case cutremur Fotograf- Mehmet Akif Parlak - AA

Primele case construite pentru victimele cutremurului în cartierul Belpınar din districtul Nurdağı, provincia Gaziantep, au fost livrate beneficiarilor. La ceremonie a participat și președintele Recep Tayyip Erdoğan.

În cadrul campaniei „Turcia, o singură inimă”, au fost pregătite primele 14 reședințe permanente în cartierul Belpınar, sub coordonarea Ministerului Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice și AFAD.

Casele sunt de tipul „smart village” și au fost finalizate în doar 44 de zile, mai exact de la începutul lunii martie, odată cu finalizarea sondajelor la sol. Acestea îndeplinesc standardele Administrației de stat pentru dezvoltarea locuințelor (TOKI), fiind ridicate pe stânci, cu fundație de plută și beton armat.

Noile construcții sunt primele locuințe permanente livrate după cutremurele din 6 februarie, iar în cadrul proiectului va fi pusă în funcțiune și prima moschee construită după cutremur.

În total, au fost realizate 14 case sătești, moscheie, conace, hambare, zonă de compost și amenajări peisagistice. Lucrările de peisaj și infrastructură ale proiectului au fost susținute de echipele Primăriei Metropolitane Gaziantep.

Case construite în sistem „smart”

Toate casele nou construite sunt gestionate cu un sistem smart. Astfel, cetățenii își vor putea controla locuințele de la distanță pentru electricitate, apă, au senzori de incendiu și vor putea fi lua măsuri de precauție în cazuri precum incendiu și inundații. Pentru toate acestea, locuitorii caselor vor folosi aplicația de telefon sau computer „Smart Village”.

Ca un aspect inedit, aplicația oferă un sistem de urmărire a turmei de animale, prin care cetățenii vor putea vedea dacă animalul lor a ieșit la pășune, când a născut, ce vaccinări s-au făcut etc. De asemenea, tot prin aplicație cetățenii pot monitoriza instantaneu condițiile meteo locale, vor putea vedea riscul de îngheț, precipitații și pot planta și iriga în consecință.

Necesarul de energie electrică a zonelor comune ale satului inteligent (inclusiv moscheea și conacul satului) va fi obținut din energie solară, anunță presa turcă.

Foto: Mehmet Akif Parlak – Anadolu Ajansı
Foto: Mehmet Akif Parlak – Anadolu Ajansı
Foto: Mehmet Akif Parlak – Anadolu Ajansı
Foto: Mehmet Akif Parlak – Anadolu Ajansı

CITEȘTE ȘI: Primele rezultate ale anchetelor derulate după prăbușirea a peste 18.000 de clădiri în urma seismelor din Turcia

Un comentariu la „Primele case construite după cutremurele devastatoare din Turcia au fost livrate proprietarilor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.