proteste 1 mai

De 1 Mai, Ziua Muncii și Solidarității în Turcia, muncitorii au ieșit în stradă în mai multe provincii. La Istanbul, mii de oameni au venit în zona de miting de la Maltepe, pentru a protesta.

Manifestanții au cerut ca guvernul să găsească soluții la creșterea prețurilor pentru bunurile de consum de bază, electricitate și gaze naturale.

Muncitorii s-au adunat în multe puncte pentru a merge în zona de miting, iar în jurul prânzului au început să mărșăluiască cu bannere și lozinci. În zona de miting, s-au luat măsuri maxime de securitate, fiecare grup trecând prin filtrele forțelor de ordine.

Piața Taksim, închisă

Și în acest an, Piața Taksim a fost închisă pentru orice tip de activitate specifică Zilei Muncii și Solidarității. Pentru ca manifestațiile să nu escaladeze, mii de polițiști au fost prezenți în zonă.

Forțele de ordine au intervenit atunci când protestatarii au vrut să meargă pe jos în piața Taksim, venind dinspre cartierele Beyoğlu, Beșiktaș și Mecidiyeköy. Autoritățile anunță că fost reținute 164 de persoane, deoarece au mărșăluit și au strigat lozinci în cadrul unor demonstrații neautorizate și nu s-au dispersat în ciuda avertismentelor forțelor de securitate.

Departamentul de Poliție din Istanbul spune că în sfera măsurilor luate în Beyoğlu, Taksim, Șișli și în zona de miting Maltepe au fost angrenați 10.196 polițiști, fiind repartizați în total 22.171 polițiști.

Proteste și la Ankara, Izmir și Manisa

Proteste s-au desfășurat și la Ankara și Izmir. Primarul de la Izmir, Tunç Soyer, a sărbătorit Ziua Muncii și Solidarității alături de protestatari. „Fie toți împreună, fie niciunul dintre noi”, a spus primarul Soyer, care a amintit că participă la proteste „pentru a fi vocea tuturor celor însetați de dreptate”.

Ziua de 1 Mai a fost sărbătorită cu proteste și în orașul Manisa, acolo unde lucrătorii din sănătate atrag atenția printre altele asupra scumpirilor și șomajului. Figen Pehlivan, de la Sindicatul Lucrătorilor din Sănătate, filiala Manisa, a declarat: „Un întreg popor, de la muncitori la funcționari publici, de la țărani producători la comercianți, luptă literalmente pentru supraviețuire.”

Proteste similare au avut loc și în Denizli, Zonguldak și Eskişehir.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024