Ploaia torențială de aseară de la Istanbul, care s-a produs în jurul orei 21, a făcut victime și a creat pagube de proporții, în Arnavutköy, Bașakșehir și Küçükçekmece, cartiere situate în nordul metropolei.

Conform datelor oficiale, 2 persoane și-au pierdut viața în cartierele Bașakșehir și Küçükçekmece, 12 persoane au fost rănite, unele străzi s-au transformat în lacuri și au fost raportate mari pagube materiale, la case și la sediile unor magazine. Potrivit estimărilor de la această oră, au fost afectate de inundații 1.754 de case și locuri de muncă.

Guvernatorul Istanbulului, Davut Gül, a sfătuit cetățenii să ia măsurile de precauție necesare și le-a reamintit să evite să conducă motociclete pe drumurile publice în condiții meteorologice severe.

Stațiile Turgut Özal și Siteler de pe linia M3 Kirazlı-Kayaşehir au fost închise seara trecută ca parte a măsurilor de siguranță, potrivit unui comunicat publicat de Metro Istanbul pe rețelele de socializare.

Sute de mașini blocate pe autostradă

Sute de mașini au rămas blocate din cauza ploii abundente pe autostrada TEM Mahmutbey. Unii șoferi care nu au putut avansa au așteptat pe banda de siguranță, alții au încercat să-și salveze vehiculele împingându-le din calea viiturii. De asemenea, a fost afectată circulația și pe drumurile către Aeroportul Istanbul.

Deși partea asiatică a Istanbulului nu a fost afectată de ploile torențiale, fulgerele au creat pe cer un adevărat spectacol de lumini în districtele Beykoz, Kavacık, Kadıköy, Sultanbeyli și Üsküdar.

Ministrul de Interne Ali Yerlikaya a declarat că familiile care au fost afectate de inundații vor fi despăgubite cu câte 15.000 TL (10.000 TL de la AFAD și 5.000 TL de la Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale), sumă care este echivalentul a aproximativ 521 euro, la cursul zilei.

Inundatii Istanbul, sursa foto: Sozcu
Inundatii Istanbul, sursa foto: Sozcu
Inundatii Istanbul, sursa foto: Sozcu
Inundatii Istanbul, sursa foto: Sozcu
Inundatii Istanbul, sursa foto: Sozcu
Inundatii Istanbul, sursa foto: Sozcu

Pagube în Direcția vamală Halkalı

Și campusul Direcției Vamale Halkalı din cartierul Küçükçekmece a fost, de asemenea, afectat de inundații. Au fost raportate zeci de situații în care oamenii din zonă au fost blocați în diferite puncte ale Direcției Vamale,  iar unii dintre ei au urcat pe acoperișul sediului instituției. Echipele de intervenție le-au spus acestor oameni să nu părăsească zona de siguranță, până când bărcile vor veni în zonă și îi vor salva.

Inundatii Vama Halkalı, sursa foto: Sozcu

Magazine de mobilă din İkitelli, distruse de ploi

Din cauza ploii torențiale, au fost inundate magazinele mai multor producători de mobilă din zona İkitelli, mobilierul expus fiind de nerecunoscut.

Multe mașini parcate în zonă au fost târâte de viituri, spărgând geamurile magazinelor și ajungând înăuntru. Aproape toată mobila din magazine a devenit inutilizabilă, deoarece apa de ploaie s-a transformat în noroi. Proprietarii magazinelor acuză primăria și managerii complexului că nu au luat nicio măsură și că pierderile materiale nu pot fi deocamdată cuantificate.

Inundatii Ikitelli, sursa foto: Sozcu
Inundatii Ikitelli, sursa foto: Sozcu
Inundatii Ikitelli, sursa foto: Sozcu
Inundatii Ikitelli, sursa foto: Sozcu
Inundatii Ikitelli, sursa foto: Sozcu
Inundatii Ikitelli, sursa foto: Sozcu

Kırklareli: 3 morți și 3 persoane dispărute

În districtul Demirköy din Kırklareli 3 persoane au murit, iar autoritățile continuă căutările a 3 persoane dispărute.

După inundație, a fost inițiată o misiune de căutare și salvare când s-a pierdut contactul cu 12 persoane care locuiau într-o unitate. Șase dintre aceste persoane, care fuseseră prinse de viitură în pădure, au fost salvate cu succes. În mod tragic, trupurile a 2 persoane au fost descoperite, iar un alt cadavru a fost găsit în hotelurile tip bungalou situate în Valea Sisli, după ce o viitură a distrus mai multe case tip bungalou construite în zona turistică.

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, într-o declarație pe contul său de socializare, a anunțat că un medic și soția sa au fost dispăruți în urma inundației din Kırklareli.

Inundații Kirklareli, sursa: Sozcu
Inundații Kirklareli, sursa foto: Sozcu

În regiunile afectate de inundații au fost trimise echipe AFAD, ale Gărzii de Coastă, Jandarmerie, Forțele Armate Turce, iar operațiunile de căutare au fost demarate de la sol cu 25 de vehicule și 310 persoane, iar din aer se intervine cu 1 avion și 2 elicoptere.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.