Constituția Turciei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a reiterat apelul pentru elaborarea unei noi Constituții și a îndemnat toate partidele, cadrele universitare și experții să contribuie la dezvoltarea acesteia, cu scopul de a înlocui actuala Constituție, o moștenire a juntei militare care a preluat puterea în urmă cu 43 de ani.

În cadrul unui simpozion pe această temă, la cea de-a 43-a aniversare a loviturii de stat din partea juntei militare care a elaborat actuala Constituție, președintele Erdoğan a reafirmat dorința de a introduce o Constituție nouă și complet „civilă”. Simpozionul a avut loc la un muzeu din capitala Ankara, o fostă închisoare unde junta condusă de generalul Kenan Evren a preluat puterea

„În urmă cu 43 de ani, Turcia a trecut prin una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Republicii. Nu vom uita niciodată acele zile, în care 50 de oameni au fost spânzurați și aproape fiecare gospodărie simțea suferința (din mâna juntei). Dacă aceste ziduri (Ulucanlar, Mamak, Diyarbakır și Sağmalcılar) ar putea vorbi, ne-ar povesti despre acele vremuri”, a declarat președintele Erdoğan citat de presa turcă, referindu-se la închisorile conduse de junta din Turcia, când după lovitura de stat orice persoană, indiferent de apartenența sa politică, putea fi supusă torturii și detenției arbitrare.

Au fost făcute 23 de modificări ale Constituției

Președintele Turciei spune că deși actuala Constituție din 1982 a fost modificată de 23 de ori, inclusiv o schimbare administrativă în 2017, încă este „o Constituție de lovitură de stat”. De la înființare sa, statul turc modern a fost guvernat cu patru Constituții, prima fiind adoptată în 1921, apoi aceasta a fost schimbată în 1924, după care în 1961 și apoi cea din 1982.

Dezbaterea privind elaborarea unei noi Constituții a devenit mai puternică după ce președintele Erdoğan a fost reales la alegerile din luna mai 2023. Pentru ca un nou proiect constituțional să treacă în Parlament, este nevoie să fie evaluat de cel puțin 400 de avocați.

Pentru a deschide calea unui referendum privind schimbarea Constituției, în Marea Adunare a Turciei este nevoie de 360 ​​de voturi. Partidul președintelui Erdoğan (AKP) a păstrat 268 de locuri în parlament la alegerile parlamentare din 14 mai, mult mai mult decât cel mai apropiat rival al său, Partidul Popular Republican (CHP), care a câștigat 169 de locuri. De asemenea, AKP face parte din Alianța Populară, care include și cel mai apropiat aliat al său, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), iar împreună, alianța președintelui Erdoğan are 323 de locuri.

Astfel, la un calcul simplu, pentru schimbarea Constituției Republicii Turcia, președintele Erdoğan are în acest moment 323 de voturi din cele 360 necesare.

Când au început demersurile pentru schimbarea Constituției

Președintele Erdoğan spune că deși fiecare amendament adus actualei Constituții a fost semnificativ pentru perioada respectivă, „integritatea” Constituției Turciei a fost afectată. Din acest motiv, în urmă cu aproximativ un deceniu au început lucrările pentru o nouă Constituție în Parlament.

„Aceasta ar fi o lucrare cu cea mai mare participare politică, dar partidele de opoziție au dat înapoi, iar munca s-a blocat. Cu toate acestea, nu am renunțat la obiectivul nostru de a oferi țării o nouă Constituție civilă, democratică. Am oferit opoziției ocazia să rescriem împreună o nouă Constituție în timp ce treceam la noul sistem prezidențial, dar, din păcate, a eșuat din cauza atitudinii fără compromis a acesteia”, susține președintele turc.

Anul trecut, în urma unor ateliere de lucru cu participarea cadrelor universitare și ai reprezentanților organizațiilor nonguvernamentale, a fost pregătit un proiect de Constituție, care va sta la baza negocierilor de acum cu celelalte partide politice.

„Din păcate, nicio altă mișcare politică, în afară de AKP și MHP, nu s-a ridicat pentru a pregăti o nouă Constituție”, spune președintele Erdoğan, adăugând că, indiferent de poziția pe care o va adopta opoziția, în acest an se vor purta discuții cu toate grupurile politice din parlament.

De asemenea, după o întâlnire cu reprezentanţii din Ankara ai organizaţiilor de presă, președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Numan Kurtulmuș, a declarat: „Efectuarea unei noi Constituții este datoria Turciei. Va fi un pas important, potrivit celui de-al doilea secol al Republicii noastre”.  Acesta reamintește că Turcia se află în pragul unei perioade istorice, în care în acest mandat al Parlamentului, Republica Turcia va intra în secolul al doilea al existenței sale.

Un comentariu la „Președintele Erdoğan invită toate partidele să elaboreze o nouă Constituție

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.