energie electrică

Prima zi de toamnă a adus scumpiri majore în Turcia, la energie electrică și la gaze naturale. Astfel, de azi a crescut tariful pentru energia electrică cu 20% pentru abonații casnici și cu 50% pentru agenții economici, iar la gaze naturale preţul de vânzare pentru industrie a crescut cu 50,8%, iar pentru abonații casnici cu 20,4%.

Prețul la energie electrică pentru abonații casnici, mai mare cu 20%

Conform Autorității de Reglementare a Pieței Energiei din Turcia (EMRA), faptul că războiul dintre Rusia și Ucraina a început într-un moment în care efectele pandemiei aveau deja un impact major asupra economiilor globale a adus consecințe grele pentru întreaga piață energetică, în mod special pentru țările europene. „În acest proces, care este interpretat și drept „criza energetică globală”, s-au înregistrat creșteri extraordinare la aproape toate prețurile materiilor prime, iar această situație a afectat negativ și costurile de producție a energiei din țara noastră”, arată EMRA.

Odată cu această creștere, un abonat rezidențial plătește 173,46 TL, pentru un consum de energie electrică de 100 kWh.

Prețul la gaze naturale pentru abonații casnici, majorat cu 20,4%

Potrivit declaraţiei făcute de BOTAŞ (Societate pe acțiuni de transport petrolier și gaze), preţul de vânzare al gazelor naturale utilizate pentru producerea energiei electrice a crescut cu 49,5%, preţul de vânzare al gazelor naturale utilizate în industrie a crescut cu 50,8%, iar preţul de vânzare al gazelor naturale utilizate în locuinţe a crescut cu 20,4%.

Și BOTAȘ motivează majorarea prețurilor în Turcia ca fiind legată de creșterea mare a prețurilor gazelor naturale pe piețele globale de energie, mai ales după războiul dintre Rusia și Ucraina. „De la 1 septembrie 2022, din păcate, a devenit obligatoriu să facem o reglementare a prețurilor de vânzare a gazelor naturale într-un mod care să ne afecteze consumatorii la nivel minim în cadrul posibilităților”.

De la 1 septembrie, prețul la gaze naturale în Turcia va fi mai mare cu:

  • 20,4% în prețurile finale de vânzare ale gazelor naturale utilizate în locuințe
  • 47,6% în prețurile finale de vânzare ale gazelor naturale utilizate în întreprinderile mici și mijlocii
  • 50,8% în prețurile finale de vânzare ale gazelor naturale utilizate în industrie

În Turcia, prețul gazelor naturale utilizate în locuințe a fost majorat ultima dată cu 30% în iunie anul trecut.

Estimare pentru factura unei familii cu 4 persoane

Estimările apărute în presa turcă indică faptul că creșterile de astăzi vor face ca factura medie de energie electrică a unei familii de 4 persoane să crească începând cu luna septembrie de la 346,90 TL la 416,3 TL. Aceasta înseamnă că factura de energie electrică crește cu 69,4 TL față de luna precedentă și cu 196,6 TL față de începutul anului.

Factura medie de gaz natural a unei familii de patru persoane care locuiește în Istanbul va crește de azi la 436 TL.

Președintele Grupului de Lucru pentru Energie a Camerei Inginerilor Mecanici TMMOB, Oğuz Türkyılmaz, a spus că în lunile de iarnă, doar factura la gaze naturale va crește la aproximativ 900-1000 TL pe lună. Suma tuturor facturilor lunare de electricitate, gaze naturale, apă, telefon și internet ale unei familii de 4 persoane care locuiește în Istanbul a fost de 997,6 TL în începutul anului.

Din septembrie 2022, doar facturile pentru energia electrică și gaze naturale vor depăși 850 TL.

Potrivit evaluării făcute de Oğuz Türkyılmaz, șeful Grupului de Lucru Energie al Camerei Inginerilor Mecanici a TMMOB, creșterea prețului la gaze naturale pentru locuințe în cursul anului a ajuns la 119,5%.

Prețul unui megawat oră, care era de 600 TL în martie 2020 și 2.000 TL la sfârșitul lui 2021, a crescut azi la 4.800 TL. Cu alte cuvinte, a crescut de 8 ori față de 2020 și de 2,4 ori față de sfârșitul lui 2021 și începutul lui 2022.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.