Muzeul Orașului Samsun a fost ales drept unul dintre cele mai bune 6 muzee din Europa, în cadrul competiției derulate de Academia Muzeelor Europene (EMA), primind astfel Premiul „Luigi Micheletti”.

Inaugurat în anul 2013 de Primăria din Samsun, lucrările expuse în muzeu cuprind întreaga memorie a orașului.

Premiul „Luigi Micheletti” este acordat muzeelor care fac o „povestire a istoriei” și care servesc societatea cu o narațiune convingătoare.

În 2013, muzeul a primit și „Premiul Special pentru Proiect”, iar în 2015 un alt premiu a fost oferit de Asociația Orașelor Istorice.

Muzeul oferă o imagine cronologică a Războiului de Independență, care a început odată cu sosirea lui Gazi Mustafa Kemal Atatürk la Samsun, pe 19 mai 1919.

Conform istoricului de artă Nilgün Sarıçoban, niciuna dintre lucrările expuse nu a fost cumpărată, ci toate au fost obținute prin donații.

Sediul a fost obținut după exproprierea a două clădiri aparținând Căilor Ferate de Stat Turce, iar un tunel de sticlă leagă cele două clădiri ale muzeului.

Prima clădire este axată pe istoria orașului, iar a doua clădire cuprinde în mare parte secțiuni în care sunt explicate tradiții, obiceiuri, gastronomia, istoria educației și cartierele din Samsun. În secțiunea „Memoria orașului” din cadrul muzeului, există și lucrări în turca-otomană, care au o vechime de 100-125 de ani.

Puteți vizita site-ul web al Muzeului Orașului Samsun, cu vederi panoramice.

Despre Samsun

Samsun este un oraș situat în mijlocul regiunii Mării Negre din Turcia și unul dintre cele mai importante orașe pentru istoria Republicii Turce. În acest oraș s-a hotărât începerea Războiului de Independență al Turciei.

Samsun este numit și capitala Mării Negre și orașul Atatürk. De asemenea, este cel mai dezvoltat oraș al Regiunii Mării Negre din punct de vedere al educației, sănătății, industriei, comerțului, transporturilor și economiei, dar și un centru turistic.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.