silhouette of soldiers walking

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a reiterat azi obiecțiile Turciei referitoare la aprobarea aderării Suediei și Finlandei la NATO. Acesta își explică decizia prin faptul că cele două state nu au adoptat o poziție clară împotriva organizațiilor teroriste.

Încă de săptămâna trecută președintele turc a precizat că nu agrează cererile celor două țări, invocând în principal sprijinul acordat organizației teroriste PKK, cu aripa sa siriană, YPG.

Reamintim că orice ofertă de aderare trebuie să fie aprobată în unanimitate de cei 30 de membri ai NATO.

Într-o conferință de presă desfășurată la Ankara, președintele Erdoğan a declarat: „Niciuna dintre aceste țări nu are o atitudine clară și deschisă față de organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere?

Totodată, acesta mai spune că nu poate spune „da” celor care impun sancțiuni Turciei. Suedia și Finlanda au impus embargouri la exportul de arme Turciei după operațiunea sa militară care urmărea să curețe nordul Siriei, în 2019.

Președintele turc a descris Suedia drept un „centru de incubație pentru organizațiile teroriste”. Acesta consideră că unii membri ai parlamentului Suediei susțin PKK, desemnat ca organizație teroristă de Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

De cealaltă parte, oficiali suedezi au declarat că înalți reprezentanți ai Suediei și Finlandei vor veni în Turcia pentru discuții suplimentare. Președintele Erdoğan a reacționat imediat spunând că nu ar trebui să se deranjeze” să vină, dacă speră să convingă Ankara să-și relaxeze obiecțiile față de apartenența lor.

Președintele Turciei a reamintit că Suedia și Finlanda au refuzat extrădarea persoanelor care au legături cu PKK și Grupul Terorist Gülenist (FETÖ), gruparea teroristă din spatele loviturii de stat înfrânte în 2016, în Turcia. Ministrul Justiției din Turcia a declarat luni că cele două țări nu au aprobat cererea Turciei de extrădare a 33 de persoane cu legături cu PKK și FETÖ.

Reacții la poziția Turciei

Preocupările Turciei cu privire la cererea Suediei și Finlandei de a adera la NATO ar trebui luate în serios, a spus marți ministrul german al apărării Christine Lambrecht, înaintea reuniunii miniștrilor apărării din UE. Lambrecht a subliniat că deciziile NATO necesită aprobarea unanimă din partea tuturor aliaților, inclusiv a Turciei.

După un apel telefonic cu ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, spune că Turcia este un membru valoros al alianței NATO, iar orice problemă de securitate trebuie analizată.

Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se alătura NATO ar fi una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei timp de decenii.

Rusia a răspuns perspectivei de aderare a celor două state la NATO amenințând cu represalii, inclusiv „măsuri militare-tehnice” nespecificate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.