locuințe Istanbul

În luna iunie a acestui an, vânzările de locuințe în Turcia au scăzut cu 29,1% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Institutului de Statistică din Turcia.

Tendința de cumpărare de anul trecut a fost determinată în principal de creditele ieftine, deoarece Banca Centrală a Turciei și-a redus rata dobânzilor pentru a evita impactul pandemiei, iar băncile de stat au accelerat astfel procesul de creditare.

De anul trecut, Banca Centrală (CBRT) a luat măsuri drastice pentru a reduce inflația, care luna trecută a depășit 17,5%. Autoritatea monetară a declarat că aceste noi măsuri au determinat ulterior o tendință moderată a împrumuturilor.

Totodată, datele oficiale arată că indicele costurilor de construcție a crescut cu 4,41% de la o lună la alta în luna mai și cu 39,56% față de un an în urmă, marcând astfel cel mai rapid ritm din octombrie 2018.

Istanbul – în fruntea clasamentului la vânzarea de locuințe

Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, raportat la numărul de locuitori, și unul dintre reperele turistice de top, ocupă în luna iunie primul loc în clasamentul vânzărilor de locuințe, cu 19,2% (25.833 de unități).

Capitala Ankara și provincia Izmir au acumulat 13.401 și, respectiv, 7.522 din vânzările totale de locuințe.

Vânzările către străini au înregistrat un record

În iunie vânzările au crescut și la cererea cumpărătorilor străini, care au achiziționat 4.748 de locuințe, înregistrând o creștere de 185,3% de la un an la altul.

La Istanbul, în primele 6 luni ale anului 10.108 locuințe au fost vândute către cetățeni străini. Pe locul 2 urmează Antalya cu 3.990 de proprietăți, în timp ce Ankara a ocupat locul al treilea cu 1.276. Cetățenii iranieni sunt cei care au cumpărat cele mai multe case în Turcia, deoarece au achiziționat 3.070 de case în prima jumătate a acestui an. Sunt urmați în clasament de irakieni cu 3.019, ruși cu 1.759, afgani cu 1.277 și kazahi cu 787 de unități.

Vânzările către cumpărătorii străini au marcat cea mai bună perioadă în ianuarie-iunie, întrucât au depășit pentru prima dată nivelul de 20.000 de unități. Mai exact, datele arată că vânzările din această perioadă au înregistrat o creștere de aproape 44% de la un an la altul, până la aproximativ 20.488.

Dezvoltatorii imobiliari din Turcia sunt optimiști în urma acestor date și spun că datorită unor factori precum sezonul estival, redeschiderea zborurilor și ridicarea restricțiilor, așteptările lor sunt ca până la sfârșitul anului să vândă cel puțin alte 50.000 de locuințe către cetățenii străini. În cifre, cei din domeniul imobiliarelor spun că se așteaptă ca în acest an să se genereze venituri de aproximativ 7 miliarde de dolari (60 miliarde TL), din vânzările de case către cetățenii străini.

Ținta pentru anul 2025 este de 20 de miliarde de dolari. Facem tot ce putem pentru a crește atât cifrele de vânzări, cât și veniturile. Vânzarea de bunuri imobile către un străin este foarte importantă în ceea ce privește fluxul de valută străină”, spune președintele Helmann Yapı, Selman Özgün.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024