În ultima lună de zile, prețurile în domeniul imobiliar au explodat în Antalya. Pe de o parte pentru mulți dintre ucrainenii care închiriaseră case nu se mai pot întoarce în țara lor, iar de cealaltă parte rușii se tem că nu se vor putea întoarce din cauza sancțiunilor ample impuse de Occident asupra Moscovei.

Vânzările cu crescut în Antalya cu 28% în februarie

Vânzările de proprietăți rezidențiale din Antalya au crescut cu aproape 28% în luna februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Întrucât invazia Rusiei în Ucraina a început pe 24 februarie, impactul real al investițiilor va fi aflat în statisticile publicate în această lună.

Experții în imobiliare spun că mulți refugiați ucraineni s-au alăturat rudelor care locuiau deja în Antalya, în timp ce alții au optat pentru închiriere sau achiziții imobiliare și că acesta ar fi motivul pentru care atât chiriile, cât și prețurile caselor au crescut vertiginos în majoritatea cartierelor rezidențiale. 

Creștere de 106,2% la achizițiile imobiliare

Din cele 4727 de contracte de vânzare cumpărare încheiate luna trecută în Antalya, 1.099 dintre acestea au cumpărători străini, conform datelor Institutului de Statistică din Turcia (TUIK), aceasta fiind o creștere de 106,2% față de anul trecut.

În clasamentul cetățenilor străini care investesc în imobiliare în Antalya locul întâi este ocupat de iranieni (711 case), urmați de irakieni (633 case) și ruși (509 case).

Publicația Daily Sabah precizează că oficialii din industria imobiliară spun că erau situații în care rușii cumpărau 20-30 de apartamente deodată, în timp ce chiriile aproape s-au triplat, de la aproximativ 3.000 TL (202 USD) ajungând acum la 8.000-10.000 TL.

Prețurile caselor din Antalya variază de la 1 milion TL la 1,2 milioane TL și ajung la 2,2 milioane TL, în funcție de dimensiunea și locația proprietății (la cursul valutar curent, prețuri între 61.000-73.000 euro)

În Antalya, oraș cu 2,7 milioane de locuitori, trăiesc aproape 30.000 de ruşi şi peste 9.000 de ucraineni.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.