a adoptat o abordare dinamică, globală, de înaltă calitate, creativă și comunicativă în educație, precum și în cercetare și dezvoltare. Fondarea Universității Tehnice din Istanbul (ITU) datează din 1773, din epoca otomană.

ITU este o universitate de stat care definește și continuă să actualizeze metodele de inginerie și arhitectură în Turcia și care oferă celor peste 37.000 de studenți ai săi facilități educaționale moderne în 5 campusuri.

Cu cele 23 de programe de inginerie acreditate ABET, ITU este considerată ca fiind cea mai importantă instituție de învățământ superior din lume.

În anul universitar 2023-2024, Universitatea Tehnică din Istanbul – ITU are următoarele facultăți: Facultatea de Calculatoare și Informatică, Facultatea Maritimă, Facultatea de Electrică și Electronică, Facultatea de Științe și Litere, Facultatea de Arhitectură Navală și Științe Marine, Facultatea de Construcţii, Facultatea de Management, Facultatea de Inginerie Chimico-Metalurgică, Facultatea de Mine, Facultatea de Inginerie Mecanică, Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Tehnologii Textile și Design, Facultatea de Aeronautică și Astronautică.

Universitatea Tehnică din Istanbul are 116 programe de master și 72 de programe de doctorat, în 7 institute de cercetare.

5. Universitatea din Ankara (locul 801-900 în ARWU)

Deschiderea Universității din Ankara, pe lângă scopurile universitare, exprimă și concretizarea unei misiuni speciale, fiind o universitate a cărei temelie a fost pusă de însuși marele Atatürk pentru a pune bazele principiilor și reformelor sale, care sunt expresia modernității, științei și iluminismului.

Astfel, Facultatea de Drept a fost înființată în 1925 pentru a forma avocați care să realizeze noua ordine juridică a Republicii laice și democratice, Institutul Superior de Agricultură a început studiile în 1933 pentru a deservi fermierii turci, Facultatea de Limbi, Istorie și Geografie a fost deschisă în 1935 pentru a cerceta bogata cultură anatoliană, Școala de Științe Politice a fost înființată cu ordinele și interesele speciale ale lui Atatürk, care a pregătit înalți administratori publici din 1859 și s-a mutat la Ankara în 1936. 1925. Oficial, Universitatea a fost înființată oficial în 1946.

În anul universitar 2023-2024, facultățile Universității din Ankara sunt: Facultatea de Învățământ Deschis și la Distanță, Facultatea de Limbi și Istorie-Geografie, Facultatea de Stomatologie, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Științe ale Educației, Facultatea de Științe, Facultatea de Arte Plastice, Facultatea de Nursing, Facultatea de Drept, Facultatea de Teologie, Facultatea de Comunicare, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe ale Sănătății, Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Științe Sportului, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Aplicate, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Agricultură.

6. Universitatea Ege (locul 901-1.000 în ARWU)

Universitatea Ege din Izmir, a patra universitate fondată în Turcia, este înființată în data de 20 mai 1955. Primele două facultăți sunt cea de Medicină și cea de Agricultură, care au fost înființate în același an.

În anul universitar 2022-2023, Universitatea Ege găzduia un număr total de 56.404 studenți, dintre care 48.211 sunt studenți de licență, iar 8.193 sunt studenți postuniversitari. Universitatea are 3.283 cadre universitare și 7.070 personal administrativ. Universitatea Ege include 19 facultăți, 9 institute, 3 școli superioare, un Conservator de stat de muzică turcească, 10 școli profesionale, 6 unități rectorate, 40 de centre de cercetare.

7. Universitatea Erciyes (locul 901-1.000 în ARWU)

Universitatea Erciyes din Kayseri a fost înființată sub numele de Universitatea Kayseri în 1978. Facultatea de Medicină, înființată în 1968 în campusul Universității Erciyes, ca afiliată Universității Hacettepe Ankara, sub numele de Facultatea de Medicină Kayseri Gevher Nesibe și Facultatea de Administrare a Afacerilor Kayseri (numită astăzi Facultatea de Economie și Științe Administrative), fondată în 1977, ambele au constituit nucleul Universității Erciyes.

În 1982 la Universitatea Erciyes a fost înființată Facultatea de Arte și Științe, în 1992 Facultatea de Arhitectură și Facultatea de Medicină Veterinară, în 1993 Facultatea de Arte Plastice, în 2001 Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Comunicare, în 2002 Facultatea de Educaţie, în 2003 Facultatea de Drept și Facultatea de Farmacie, în 2005 Facultatea de Agricultură Develi Seyrani, în 2013 Facultatea de Turism.

De asemenea, au fost incluse în 1993 Facultatea de Inginerie-Arhitectură din Yozgat, Facultatea de Economie și Științe Administrative și Facultatea de Arte și Științe din Yozgat și în 1997 Facultatea de Economie și Științe Administrative din Nevșehir.

În 2010, Facultatea de Arte și Științe a Universității Erciyes a fost separată ca Facultate de Științe și Facultatea de Litere, iar Școala de Sănătate Atatürk a fost transformată în Facultatea de Științe ale Sănătății. În 2012 a fost înființată Facultatea de Aeronautică și Astronautică, iar în 2015 Școala de Aviație Civilă a fost transferată la Facultatea de Aeronautică și Astronautică.

Școala de Științe Aplicate, care a fost înființată în 2012, a fost transformată în Facultatea de Științe Aplicate și transferată la Universitatea Kayseri în 2018. Școala de Turism și Management Hotelier a fost transformată în Facultatea de Turism în 2013, iar în 2018 Școala de Educație Fizică și Sport a fost transformată în Facultatea de Științe ale Sportului.

8. Universitatea Gazi (locul 901-1.000 în ARWU)

Universitatea Gazi din Ankara, care a fost fondată în 1926 prin directiva lui Gazi Mustafa Kemal Atatürk, este una dintre cele mai vechi universități din Turcia. Aceasta include 11 facultăți, o școală, 3 școli profesionale, 5 școli superioare și peste 30 de centre de cercetare și oferă servicii în educație, medicină, stomatologie, științe medicale, științe, inginerie, arhitectură, tehnologie, științe ale sportului.

Campusul principal al Universității Gazi este unul dintre cele mai vechi campusuri educaționale din Republica Turcia. În afară de campusul principal, Universitatea Gazi, o universitate metropolitană din orașul Ankara, are campusuri în Emek, Maltepe, Çankaya, Gölbaşı, Ostim și Kahramankazan.

Technopark, care a fost fondat în campusul Gölbaşı în 2007, oferă servicii de calitate la prețuri rezonabile pentru firmele bazate pe tehnologie.

Campusurile universității oferă studenților facilități precum cazare, locuri de cumpărături, teatre și festivaluri, alături de o mulțime de alte evenimente sociale. În plus, campusul principal are săli de sport interioare și exterioare, terenuri de baschet, volei și tenis, un teren de fotbal și o piscină olimpică, care sunt la dispoziția personalului academic, a personalului administrativ și a studenților. În cadrul programului „Campus accesibil” pentru studenții cu dizabilități, există structuri speciale pentru a-i ajuta din punct de vedere academic, fizic, psihologic și social.

Biblioteca principală a universității este deschisă 24/7, iar Universitatea Gazi are una dintre cele mai mari colecții de surse tipărite și online.

În anul universitar 2023-2024, facultățile Universității Gazi din Ankara sunt: Facultatea de Stomatologie, Facultatea de Farmacie, Facultate de Științe, Facultatea de Educație, Facultatea de Nursing, Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Inginerie, Facultatea de Științe ale Sănătății, Facultatea de Științe ale Sportului, Facultatea de Tehnologie, Facultatea de Medicină, Facultatea de Științe Aplicate.

Un comentariu la „Turcia are 8 universități de nivel internațional în clasamentul Shanghai

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.