infectări

În ultimele două săptămâni, în Turcia se înregistrează o creștere rapidă a numărului de cazuri, iar ignorarea minimelor măsuri de prevenție pe parcursul minivacanței de Kurban Bayram agravează și mai mult situația.

Ministrul Sănătății din Turcia, Fahrettin Koca, a făcut astăzi o serie de declarații după reuniunea Comitetului Științific pe tema coronavirusului, din care reiese că deocamdată „Nu se pune problema în acest moment, dar asta nu înseamnă că nu se va întâmpla”.

Riscuri mari e infectare

Principalul risc este ca tulpina Delta să devină dominantă înainte ca programul național de vaccinare să poată atinge ținta de imunitate și să îl întrerupă, mai ales în condițiile în care imunitatea nu poate fi obținută fără cel puțin două doze de vaccin și după o anumită perioadă de timp.

Altfel spus, există riscul ca cei care au primit prima doză de vaccin să se infecteze atunci când întâlnesc virusul, înainte de imunizarea completă. În mod similar, pentru persoanele care au fost deja vaccinate cu două doze trebuie luat în calcul faptul că eficacitatea vaccinurilor scade după o anumită perioadă de timp și acest lucru crește riscul de infectare. Acesta este cel mai important factor de risc pentru succesul programului de vaccinare, spune ministrul Fahrettin Koca.

Al doilea risc amintit de ministrul sănătății din Turcia este revenirea la restricțiile din trecutul recent: „Niciunul dintre noi nu și-ar dori vreodată să se întoarcă din nou la zilele restricțiilor. Nu se pune problema în acest moment, dar asta nu înseamnă că nu se va întâmpla. Orice imprudență pe care o facem fără imunitate ne va aduce mai aproape de această limită nedorită. Singura modalitate de a scăpa de acest cerc vicios este să respectați măsurile până când veți obține imunitatea prin vaccinare” a declarat ministrul Fahrettin Koca.

Al treilea risc se referă la pierderea de vieți omenești din grupurile de risc. „Pentru a îi proteja pe cei dragi și bătrânii, trebuie mai întâi să fim noi vaccinați.”

Infrastructura de sănătate a Turciei, un atu

Ministrul turc mai spune că Turcia e o țară care poate gestiona digital întreaga infrastructură de sănătate. „Avem sisteme de asistență decizională în care păstrăm toate datele pentru a deține controlul situației.” Datele oficiale arată că aproximativ 87% din cazurile active din Turcia sunt persoane care nu au fost vaccinate. Dintre cazurile active, rata celor care sunt complet vaccinați și infectați este mai mică de 5%. Mai mult, o altă evaluare preliminară importantă se referă la durata imunizării prin vaccinare.

Programul de vaccinare continuă

Cu actualul program de vaccinare, a scăzut dramatic rata cetățenilor de peste 60 de ani dintre cazurile active, dar chiar și în aceste condiții cei care au 4-5 luni de la vaccinare sunt în risc major de infectare.

Acesta este motivul pentru care Turcia a început programul care permite cetățenilor cu vârsta peste 50 de ani să primească a 3-a doză de vaccin. Nicio altă țară din lume nu a realizat și implementat acest lucru mai devreme decât Turcia, spune ministrul turc al sănătății. Estimările arată că e vorba de 9 milioane de cetățeni care trebuie să fie vaccinați cu a treia doză de vaccin și care sunt invitați să o facă foarte repede, pentru a se proteja.

În ultimele 24 de ore, au fost semnalate 22.291 noi infectări, din 257.474 de teste PCR, iar 76 de persoane și-au pierdut viața. Cu o zi înainte, fuseseră semnalate 19.761 de cazuri.

harta infectări
harta infectări

Un comentariu la „Ministrul Sănătății, despre restricții: „Nu se pune problema în acest moment, dar asta nu înseamnă că nu se va întâmpla”

Comentariile sunt închise.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024