Din anul 2018, în Turcia a existat o creștere cu 774% a energiei electrice pentru agenții economici, iar pentru persoanele fizice rata a fost de 408%. Creșterea costului energiei în 4 ani a devenit și una dintre cele mai importante cauze ale inflației.

Expertul în energie Çağada Kırmızı a declarat în presa turcă faptul că s-a înregistrat o creștere serioasă a costurilor cu energia electrică în paralel cu creșterea ratelor de schimb, ceea ce afectează negativ toate datele macroeconomice.

Companiile de distribuție a energiei electrice s-au împrumutat în dolari pentru a câștiga licitațiile făcute de guvernul turc, iar în condițiile în care dolarul a crescut de la 3 la 13 lire turcești, costurile sunt suportate de cetățeni pentru a asigura marja de profit garantată.

Pe scurt, prețurile energiei electrice pentru agenții economici au crescut semnificativ din 2018, dar locurile de muncă finanțau prețurile la energie electrică pentru utilizatorii casnici.

De la 1 ianuarie 2022, costurile cu energia impuse companiilor sunt distribuite acum tuturor grupurilor de abonați, fiind vorba de o creștere medie de la 52% până la 130% a tarifelor la energie electrică.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.