„Secolul Turciei a început și s-au deschis porțile creșterii țării noastre”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan la ceremonia de învestire de astăzi de la complexul prezidențial, în prezența oficialităților la nivel înalt din 81 de țări. „Sper că nu vom dezamăgi națiunea noastră iubită, care are încredere în mine, în partidul nostru și în alianță”, a mai spus președintele Erdoğan.

Erdoğan a depus jurământul

Recep Tayyip Erdoğan a depus azi jurământul în calitate de al 12-lea președinte al Turciei, în Marea Adunare Națională. Ca un element inedit, la intrarea în curtea Parlamentului, vehiculul în care se afla președintele Turciei a fost întâmpinat cu o avalanșă de trandafiri, astfel ca unul dintre ofițerii de pază și de protecție a coborât din vehicul și a curățat florile, deoarece șoferul președintelui a avut dificultăți în a vedea drumul.

Flori la învestirea președintelui Recep Tayyip Erdoğan
Flori la învestirea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, foto: Sozcu

În timpul ceremoniei, Erdoğan s-a angajat să protejeze existența și independența Turciei, integritatea indivizibilă, suveranitatea, să respecte Constituția, statul de drept, democrația și principiile lui Atatürk.

După încheierea procesiunii, Recep Tayyip Erdoğan a mers și la Anıtkabir, un complex situat în districtul Çankaya din Ankara, în care se află mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk.

Ceremonia oficială de la Conacul Çankaya

După vizita de la Anıtkabir, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a găzduit o ceremonie oficială la Conacul Çankaya, un complex din Ankara în care au locuit președinții Turciei între 1923 și 2014.

Învestirea președintelui Recep Tayyip Erdoğan
 Învestirea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, foto: Sozcu

După modificarea constituțională din 2017, conacul a început să fie folosit de biroul vicepreședintele Turciei, post înființat odată cu desființarea funcției de prim-ministru.

Inițial, casa veche din domeniul Çankaya a fost un cadou primit de Mustafa Kemal, devenind astfel locul în care acesta s-a stabilit din 1921 și până în 1932. Construcția noului conac de la Çankaya a început în 1931 și a fost numit „Noul Chioșc”. A treia clădire din campusul Çankaya, care păstrează vie amintirea lui Atatürk, este Pavilionul de sticlă, construit de Atatürk în 1935. Ca un aspect inedit, în timpul președinției lui İsmet İnönü, în anii 1940, la 50 de metri în spatele clădirii conacului Çankaya, a fost construit un adăpost atomic. O altă clădire nouă a fost inaugurată în 1993, cu săli pentru întâlniri oficiale și recepții, iar în 1999 a fost construită cea mai nouă sală a Conacului Çankaya, care la momentul inaugurării era descrisă ca o minune din punct de vedere tehnologic.

Ceremonie cu invitați din toată lumea

La ceremonia oficială de învestire a președintelui Erdoğan au participat oficiali la nivel înalt din 81 de țări, șefi de stat, prim-miniștri, oficiali la nivel parlamentar și ministerial, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, inclusiv NATO, Organizația Statelor Turcești și Organizația de Cooperare Islamică.

Cei 21 de șefi de stat prezenți la ceremonie au fost: președintele Azerbaidjanului – Ilham Aliyev, președintele Venezuelei – Nicolas Maduro, președintele Bulgariei – Rumen Radev, președintele Gabonului – Ali Bongo Ondimba, președintele Guineei – Bissau Umaro Sissoco Embalo, președintele Africii de Sud – Cyril Ramaphosa, președintele Muntenegrului – Yakov Milatovic, președintele Kazahstanului – Kasım Cömert Tokayev, președintele Republicii Kârgâze – Sadir Caparov, președintele Congo – Denis Sassou N’Guesso, președintele Kosovo – Vjosa Osmani, președintele Republicii Turce a Ciprului de Nord – Ersin Tatar, președintele Macedoniei de Nord – Stevo Pendarovski, președintele Uzbekistanului – Șevket Mirziyoyev, președintele Rwandei – Paul Kagame, președintele Senegalului – Macky Sall, președintele Somaliei – Hasan Sheikh Mahmud, președintele Togo – Faure Essozimna Gnassingbe, președintele Turkmenistanului – Serdar Berdimuhamedov, președintele Bangladeshului – Mohammed Shahabuddin Chuppu, președintele Guineei – Mamady Doumbouya.

Prim-miniștri din 13 țări, inclusiv prim-ministrul pakistanez Shahbaz Sharif, premierul ungar Victor Orban, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și prim-ministrul libian Abdulhamid Dibeybe, au participat, de asemenea, la ceremonie, alături de reprezentanți a 8 organizații internaționale, printre care secretarul general al Organizației Statelor Turcice – Kubanicbek Ömuraliyev, secretarul general al NATO – Jens Stoltenberg și secretarul general al Organizației pentru Cooperare Islamică – Hüseyin İbrahim Taha.

Alte 12 țări au fost reprezentate la nivelul președintelui Parlamentului, printre care președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Vyacheslav Viktorovich Volodin și vicepreședintele Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului din Rusia. Republica Populară Chineză Ding Zhongli.

De asemenea, au acceptat invitația și fostul președinte german Christian Wulff, fostul cancelar german Gerhard Schröder și fostul prim-ministru suedez, Carl Bildt.

Ceremonia a început cu un concert simfonic, apoi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor peste 55.000 de victime ale cutremurelor din luna februarie, după care s-a intonat „İstiklâl Marşı”, imnul Republicii Turcia.

 La ora 20, președintele Erdoğan va găzdui o cină în onoarea oaspeților străini, la Conacul Çankaya.

„Pace acasă, pace în lume”

În primul sau discurs din noul mandat de președinte, Recep Tayyip Erdoğan a declarat: „Vom îmbrățișa toate cele 85 de milioane de oameni (din țară), indiferent de opiniile lor politice, originile lor sau religie”. El a spus că cetățenii Turciei trebuie să fie uniți împreună „precum cărămizile unui zid”, deoarece țara are nevoie de unitate și solidaritate acum mai mult ca niciodată.

„Națiunea noastră, care în urmă cu un secol și-a încheiat lupta națională cu întemeierea Republicii, va încununa secolul al doilea al Republicii ca Secolul Turciei”, a spus președintele Turciei, promițând că va implementa viziunea pas cu pas, în cei 5 ani din mandatul său.

Vom continua să ne dezvoltăm țara prin investiții, locuri de muncă, producție, exporturi și un excedent de cont curent. (…) Astăzi este ziua în care ne protejăm viitorul strălucit al copiilor noștri. Să lăsăm deoparte resentimentele din perioada electorală. Să căutăm modalități de a face pace. Să luăm pe umăr construcția secolului turcesc. Suntem hotărâți să punem în practică principiul lui Mustafa Kemal Atatürk: „Pace acasă, pace în lume”, în adevăratul sens. Vom face acest lucru prin extinderea sferei de influență a diplomației”, a mai spus președintele Erdoğan. „Promitem să lucrăm cu toată puterea noastră, pentru a proteja gloria și onoarea Republicii Turcia, pentru a-i promova reputația și pentru a-i glorifica numele în lume timp de 5 ani”, anunță președintele turc, citat de presa turcă.

Reamintim că Turcia s-a prezentat la urne pe 28 mai pentru un al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale. după ce niciun candidat nu a obținut mai mult de 50% din voturile necesare pentru o victorie totală în primul tur din 14 mai. Recep Tayyip Erdoğan a câștigat cursa cu 52,18% din voturi, în timp ce candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu a obținut 47,82%. Anterior, Partidul Justiție și Dezvoltare (AK)prezidat de Erdoğan, împreună cu  aliații săi, au câștigat, de asemenea, majoritatea în Marea Adunare a Turciei.

Azi va fi anunțată componența noului guvern

La finalul cinei oficiale de astăzi, de la Conacul Çankaya, președintele Erdoğan va anunța și componența celui de-al doilea cabinet al său, în sistemul de guvernare prezidențial, urmând ca prima ședință a cabinetului sub președinția sa să aibă loc marți.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.