supa de linte

INGREDIENTE

1 lingură cu vârf cu unt
1 lingură de ulei de masline
1 ceapă
1 cartof
2 pahare de linte roșie
5 pahare cu supă de oase de vită (opțional, dacă nu, se poate doar apă)
2 pahare cu apă
sare
piper

Pentru servire:
1 lingură cu vârf cu unt
1 lingură de fulgi de ardei iute SAU 1 lingură boia de ardei iute

Într-o oală, punem o lingură cu vârf cu unt și o lingură de ulei de măsline. La foc mic, adăugăm o ceapă tăiată mărunt. După aproximativ 2 minute, adăugăm cartoful curățat și tăiat în cubulețe mici. După alte 2 minute adăugăm cele două pahare cu linte roșie. Î prealabil, lintea a fost spălată bine și scursă de apă. Se amestecă bine, apoi adăugăm cele 2 pahare de apă și 5 pahare cu supă de oase (sau doar apă). În total, 7 pahare de lichid. Se adaugă sare și piper după gust. Se pune un capac și se lasă la fiert 25-30 de minute.

După ce a fiert, sunt două opțiuni: fie folosim blenderul, fie lintea fiartă se pasează printr-o strecurătoare (cea din urmă e varianta originală). După pasarea legumelor, supa cremă se pune din nou în oală, apoi adăugăm 1 pahar cu apă fiartă, amestecăm ușor și se mai lasă încă 10 minute la fiert.

Pentru servire, într-o tigaie mică topim o lingură cu vârf cu unt, apoi adăugăm o lingură cu fulgi de ardei roșu (sau boia iute). Se amestecă bine, cu atenție, ca să nu se ardă untul.

În momentul servirii, cu o lingură adăugăm deasupra sosul din unt cu fulgii de ardei roșu.

Afiyet oslun! Poftă bună!

***Rețeta este preluată dintr-o emisiune culinară a postului Kanal D Turcia, a celebrului bucătar turc Arda Türkmen.