Continuăm prezentarea provinciei Mardin, recunoscută în întreaga lume pentru arhitectura sa deosebită, dar și pentru numărul mare al bisericilor și mănăstirilor.

1. Biserica Fecioarei Maria și Patriarhia

Situată în Piața Cumhuriyet din Mardin, Biserica Fecioarei Maria aparține comunității siriaco-catolice. Aceasta a fost construită în 1860 de Patriarhul Antakya Ignatios Antuhan Semheri, iar astăzi este folosită ca muzeu.

Clădirea are un sistem de sonorizare acustică, iar locul de ședere și predicare al patriarhului este decorat cu lucrări sculpturale din lemn.

Clădirea Patriarhiei a fost construită în 1895. O parte din vechea clădire a fost demolată în timpul lucrărilor de extindere efectuate în anii 1914-1915. În 1988, Patriarhia a fost transferată Ministerului Culturii, după care a fost restaurată. Din 1995, a început să fie folosită ca muzeu.

Adresa: Meryem Ana Kilisesi, Şaar, 239. Sk. No:54, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Biserica Maicii Domnului și Patriarhia din Mardin, Foto - Gulcan Acar
Biserica Maicii Domnului și Patriarhia din Mardin, Foto – Gulcan Acar

2. Mănăstirea Deyrulzafaran (Hananyo)

Unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din Mesopotamia Superioară este Mănăstirea Deyrulzafaran, care se află la aproximativ 4 km de Mardin.

Centru de educație religioasă al comunității siriace, mănăstirea este datată din secolul al IV-lea, fiind încă activă. Clădirea a fost construită pe un complex care înainte de Hristos a fost folosit ca Templu al Soarelui și mai târziu ca fortăreață de către romani. Când romanii s-au retras din regiune, Sfântul Şleymun a adus aici osemintele unor sfinţi şi a transformat castelul în mănăstire. Din acest motiv, mănăstirea era cunoscută înainte ca Mănăstirea Mor Şleymun.

După ce Mitropolitul lui Mardin și Kefertüth Aziz Hananyo au făcut o renovare majoră începând cu anul 793, mănăstirea a fost cunoscută sub numele de Mănăstirea Mor Hananyo. După secolul al XV-lea, mănăstirea a început să se numească Deyrulzafaran (Mănăstirea șofranului) datorită plantei zafaran (șofran) care creștea în jurul mănăstirii.

Mănăstirea are 3 etaje și a fost reședința patriarhilor ortodocși siriaci timp de 640 de ani (până în 1932). În forma actuală a ajuns în secolul al XVIII-lea.

În această mănăstire a fost adusă prima tipografie a regiunii Mardin, care a fost cumpărată din Anglia de patriarhul perioadei în 1876. Aici au fost tipărite până în 1969 cărți siriace, arabe, otomane și turcești. În mănăstire se află și mormintele a 52 de patriarhi.

Clădirea este un frumos exemplu de arhitectură, cu cupolele, coloanele arcuite, obiectele de artizanat din lemn, broderii din piatră, în interior și exterior.

Astăzi, mănăstirea este unul dintre centrele religioase importante ale Bisericii Siriace. Ca reședință a Mitropolitului de Mardin, este vizitată de asirienii împrăștiați în toată lumea, pentru a primi rugăciuni și binecuvântări. Anual, mii de turiști locali și străini vizitează mănăstirea.

Adresa: Mănăstirea Deyrulzafaran, Eskikale, Deyrulzafaran Yolu No:1 D:2, 47100 Artuklu/Mardin

Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș
Mănăstirea Deyrulzafaran, Fotograf: Baki Ateș

3. Mănăstirea Mor Gabriel (Deyrulumur)

Centrul sacru al regiunii Mardin este Mănăstirea Mor Gabriel, situată în satul Yayvantepe, la 22 de kilometri de Midyat. Fondat în 397 d.Hr., continuă să funcționeze ca una dintre cele mai vechi mănăstiri active din lume.

Mănăstirea Mor Gabriel este așadar cu cel puțin 400 de ani mai veche decât orice mănăstire fondată pe Muntele Athos, Grecia. Este cu aproximativ 80 de ani înainte de Mănăstirea Mor Saba din Palestina și cu un secol și jumătate înaintea Mănăstirii Mort Katherina din regiunea Sinai, din Egipt.

La începuturile sale, era cunoscută sub numele de Mănăstirea Mor Şmuel şi Mor Şemun după numele ctitorilor. De asemenea, este cunoscută și sub numele de Deyr-el Umur, care înseamnă „Casa preoților” (derivat din numele siriac „Dayro d’Umro”) și „Deyrulumur” cu adaptarea turcească a acestei expresii. În același timp, este cunoscută și sub numele de „Mănăstirea Kartmin” datorită apropierii de satul Yayvantepe de astăzi.

Denumirea „Mănăstirea Mor Gabriel”, care este folosită astăzi, provine de la numele mitropolitului Turabdin Mor Gabriel (634-668).

Mănăstirea este așadar una dintre lucrările celebre ale comunității ortodoxe antice siriace. Mozaicurile din biserica principală sunt printre cele mai impresionante exemple de artă bizantină din regiunile estice.

Domul, care este datat în prima jumătate a secolului al VI-lea, a fost construit pentru baptisterii. În complex, pe lângă Biserica Mamă, se află și alte trei biserici cu hramul Fecioarei Maria, Cei Patruzeci de Mucenici și Mor Simeon, ctitorul mănăstirii.

Există și un mausoleu octogonal cunoscut sub numele de mormântul călugărilor egipteni și trei camere funerare.

Mor Gabriel Manastiri, Photo - Servet Uygun
Mănăstirea Mor Gabriel, Foto: Servet Uygun
Mor Gabriel Manastiri, Photo-Servet Uygun
Mănăstirea Mor Gabriel, Foto: Servet Uygun
Mor Gabriel Manastiri, Photo-Lutfu Ozgunaydin
Mănăstirea Mor Gabriel, Foto: Lutfu Ozgunaydin
Mor Gabriel Manastiri, Photo-Turkiye Kultur Portali
Mănăstirea Mor Gabriel, Foto: Turkiye Kultur Portali

Adresa: Mor Gabriel Manastırı, Güngören, Güngören Köyü Yolu No:46, 47510 Midyat/Mardin 

4. Mănăstirea Mor Abay

Mănăstirea Mor Abay este astăzi o ruină, dar încă se poate înțelege că a fost o structură magnifică la vremea ei. Se estimează că a fost construită în secolul al VI-lea și a fost activă până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Mănăstirea este situată la un kilometru nord de satul Dereiçi (Kıllıt) din districtul Savur, provincia Mardin. Biserica principală a mănăstirii are același aspect transversal ca al celorlalte biserici și mănăstiri din zonă.

Fațadele exterioare ale clădirii sunt realizate din pietre cioplite brute, iar interioarele sunt construite din pietre netede.

Casa Sfinților, parte a mănăstirii, despre care se spune că a fost construită pe mormântul lui Mor Abay, este parțial în picioare. La est de această secțiune dreptunghiulară se află o absidă acoperită cu o jumătate de cupolă.

Una dintre trăsăturile remarcabile ale mănăstirii este că are mai multe inscripții care oferă o idee despre relațiile dintre creștini și conducătorii musulmani din secolul al XII-lea.

Clădirea din perioada bizantină timpurie este unul dintre exemplele de pionierat de arhitectură monahală. Urmele peisajului impresionant format din podgorii terasate, măslini și migdali sunt încă vizibile.

Mănăstirea a fost martoră la ritualurile vechi de secole ale asirienilor. Limba liturgică în aceste lăcașuri de cult era siriacul antic, un dialect al aramaicii, care este considerată o limbă punte în mișcările de traducere din greacă în arabă. Astăzi, în regiune se vorbește un dialect neo-aramaic. Această limbă este clasificată ca fiind pe cale de dispariție în Atlasul UNESCO al limbilor lumii.

Mănăstirea Mor Abay, care aparține comunității ortodoxe siriace, nu are nicio așezare în apropiere, fiind astfel vulnerabilă la amenințarea săpăturilor ilegale. În ciuda stării în care se află, asirienii o vizitează activ, pentru a se ruga și a aprinde lumânări.

Adresa: Mor Abay, Dereiçi, 47860 Savur/Mardin

Ruinele mănăstirii Mor Abay din Mardin

5. Mănăstirea Mor Loozor

Mor Loozor este o mănăstire asiriană situată pe un deal, la aproximativ 1 kilometru de satul Mercimekli din districtul Midyat, provincia Mardin. Atrage atenția existența unei coloane înalte, care nu se găsește în nicio altă mănăstire din regiune.

Se crede că mănăstirea a fost fondată sau renovată în secolul al V-lea sau al VI-lea pe ruinele unui templu de către un duhovnic siriac, Şemun di-Zayte. Structurile mănăstirii sunt încă în picioare, însă din 2008 a fost distrusă de vânătorii de comori. Mănăstirea era înconjurată de un zid de piatră, înalt de 3 metri.

Adresa: Mănăstirea Mor Loozor, Mercimekli, Unnamed Road, 47500 Midyat/Mardin

Mănăstirea Mor Loozor
Mănăstirea Mor Loozor

6. Biserica Mor Yakup

Dacă moscheea Zeynel Abidin este unul dintre templele importante ale islamului, Biserica Mor Yakup este unul dintre templele importante ale creștinismului. Oricum cele două clădiri se află la 50 de metri una de cealaltă și sunt întotdeauna menționate împreună având un trecut istoric comun.

Biserica Mor Yakup este una dintre cele mai vechi biserici din Mesopotamia Superioară și este ca considerată ca fiind unul dintre bunurile culturale importante ale orașului Mardin. A fost construită în anul 419 d.Hr. în numele lui Aziz Yakup (Mor Yakup).

Mor Yakup s-a născut în Egipt în anul 330 d.Hr. și a devenit preot într-o mică mănăstire din Alexandria. Din Egipt, a venit la Tars și de acolo la Diyarbakir. Mai târziu, s-a stabilit în satul Şiluh (Salıh) din Turabdin. Așadar, biserica poartă numele lui Mor Yakup, pentru ale cărui minuni, cum ar fi vindecarea bolnavilor, ori vindecarea persoanelor cu dizabilități, a fost înălțat la rangul de sfințenie.

În vremuri mai vechi, se știa că a existat un templu persan în locul în care se află astăzi Mănăstirea Mor Yakup. Dacă te plimbi în jurul clădirii, poți vedea rămășițele vechilor arcade.

Mor Yakup a construit o catedrală și un baptisteriu (o capelă pe lângă o biserică catolică pentru oficierea botezurilor). După distrugerea catedralei în secolul al VIII-lea, baptisteriul a fost transformat în biserică și a devenit cunoscut sub numele de Biserica Mor Yakup.

Biserica are decorațiuni realizate în tehnică de înalt relief, care au rezistat în stare foarte bună până în zilele noastre. Aceste decorațiuni reprezintă unul dintre cele mai bune exemple de „piatră din Mardin”.

Mor Yakup și elevul său, poetul Mor Efrem, au fondat aici în anul 326 celebra școală Nusaybin, care este una dintre primele universități din lume. Pe lângă teologie, în Școala Nusaybin s-au ținut cursuri de filosofie, logică, literatură, geometrie, astronomie, medicină și drept.

Mor Efrem, care a predat la această școală timp de 38 de ani, este considerat un poet important al literaturii siriace și cel mai mare maestru al limbii siriace. Mănăstirea a fost activă până în Primul Război Mondial, apoi a rămas în paragină.

Adresa: Mor Yakup, Zeynel Abidin Sk., 47300 Nusaybin/Mardin

Biserica Mor Yakup Mardin, Foto – Baki Ateș

7. Biserica Mor Behnam / Kırklar (Biserica celor 40 de Martiri)

Construită în anul 569, biserica Kırklar, care se află în districtul Şar, aparține comunității ortodoxe antice siriace Mardin. Când în secolul al XII-lea biserica inițială Kırklar din Mardin a fost transformată într-o moschee, numele Bisericii Mor Behnam a fost schimbat în „Biserica Kırklar” sau „Biserica celor 40 de Martiri”, deoarece moaștele a 40 de sfinți au fost aduse în acel loc în anul 1170.

În 1293, Mardin a devenit Centrul Patriarhiei Siriace, iar afacerile spirituale și administrative ale asirienilor au început să fie gestionate din această biserică, în care locuiau patriarhii și mitropoliții, în încăperi ale căror tavane erau construite cu „piatră tăiată de Mardin”.

În 1799 aici a fost deschisă o școală, despre care se știe că a fost foarte faimoasă mai ales între anii 1825 și 1899. În 1850, în locul acestor încăperi a fost construit un nou centru patriarhial, iar în 1925 acest lăcaș a fost extins.

Până în 1928, educația și formarea au continuat în aceasta biserică. Cunoscută și sub numele de Mor Behnam, ambele nume ale bisericii se bazează pe legende creștine timpurii.

Biserica are trei uși la intrare, altare cu piatră fină, uși de altar din lemn vechi de 400 de ani, perdele țesute manual, altare din lemn, decorate cu diferite motive, pupitre decorate cu fildeș, lămpi cu ulei de argint, picturi cu sfinți. De asemenea, biserica are o colecție bogată de manuscrise și cărți de rugăciuni.

Adresa: Şar, 1. Cadde No:416, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Mardin, Biserica celor 40 de martiri, Foto: Baki Ateș

8. Mănăstirea Mor Evgin

Mănăstirea Mor Evgin, una dintre cele mai originale și mai spectaculoase clădiri religioase din Mardin, este situată la 25 km de Nusaybin.

Mănăstirea, construită de Mor Evgin și cei 70 de vestitori ai săi, migrați din Egipt în anul 363, a supraviețuit până în zilele noastre. Clădirea se află la aproximativ 900 de metri deasupra nivelului mării și prezintă o structură complexă care se dezvoltă în jurul unei curți.

În mănăstire există morminte ale sfinților și slujitorilor creștini, multe schituri și săli de rugăciune. Numărul preoților era la un moment dat de 350. Călugării din mănăstire ajutau trecătorii furnizându-le apă cu cele 300 de ulcioare făcute în templu.

Preoții care au fost crescuți în Mănăstirea Mor Evgin au mers în India pentru a răspândi credința creștină. Datorită serviciilor sale, titlul de Mesia al II-lea a fost acordat lui Mor Evgin.

Mănăstirea, care a fost părăsită odată cu moartea ultimului mare preot aflat la conducere în 1970, a fost redeschisă pentru cult cu noul preot numit în anul 2011. Mănăstirea este închisă vizitatorilor.

Adresa: Der Mor Evgin Manastiri, Eskihisar, 47300 Nusaybin/Mardin

Biserica Mor Evgin din Mardin
Biserica Mor Evgin din Mardin
Biserica Mor Evgin din Mardin

9. Biserica Mor Petrus ve Pavlus (Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel)

Construită în anul 1914 de Patriarhul II, biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel este situată în cartierul Gül din Mardin. Se spune că a fost construită în timpul domniei lui Abdullah al II-lea, cu eforturile părintelui Abdulmesih. Capela bisericii Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost construită în 1967, iar lista enoriașilor înregistrată la 1 decembrie 1969 era formată din 28 de familii și 151 de persoane, în 1971 de 33 de familii, în 1975 de 16 familii, iar în 1983 de 7 familii, respectiv 41 de persoane. Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel este încă o biserică deschisă închinarii și slujbelor religioase.

Adresa: Gül, 256. Sk. No:127, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Mardin

10. Biserica Mor İliyo

Conform informațiilor oficiale, data construcției bisericii Mor Iliyo din satul Çiftlik este necunoscută. Clădirea bisericii are doua camere, cu tavane foarte joase. Secțiunea din mijloc, despre care se spune că ar avea puteri vindecătoare, este vizitată de mulți turiști.

Adresa: Çiftlikköy, 47100 Artuklu/Mardin

Biserica Mor İliyo din Mardin

11. Biserica Mor Yusuf (Surp Hovsep)

Biserica Mor Yusuf se estimează că a fost construită în 1864. Biserica se află la limitele districtelor Şar și Artuklu din Mardin și a fost ridicată sub conducerea parlamentarului Hovsep Kazasyan, dar și cu contribuțiile Comunității Armeno-Catolice din Mardin.

La începutul construcției bisericii s-a turnat sare pe fundațiile acesteia pentru ca să fie rezistentă la umezeală. Interiorul bisericii, care are o atmosferă mistică, are 21 de coloane.

Biserica a fost deschisă pentru cult în anul 1894.

Adresa: Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep), Şar, 239. Sk. No:76, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Biserica Mor Yusuf din Mardin

12. Biserica İzozoel

Se spune că această biserică, situată în satul Altıntaş (Keferze) Midyat, a fost construită la începutul secolului al VI-lea de către fiii lui Şufnayn, arhitecţii Teodosie şi Teodor. Totodată, sunt și informații că ar fi fost construită în secolul al VIII-lea. Subliniind poziția bisericii, care a fost construită în cel mai înalt punct din nordul satului, turnul-clopotniță este unul dintre cele mai bune exemple de piatră și broderie din Midyat.

Adresa: Altıntaş, 47500 Midyat/Provincia Mardin

Biserica Izozoel Mardin
Biserica Izozoel din Mardin

13. Biserica Mor Stefanos

Una dintre cele mai frumoase biserici din Mardin este Mor Stefanos, situată în satul Güngören (Keferbe) Midyat. Interiorul bisericii Mor Stefanos este impresionant, cu naosul amplasat în direcția est-vest. La sud de biserică se află curtea interioară, care poate funcționa și ca o biserică de vară. La nord de biserica principală se află Biserica Mor Ioan Botezătorul, ale cărei bolți înalte sunt legate de aceasta și folosite ca baptisterii.

Biserica Mor Stefanos din Mardin
Biserica Mor Stefanos din Mardin

Adresa: Mor Stefanos Kilisesi, Güngören, 47500 Midyat/Mardin

14. Biserica Mor Shimuni

Biserica aparține comunității ortodoxe antice siriace Mardin și astăzi mai este folosită ocazional.

Se pare că a fost construită în secolul al VI-lea, în afara zidului orașului Mardin. Construcția exactă a bisericii nu este cunoscută, dar este considerată o lucrare din secolul al VI-lea, datorită asemănării sale cu Biserica Kırklar.

Când intri în curtea de la etajul superior, priveliștea Câmpiei Mardin te întâmpină în toată splendoarea.

Biserica a primit numele de la Mor Shimuni, care a fost ucis și ulterior canonizat împreună cu cei șapte copii ai săi, deoarece nu a renunțat la credința în Dumnezeu. Este singura biserică cu hramul unui sfânt.

Ușile din lemn de nuc și altarul acoperit cu bucăți de fier forjat și cuie mari fabricate la Mardin sunt spectaculoase. Clopotnița, construită de arhitectul șef Cabare Kandura în 1910, are o inscripție pe colțul de sud-est al clădirii și este una dintre cele mai frumoase dintre cele ale bisericilor din Mardin.

Mormintele sfinților au fost așezate în interiorul zidurilor curții bisericii.

Adresa: Şehidiye, 24. Destan Sk. No:14, 47100 Mardin Merkez/Mardin

Biserica Mor Shimuni din Mardin
Biserica Mor Shimuni din Mardin
Biserica Mor Shimuni din Mardin

15. Mănăstirea Mor Barsavmo

Mănăstirea Mor Barsavmo, veche de 1300 de ani, situată în apropiere de satul Barıştepe din cartierul Midyat din Mardin, este un reper pentru toți turiștii care vin la Mardin.

Unele dintre stâncile de pe peretele exterior al Mănăstirii de stâncă, unde călugării asirieni se aflau în izolare, au fost distruse, la fel, unele dintre inscripțiile istorice.

Satul Barıştepe se află la aproximativ 10 kilometri de centrul orașului Midyat. Până în anii 1980, localitatea era plină de asirieni, însă după aceea au migrat în Europa.

Mănăstirea Mor Barsavmo a fost construită prin sculptarea interiorului unei stânci într-o zonă muntoasă și a fost cândva centrul în care au fost crescuți călugării sirieni. Acest tip de mănăstire de stâncă este rară în regiune.

Lăcașul de cult poartă numele sfântului Mor Barsavmo, renumit pentru minunile și virtuțile sale, cunoscut drept cap al asceților. Este o biserică bogat decorată, care a fost reconstruită în mod tradițional pe vechile sale fundații în 1910. Biserica este în general deschisă.

Adresa: Elbeğendi, Elbeğendi Köyü Yolu, 47500 Midyat/Mardin

Mănăstirea Mor Barsavmo din Mardin
Mănăstirea Mor Barsavmo din Mardin
Mănăstirea Mor Barsavmo din Mardin

16. Biserica Mor Aksanoya

Biserica Mor Aksanoya este situată în districtul Midyat, din Mardin. Biserica este situată chiar în centrul orașului Midyat și a fost construită pe templul păgânilor în secolul al IV-lea.

În 1961 biserica a fost restaurată, fiind una dintre bisericile importante din Midyat.

Mănăstirea Mor Aksanoya din Mardin, Foto-Seref Halicioglu
Mănăstirea Mor Aksanoya din Mardin, Foto-Seref Halicioglu

17.Biserica Mor Sharbel

Una dintre cele mai atrăgătoare biserici din Midyat, Mardin, este Biserica Mor Șarbel, care este deschisă credincioșilor. Cunoscută ca ultima biserică construită în Midyat, biserica ortodoxă siriacă Mor Sharbel a fost deschisă pentru închinare în 1955, când Mănăstirea Mor Sharbel a fost confiscată.

Biserica Mor Șarbel din Mardin

Adresa: Mor Şarbel Kilise, Akçakaya, 1. Cd. No:115, 47500 Midyat/Mardin

18. Biserica Mor Abraham

Mănăstirea Mor Abraham Hobel a fost mulți ani nefolosită și lăsată în paragină. La începutul anilor 2000 a fost restaurată aproape de arhitectura sa originală și redeschisă credincioșilor care vin în pelerinaje.

Adresa: Akçakaya, 47500 Midyat/Mardin

Biserica Mor Abraham din Mardin

19. Mănăstirea Mor Dimet

Mănăstirea Mor Dimet se mai numește și Mănăstirea Reumatismului, întrucât se crede că aici se vindecă bolnavii de reumatism. Se află în satul Savur Dereiçi, însă nu sunt cunoscute date referitoare la anul construcției. A fost ridicată din piatră tăiată și moloz.

Mănăstirea Mor Dimet foto Zekai Erdal
Mănăstirea Mor Dimet foto Zekai Erdal

Adresa: İzbırak, GG6Q+X8, 47500 Midyat/Mardin

20. Mor Yuhannon

Vechea biserică ortodoxă siriacă Mor Yuhannon din satul Dereiçi (Kıllıt)  este datată din secolul al VII-lea.

Deriçi este o veche așezare asiriană, în mare parte abandonată, aflată la 5 km de Savur. Inițial o localitate mare și importantă asiriană înainte de emigrarea populației, avea 3 biserici (ortodoxă, protestantă și catolică) și 3 mănăstiri.

Se crede că lăcașul de cult a fost construit în secolul al IV-lea, e format din 4 părți și a fost construit în secolul al IV-lea.

Adresa: Dereiçi, Dereiçi Köyü Yolu, 47860 Savur/Mardin

Biserica Mor Yuhannon din Mardin
Biserica Mor Yuhannon din Mardin

21. Mănăstirea Mor Theodute

Se crede că Mănăstirea Mor Theodute, care se află la 1 km distanță de Mănăstirea Mor Abay, a fost fondată de către un călugăr călător pe nume Mor Theodute spre sfârșitul secolului al VII-lea. Astăzi, cei care suferă de migrenă petrec nopți în mănăstire pentru a găsi vindecare, iar din acest motiv, acest loc este numit și „Mănăstirea durerilor de cap”.

Adresa: Dereiçi, Dereiçi Köyü Yolu, 47860 Savur/Mardin

Patrimoniul UNESCO

În 14 februarie 2022, la Mardin a fost semnat un protocol pentru listarea permanentă în Patrimoniul Mondial UNESCO a 4 biserici și 5 mănăstiri aparținând perioadelor „antichitate târzie” și „medieval”.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024