Update, ora locală 23

Ministrul de interne, Süleyman Soylu, a declarat că în urma cutremurului de 6,4 din această seară de la Hatay, au fost rănite 213 persoane, iar 3 și-au pierdut viața. „Un avertisment despre creșterea mării a fost dat de la Observatorul Kandilli pentru 10 țări, dar apoi a fost retras.”

Update, ora locală 22

Prof. Dr. Ahmet Ercan a avertizat că există risc seismic în estul Anatoliei și în fragmentele faliei din Marea Moartă. Ambele cutremure din această seară din Hatay au avut loc pe fractura faliei Mării Moarte. „Toată lumea ar trebui să doarmă în containere și corturi”, a spus acesta.
Cutremurele cu magnitudinea de 6,4 și 5,8 pe scara Richter, care au avut loc la Hatay la intervale de 3 minute, au fost resimțite și la Diyarbakır, Mardin, Şırnak și Batman.

***

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs în districtul Defne din Hatay la ora 20:04, la o adâncime de 16,7 kilometri. După doar 3 minute, a mai fost semnalat încă un cutremur, cu magnitudinea de 5,8, la o adâncime de 7 kilometri, în districtul Samandağ. Ambele seisme s-au resimțit puternic în toată zona afectată de cutremurele din 6 februarie, dar și în partea de sud-est și nord a Ciprului, precum și în Siria.

AFAD: Risc de creștere a nivelului mării

După cutremur, Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) a avertizat împotriva riscului de creștere a nivelului mării: „Este important ca cetățenii noștri să stea departe de coastă, ca măsură de precauție împotriva riscului de creștere a nivelului mării cu până la 50 cm.”

Multe replici după cutremur

La Samandağ s-au semnalat mai multe replici, printre care unul cu magnitudinea de 3,9 la ora 20:13, cu magnitudinea de 4,5 la ora 20:14 și încă două cutremure cu magnitudinea de 5,2 la 20:19 și la 20:24.

Orhan Tatar, directorul general al AFAD a declarat: „Replicile vor continua. Unele pot ajunge până la 6 sau mai mult. Este foarte important să nu pătrundeți în clădirile deteriorate.”

Primarul Municipiului Metropolitan Hatay, Lütfü Savaş,  a declarat că unele clădiri s-au prăbușit şi că sub dărâmături erau cetăţeni.

Guvernatorul Hatay, Rahmi Doğan, a spus: „Am primit unele notificări din cauza cutremurului din oraș, le evaluăm, evaluarările noastre continuă.”

Guvernatorul Gaziantep, Davut Gül, a declarat că în urma cutremurului a avut loc o prăbușire parțială într-o clădire abandonată și că nu au existat pierderi de vieți omenești.

Guvernatorul din Adana, Süleyman Elban, a declarat că nu au fost semnalate pagube din cauza cutremurelor. Unii pacienți și însoțitorii lor de la Spitalul Facultății de Medicină a Universității Çukurova au ieșit în grădina spitalului după cutremur.

„Am fost informați că există clădiri prăbușite în Samandağ și Defne”, a declarat ministrul de interne Süleyman Soylu, într-o declarație pentru CNN Turcia.

Vicepreședintele Fuat Oktay a declarat imediat după seisme: „Le cerem cetățenilor noștri să stea departe de clădirile deteriorate”. De asemenea, vicepreședintele turc mai spune că cel puțin 8 persoane au fost rănite.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, a declarat că în urma seismului de 6.4, „toate structurile, inclusiv cele cu avarii minore, ar trebui demolate pentru siguranță. Altfel, va avea loc un masacru”.

O clădire goală din Iskenderun, cu 3 etaje, s-a prăbușit din cauza cutremurului din această seară, iar în Hatay, un pod a fost deteriorat.

CITEȘTE ȘI: Mărturisirea unui guvernator turc: „E poate de 5 ori mai rău decât cifrele anunțate”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.