protest bodrum

Aproximativ 1000 de persoane au protestat azi la Bodrum, în fața companiei de electricitate AYDEM, împotriva creșterii prețului la energie electrică.

Protestul a fost organizat pe rețelele de socializare, iar oamenii au venit în număr neașteptat de mare, cu bannere prin care cereau reconfigurarea prețului la energie electrică, dar și scandări împotriva guvernului și a principalului partid de guvernământ (AKP).

Protestul cetățenilor a fost susținut și de președinții filialelor locale ale partidelor din opoziție.

Organizatorii protestului au depus o coroană neagră în fața clădirii AYDEM. Pe parcursul protestului, ușile companiei de electricitate au fost închise, fiind imposibil accesul cetățenilor care ar fi dorit să facă plăți la ghișeu.

Protest
Protest

În momentul în care mulțimea adunată în fața companiei de electricitate a blocat autostrada Bodrum-Turgutreis au intervenit forțele de ordine.

Protest Bodrum
Protest Bodrum

Reamintim că de la 1 ianuarie, în Turcia s-a scumpit energia electrică cu până la 130%. De exemplu, o familie care a plătit in decembrie o factură de 400 TL la curent electric, în ianuarie factura a fost și de până 3 ori mai mare, în funcție de tipul de abonament.

Chiar dacă salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie cu 50%, toate aceste scumpiri din ultima perioadă îi împovărează și mai mult pe cetățenii turci.

Rata inflației continuă să crească, luna trecută a urcat la 36,08 %, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani, potrivit Institutului Național de Statistică din Turcia.

Specialiștii în economie prognozează că în cursul acestui an inflația va depăși 50% și spun că e posibil ca vârful creșterii inflației să fie în luna mai.