Datorită istoriei și arhitecturii sale, Mardin este o destinație favorită printre turiști, fiind adăpostul multor civilizații. Trebuie spus, de asemenea, că Mardin a început să fie și mai căutat de turiști, după ce mai multe seriale de televiziune au fost filmate în acest oraș.

Mardin, perla din sud-estul Turciei

Cu o moștenire culturală și istorică atât de bogată, Mardin este un loc care trebuie vizitat. La o plimbare obișnuită, e posibil să întâlnești oricând o structură istorică, orașul fiind de-a lungul istoriei sale casă a sumerienilor, babilonienilor, hitiților, asirienilor, urartienilor, romanilor, selgiucizilor și otomanilor.

Un oraș absolut impresionant din punct de vedere vizual, zona veche din Mardin e atractivă cu străzile sale înguste și priveliștile extinse. De altfel, partea veche a Mardinului reprezintă fața mai cunoscută a orașului cu faimoasele sale case de piatră. Calcarul folosit în construcția lor este ideal ca izolator termic, fiind și un material care poate fi sculptat ușor. Deși în zona veche casele sunt construite în apropiere una de cealaltă, ele sunt proiectate astfel încât să nu arunce umbră asupra vecinilor.

La polul opus, noul Mardin este plin de structuri înalte, din beton armat.

Ceea ce este specific însă Mardinului este faptul că toți rezidenții, fie că sunt cei de origine turcă, kurdă, arabă, yazidi sau asiriană, continuă să-și mențină practicile culturale și religioase.

Casele din Mardin

Orașul a fost înființat pe versanții sudici ai Munților Mazı (Masius), pe o suprafață de 2.500 m lungime și 500 m lățime de la est la vest. Privite dinspre castel și din partea opusă, casele lui Mardin par a fi îngrămădite una peste alta. Această construcție suprapusă și aglomerată, care decurge din locația naturală, conferă orașului un aspect unic.

Mardin este un oraș în care arhitectura de piatră este definită ca „similară cu nordul Siriei”. Calcarul galben a dominat construcțiile din zonă, iar lemnul a fost folosit doar pentru utilizările sale obligatorii, cum ar fi la uși, ferestre și mezanin. Spațiile semideschise sunt orientate astfel încât să poată fi umbrite, mai ales împotriva soarelui dinspre vest.

Materialul folosit în construcții este „piatra Mardin”, cu „indicație geografică înregistrată”. Cea mai importantă caracteristică a acestei pietre este că poate fi prelucrată cu ușurință, datorită faptului că poate fi tăiată, ceea ce oferă o ornamentație bogată. Această formațiune calcaroasă, care se procesează și se întărește ușor, este încă folosită. În aceste case nu se utilizează materiale din ipsos.

Străzile înguste, amenajate împotriva razelor soarelui, protejează locuitorii de căldură în verile toride. Datorită caracteristicilor pietrelor folosite la construcția caselor, verile sunt răcoroase, iar iernile calde.

Biserica Kırklar

Unul dintre cele mai importante repere ale Mardinului este Biserica Kırklar a comunității asiriene, veche de 600 de ani. Aceasta mai este cunoscută și ca Biserica „Patruzeci”, numită după cei patruzeci de martiri din Sebaste. Interiorul bisericii surprinde cu arcadele sale din piatră tăiată, specifice creștinismului din Orientul Mijlociu, cu coloane și reprezentări ale figurilor sfinte, dar și cu ferestrele înguste și perdelele pictate manual.

Kirklar Kilisesi Foto- Baki Ateș
Kırklar Kilisesi, Foto – Baki Ateș

Marea Moschee

Un alt simbol al orașului Mardin este Ulu Cami (Marea Moschee), cu o structură care datează din secolul al XI-lea, având 16 inscripții scrise în stilurile selgiucid, artuqid și otoman. Inițial, moscheea a fost construită cu două minarete, dintre care a mai rezistat trecerii timpului doar unul. A fost reconstruită în timpul domniei lui Albulhamid al II-lea, iar a doua și cea mai cuprinzătoare restaurare a avut loc în epoca republicană a Turciei.

Ulu Cami, Mardin

Arta „filigranului”

În Bazarul de Bijuterii din Mardin se pot găsi cele mai reușite lucrări în filigran, un tip de design de bijuterii din fire extrem de subțiri, de aur și argint. Articolele populare în acest stil includ inele, cercei, pandantive și brățări. Motivele artistice sunt create prin îndoirea și ondularea firelor de argint sau aur, pentru a forma modele strălucitoare asemănătoare dantelei.

Într-un articol viitor vom trata fiecare reper care nu trebuie ratat într-o excursie la Mardin: orașul antic Dara, școlile religioase, moscheile, bisericile și mănăstirile creștine.

CITEȘTE ȘI: Cu cât se vor scumpi pachetele turistice în 2023?