bodrum castel chirii

După mărirea chiriilor în cea mai scumpă destinație a Turciei, Bodrum, angajații din domeniul public și privat au început să plece din provincie. Din acest motiv, instituțiile de stat și oamenii de afaceri se confruntă cu o gravă criză de personal.

Conform celor mai recente date, chiriile au crescut de 10 ori în trei ani. Dacă anul trecut chiria lunară a unei case de 45 de mp era între 1500 TL și 2.500 TL, în acest an chiria celei mai mici case a crescut la 5.000 TL.

De la debutul pandemiei, provincia Muğla din care face parte și Bodrum, s-a supraaglomerat. Mai exact, la Bodrum populația a crescut cu 300% și a depășit 500.000 de locuitori. Pe măsură ce populația a crescut, au crescut și chiriile.

În acest moment, este imposibil să găsești case ieftine chiar și în așezări precum Akçalan, İslamhaneleri, Yakaköy, Dağbelen, care sunt considerate ca fiind periferia orașului Bodrum. Înainte de pandemie în aceste cartiere chiriile erau de 1.000 TL, acum pornesc de la 5.000 TL.

Cum sunt afectate afacerile

Oamenii de afaceri sunt foarte îngrijorați de acest fenomen. Neslihan Nazlıoğlu, președintele Consiliului de administrație al Asociației Meșteșugarilor, Industriașilor și Oamenilor de Afaceri din Bodrum (BESİAD), a declarat că angajatorilor le e tot mai greu să găsească angajați. Aceasta spune că din ianuarie salariul minim este de 4250 TL, dar chiriile pentru casele 1+1 pornesc de la 5.000 TL. „Este imposibil să plătești aceste chirii, cu aceste salarii”, spune ea.

Președintele Consiliului de Administrație al unei companii de construcții, Cevat Kaya, spune că nu își poate finaliza procesul de recrutare din cauza chiriilor mari și că ultima solutie ar fi asigurarea cazării angajaților de către companie. Acesta spune că cel mai mare factor de creștere a chiriilor ar fi ambiția agenților imobiliari de a câștiga mai mulți bani, iar un alt motiv este migraţia din oraşele metropolitane către Bodrum. „Agenții imobiliari au oferit proprietarilor de case prețuri mari pentru a obține mai mulți bani pentru comisioane. Proprietarii au fost de acord„, spune Kaya.

În acest moment, prețurile de închiriere de 10.000 TL și 20.000 TL au devenit normale în Bodrum, iar acest lucru afectează sectorul serviciilor. Funcționarii publici, muncitorii, pensionarii și angajații care trebuie să plătească chirie se află într-o situație dificilă.

În plus, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă populația care lucrează în sezonul estival. Managerii hotelurilor nu pot găsi un loc de cazare pentru personalul lor, deoarece nu au unde să închirieze.

Primarul de la Bodrum, Ahmet Aras, declară că încearcă să găsească soluții temporare, cum ar fi construcția unor structuri provizorii pe terenurile pe care le deține municipalitatea.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.