
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, ministrul Hakan Fidan l-a primit pe Nikolaus Meyer-Landrut, șeful delegației Uniunii Europene în Turcia și s-a întâlnit și cu ambasadorii statelor membre UE în Turcia.
În timpul întâlnirii, ministrul Fidan a spus că prioritatea Turciei este actualizarea uniunii vamale și asigurarea liberalizării vizelor, iar pentru ca relațiile să fie revitalizate, UE trebuie să acționeze în conformitate cu „principiul păstrării pactelor”.
„Ne-am demonstrat determinarea în acest sens. Apreciem mesajele pozitive din partea UE, dar ele trebuie puse în practică”, susține Fidan, precizând că mecanismele de dialog și cooperare dintre Turcia și UE trebuie făcute mai „funcționale”,
„Obstacolele care întârzie cererile de viză ale cetățenilor noștri ar trebui înlăturate imediat și ne așteptăm ca vizele eliberate să fie cu intrări multiple și pe termen lung”, a spus el, referindu-se la o problemă care a dus la multe plângeri publice în ultimele luni. De asemenea, acesta susține că participarea Turciei la eforturile UE de transformare ecologică și digitală va spori șansele de succes ale UE în aceste domenii și va aprofunda cooperarea economică dintre bloc și Turcia.
Acordul privind refugiații
Cu privire la acordul privind refugiații din martie 2016, Fidan a spus că UE trebuie să îndeplinească cerințele acordului și să împartă o povară mai mare în lupta împotriva migrației ilegale. „Trebuie să avem o cooperare mai puternică în lupta împotriva terorismului”, a spus acesta. „Turcia joacă un rol extrem de important în rezolvarea problemelor din regiunea noastră. Sperăm că UE abordează Turcia cu o perspectivă vizionară și lasă deoparte calculele politice mărunte”, susține ministrul turc.
Reamintim că cel mai recent raport inițiat de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European referitor la Turcia a salutat eforturile Turciei de a continua să găzduiască cea mai mare populație de refugiați din lume, de aproape 4 milioane de persoane și anunța furnizarea în continuare a finanțării UE pentru refugiați și comunitățile gazdă din Turcia, exprimând angajamentul ferm de a susține acest lucru în viitor.
Trebuie precizat că aceeași comisie este invitată să prezinte o propunere pentru continuarea finanțării pentru refugiații sirieni și comunitățile gazdă din Turcia, după anul 2024.
Atacurile asupra civililor din Gaza sunt „inacceptabile”
Cu privire la atacul Israelului asupra Gaza, Fidan a subliniat că atacurile care vizează civili sunt „inacceptabile” și trebuie să înceteze imediat.
„Ar trebui să împiedicăm conflictul să ajungă la nivel regional. Este necesar să începem cât mai curând posibil procesul de pace care să vizeze o soluție cu două state în parametrii conveniți”, consideră Fidan, care a adăugat că trebuie să se declare încetarea focului și că un flux constant de ajutor umanitar trebuie să fie livrat Gaza.
„Când se iau măsuri în unele țări europene pentru a interzice demonstrațiile în sprijinul Palestinei, (în același timp) permiterea atacurilor asupra cărții noastre sfinte, Coranul, pe motivul libertății de exprimare acesta e un standard dublu”, susține ministrul turc de externe, Hakan Fidan.
Reamintim că armata israeliană și-a extins atacurile aeriene și terestre asupra Fâșiei Gaza, care a fost supusă unor atacuri aeriene necruțătoare de la atacul surpriză al Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie. Aproape 9.850 de oameni au fost uciși în conflict, din care 8.306 palestinieni și peste 1.538 israelieni.
CITEȘTE ȘI: „Marele miting al Palestinei” de la Istanbul