
După cutremurele cu magnitudine de 7,7, respectiv de 7,6 pe scara Richter, care au lovit în data de 6 februarie sud-estul Turciei, au fost derulate anchete referitoare la cauzele care au determinat distrugerea totală a peste 18.200 de clădiri în cele 11 provincii afectate de seismele dezastruoase.
Ultimele evaluări indică faptul că peste 90.000 de clădiri urmează să fie demolate imediat, fiind grav avariate.
Conform primelor date publicate, mai mult de jumătate dintre clădirile afectate de seisme erau construite după anul 2000.
În Comisia de Investigare a Cutremurelor, prorectorul Universității Tehnice din Istanbul, Mustafa Kumral, a declarat că motivul prăbușirii este pe de o parte terenul pe care aceste clădiri au fost construite și, pe de altă parte, calitatea proastă a materialelor folosite.
Experţii consultați de comisia parlamentară au stabilit că fierul ieftin adus din Siria și folosit în construcțiile din regiunile din sud-estul Turciei a contribuit la amploarea acestei catastrofe în care au murit peste 46.000 de oameni. În regiunile afectate de seismele dezastruoase, constructorii au ales fierul din Siria, deși exista o fabrică de fier și oțel chiar în orașul turcesc Iskenderun, însă fierul din Siria era mai ieftin, dar avea durabilitatea la jumătate comparativ cu fierul turcesc.
Inspecțiile clădirilor afectate de seisme, o prioritate
Specialiștii în construcții spun că în Turcia mecanismul de inspecție al clădirilor ar trebui revizuit și că este important să se finalizeze cât mai curând posibil lucrările de consolidare la clădirile care nu s-au prăbușit în urma seismelor, dar inspecțiile arată că sunt grav afectate.
În raportul prezentat de Comisia de Investigare a Cutremurelor se mai arată că la multe dintre clădirile care s-au prăbușit proprietarii au intervenit cu lucrări de modernizare și reconstrucție, fie în apartamente, fie în spațiile comerciale de la parter. Deși multe dintre lucrări au fost avizate și aprobate individual, în urma acestor intervenții cumulate la mai multe etaje, structura clădirilor prezenta riscuri din punctul de vedere al siguranței la cutremur.
Experții spun că nu sunt rare intervențiile de acest gen în apartamentele de bloc. Acestea au fost efectuate de proprietari mai ales în ultimii ani și reprezintă aproximativ 80% din fondul de locuințe din Turcia. Tocmai de aceea e important ca toate aceste clădiri să fie inspectate în perioada următoare, cu sprijinul ministerului de resort și al autorităților locale.
Studii pentru amplasarea noilor clădiri
Specialiștii în constructii, împreună cu autoritățile din Turcia discută necesitatea unor studii de amplasare a noilor clădiri care se vor construi în zonele distruse de seisme. Astfel se va putea evita construirea deasupra faliilor tectonice, așa cum sunt ele configurate acum și să fie eliminat astfel riscul ca să se surpe terenul pe care se vor construi aceste noi clădiri de locuit.
Un comentariu la „Primele rezultate ale anchetelor derulate după prăbușirea a peste 18.000 de clădiri în urma seismelor din Turcia”
Comentariile sunt închise.