supa de linte

Supa de linte este un reper al bucătăriei turcești. Descoperită încă din antichitate, lintea este menționată în mai multe izvoare istorice din Grecia și Siria. De asemenea, Aristofan considera supa de linte ca fiind „cel mai delicios dintre felurile de mâncare”, iar o carte de bucate de pe vremea romanilor despre care se spune că ar fi fost scrisă în timpul domniei împăratului roman Tiberius, „De re coquinaria”, conține o rețetă de supă de linte cu castane.

Și Biblia vorbește despre supa de linte. În Geneza 25:30-34, Esau acceptă să renunțe la dreptul său de întâi născut pentru o oală cu supă de linte roșie gătită de fratele său Iacov. În tradiția evreiască, supa de linte este servită în perioadele de doliu, iar rotunjimea lintei reprezintă un ciclu de viață complet.

Lintea face parte din familia leguminoaselor și este considerată o sursă importantă de proteine, dar și de minerale (fosfor, fier, zinc, magneziu).

INGREDIENTE

1 lingură cu vârf cu unt
1 lingură de ulei de măsline
1 ceapă
1 cartof
2 pahare de linte roșie
5 pahare cu supă de oase de vită (opțional, dacă nu, se poate doar apă)
2 pahare cu apă
sare
piper

Pentru servire:

1 lingură cu vârf cu unt
1 lingură de fulgi de ardei iute SAU 1 lingură boia de ardei iute

Într-o oală, punem o lingură cu vârf cu unt și o lingură de ulei de măsline. La foc mic, adăugăm o ceapă tăiată mărunt. După aproximativ 2 minute, adăugăm cartoful curățat și tăiat în cubulețe mici. După alte 2 minute, adăugăm cele două pahare cu linte roșie. În prealabil, lintea a fost spălată bine și scursă de apă.

Se amestecă bine, apoi adăugăm cele 2 pahare de apă și 5 pahare cu supă de oase (sau doar apă). În total, 7 pahare de lichid. Se adaugă sare și piper după gust. Se pune un capac și se lasă la fiert 25-30 de minute.

După ce a fiert, sunt două opțiuni: fie folosim blenderul, fie lintea fiartă se pasează printr-o strecurătoare (cea din urmă e varianta originală).

După pasarea legumelor, supa cremă se pune din nou în oală, apoi adăugăm 1 pahar cu apă fiartă, amestecăm ușor și se mai lasă încă 10 minute la fiert.

Pentru servire, într-o tigaie mică topim o lingură cu vârf cu unt, apoi adăugăm o lingură cu fulgi de ardei roșu (sau boia iute). Se amestecă bine, cu atenție, ca să nu se ardă untul.

În momentul servirii, adăugăm cu o lingură deasupra sosul din unt cu fulgii de ardei roșu.

Afiyet oslun! Poftă bună!

***Rețeta pentru supa de linte este preluată dintr-o emisiune culinară a postului Kanal D Turcia, a celebrului bucătar turc Arda Türkmen.

AICI AI REȚETA PENTRU: Hummus cu sfeclă roșie

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.