Un om de știință din Turcia a inventat un scaner portabil cu ultrasunete, care poate detecta cancerul de sân fără a mai fi nevoie de vreo programare la spital. Este vorba de o descoperire făcută de tânăra cercetătoare Canan Dağdeviren, profesor asociat la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, care permite pacientelor cu risc crescut de cancer să se monitorizeze, prin încorporarea dispozitivului ca un sutien.

Acest tip de ecografie portabilă, dezvoltat de Massachusetts Institute of Technology (MIT), este ușor de utilizat și ar putea permite localizarea cancerului de sân în stadiile incipiente. Inventatoarea aparatului dorește ca acest dispozitiv să ajungă la toate femeile, dar în special la cele care au cel mai mare potențial de a se îmbolnăvi de cancer de sân.

Plasture cu ultrasunete pentru sân

„Această tehnologie cu ultrasunete pe corp, prima de acest fel, cu un design inspirat din natură, oferă monitorizare neinvazivă, în timp real, continuă, a țesutului mamar curbat, un câmp vizual larg și o interfață ușor de utilizat”, spune Canan Dağdeviren, despre noua ei descoperire.

„Cu o rezoluție profundă și prin scanare frecventă, această tehnologie va crește rata de supraviețuire cu până la 98% și va face, de asemenea, companiile de asigurări să economisească aproximativ 30 miliarde dolari pe an. Are potențialul de a salva aproximativ 12 milioane de femei pe an, la nivel global”, mai spune Canan Dağdeviren pe rețelele de socializare.

„Este portabil, ușor de utilizat și oferă monitorizarea țesutului mamar în timp real”, a declarat cercetătoarea de origine turcă. Aceasta spune că a fost inspirată de mătușa ei răposată, care a murit la doar 6 luni de la diagnosticul de cancer de sân, deși a fost supusă în mod regulat unui screening.

Cunoscută în întreaga lume pentru munca ei revoluționară privind tehnologiile medicale portabile, Canan Dağdeviren este cea care a inventat și un stimulator cardiac fără baterii care poate fi purtat cu ușurință, precum și un aparat care poate diagnostica cancerul de piele în doar 10 secunde, dispozitivul fiind lipit pe piele ca un tatuaj.

Despre Canan Dağdeviren

Canan Dağdeviren este un academician turc, fizician, cercetător al materialelor și profesor asociat la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Canan Dağdeviren spune că au existat două puncte de cotitură în traiectoria sa de om de știință. Prima dintre acestea este o carte despre Marie Curie pe care tatăl său i-a făcut-o cadou, iar a doua este o lucrare numită „Amintiri și gânduri” pe care a cumpărat-o personal de la autorul cărții Erdal İnönü (fizician, academician și om politic, de asemenea fost prim ministru interimar, viceprim-ministru și fost ministru de externe al Turciei).

Canan Dagdeviren
Canan Dağdeviren

Canan Dağdeviren mai spune că atunci când motivația îi era scăzută a fost inspirată de Mustafa Kemal Atatürk. Este născută la Istanbul, în data de 4 mai 1985, dar și-a terminat studiile primare și secundare la Kocaeli. A absolvit în 2007 Universitatea Hacettepe, Departamentul de Inginerie Fizică, după care a urmat un masterat în știința și ingineria a materialelor de la Universitatea Sabancı, absolvit în 2009. În același an, a primit o bursă Fulbright și și-a început studiile doctorale în departamentul de Știința și Ingineria Materialelor de la UIUC (University of Illinois Urbana-Champaign), finalizat în 2014.

Inventatoarea unor tehnologii medicale portabile

În perioada studiilor doctorale, Canan Dağdeviren a lucrat la dispozitive electronice flexibile și pliabile care puteau fi atașate de piele. După ce a dezvoltat un cip pentru inimă fără baterie (PZT MEH) și dispozitivul care diagnostichează cancerul de piele, a fost inclusă pe lista Forbes a oamenilor de știință sub 30 de ani. Ea este, de asemenea, primul om de știință din Turcia care a fost selectat pentru calitatea de membru al Academiei Young Harvard.

Dağdeviren este și primul om de știință turc din istoria Societății Harvard care a devenit Junior Fellow în cadrul Societății Fellows a Universității Harvard. În calitate de membru al facultății, își conduce propriul grup de cercetare, cu care inițiază instrumente neconvenționale care abordează ceea ce ea numește „capacitatea noastră limitată de a înțelege țesutul moale uman”. Ei proiectează electronice „adaptabile mecanic” – în esență dispozitive care se flexează și se întind pentru a se potrivi pe orice suprafață de pe corp.

CITEȘTE ȘI: Turcia are 8 universități de nivel internațional în clasamentul Shanghai

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.