ceai lockdown

Șeful Departamentului de Sănătate Publică și decanul Facultății de Medicină a Universității Gazi, prof. dr. Mustafa Necmi İlhan, spune că Turcia ar putea suspenda lockdownul de duminică doar dacă numărul zilnic de infectări va fi sub 5.000, deoarece restricțiile sunt evaluate în baza acestui criteriu. În ultimele 24 de ore, în Turcia s-au înregistrat 5.904 cazuri de noi infectări.

tablou HES

Când se va administra a treia doză de vaccin?

Specialiștii turci spun că dacă vaccinarea nu se va derula rapid, pentru a ajunge la 70% din populație, există riscul de a pierde protecția acelor persoane vaccinate la începutul campaniei, în luna ianuarie, și se va impune a treia doză de vaccinare.

Prof. dr. Mustafa Necmi İlhan, spune că oricum este necesar să luăm în considerare a treia doză de vaccin ca fiind un rapel, dacă ne propunem să avem o imunitate de o durată mai lungă. Astfel, în Turcia a treia doză de vaccin s-ar putea administra în același mod în care s-a derulat campania de vaccinare, începând cu lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cu vârsta peste 65 de ani, iar cel mai probabil administrarea ar putea începe în iulie-august. Mai mult, deoarece profesioniștii din domeniul sănătății au fost vaccinați cu Sinovac, boala este încă extrem de frecventă în rândul acestei categorii profesionale, ceea ce înseamnă că se observă deja o scădere a protecției vaccinului Sinovac odată cu trecerea timpului. Tocmai de aceea, recomandarea medicilor este ca profesioniștii din domeniul medical să primească vaccinul Biontech-Pfizer ca a treia doză.

De asemenea, într-un interviu acordat publicației Sozcu, dr. Mehmet Ceyhan spune că e greșit ca oamenii să se gândească la faptul că pericolul a trecut înainte ca să se ajungă la vaccinarea comunitară de 70-75%. Acesta spune că dacă vor fi eliminate măsurile prea curând, sau dacă oamenii nu respectă măsurile, cazurile vor fi în creștere. „Am vaccinat 16%, dar există țări care își controlează cazurile mai bine decât noi, în ciuda vaccinării de 4-5%. Prin urmare, măsurile ar trebui să fie acum în prim plan”, spune dr. Mehmet Ceyhan.

Avertisment pentru vacanța de vară

Prof. dr. Mustafa Necmi İlhan i-a avertizat pe turiști cu privire la începutul sezonului de vacanță și spune că după modelul de anul trecut, mai ales în perioada bayramului, nu trebuie să renunțăm la măsurile de până acum, chiar dacă suntem vaccinați, deoarece riscul de infectare nu a dispărut, ci e doar puțin mai mic în spațiile deschise. Putem avea o vară mai liniștită dacă vom fi atenți la distanța fizică și dacă purtăm măști, indiferent dacă suntem vaccinați sau nu, atunci când mergem în spații închise.

Există risc de infectare pe plajă sau la piscină?

Decanul Facultății de Medicină a Universității Gazi, prof. dr. Mustafa Necmi İlhan, precizează că infecția cu coronavirus nu a fost întâlnită până acum la persoanele care înotau în mare sau în piscină, dar dacă nu este păstrată distanța socială, desigur, există un risc.

Trebuie să subliniez că distanța fizică este foarte importantă în aer liber. Cetățenii ar trebui să se abțină de la a merge pe plaje foarte aglomerate”, conchide prof. dr. Mustafa Necmi İlhan.

Turcia vaccinează în ritm alert

În Turcia, vaccinarea se desfășoară într-un ritm alert, impus de autorități încă de la începutul lunii iunie, când au anunțat faptul că relaxările mult așteptate vor apărea după realizarea imunității de turmă și când 60% din populație va fi vaccinată.

Ieri într-o postare pe Twitter, ministrul sănătății, Fahrettin Koca, spunea că în 24 de ore, în 18.584 de centre de vaccinare din Turcia, 47.314 profesioniști din domeniul sănătății au administrat 1.416.795 doze de vaccin!

twitter
twitter

În data de 17 iunie, Turcia avea 24.446.546 de persoane vaccinate cu o doză și 14.142.362 de persoane cu ambele doze, la o populație de aproximativ 84 de milioane de locuitori.

harta vaccinări
harta vaccinări

Autoritățile spun că până la sfârșitul lunii iunie, vaccinul va ajunge până la populația în vârstă de 20 de ani. Mai mult, ministrul sănătății din Turcia spune că spre deosebire de alte țări, cetățenii turci pot alege între 2-3 vaccinuri, ceea ce nu se întâmplă în țări ca Germania și Franța.

Solicitările pentru vaccinare au fost atât de multe că site-ul Ministerului Sănătății s-a blocat

Imediat după anunțul ministrului sănătății că programele de vaccinare sunt deschise și pentru funcționarii publici, site-ul pentru programări la vaccinare s-a blocat (www.mhrs.gov.tr), fiind reparat în scurt timp. De asemenea, după ce limita de vârstă pentru acces la vaccinare a scăzut la persoanele peste 40 de ani, apoi la cele de peste 35 de ani, plus alte grupuri profesionale care au avut prioritate, zilele trecute la spitalul de stat din Bodrum oamenii s-au așezat la cozi și au așteptat toată noaptea să se vaccineze. Ei spuneau că au așteptat cu nerăbdare să le vină rândul la programare pentru vaccin și că îi încurajează și pe cei mai reticenți să o facă, astfel încât epidemia să poată fi depășită.

coada vaccinare
coada vaccinare
coada vaccinare
coada vaccinare