cazuri în pandemie turism

Numărul zilnic de infectări continuă să crească alarmant în Turcia. Ministrul sănătății, Fahrettin Koca, a declarat că această situație „face dificilă menținerea epidemiei sub control” și spune că cea mai la îndemână soluție rămâne vaccinarea. În ultimele 24 de ore, în Turcia au fost identificate 16.809 noi cazuri de infectare, după ce ieri au fost semnalate 14.230.

date Covid
date Covid

Cele mai recente informații referitoare la vaccinare arată că 64% din populația Turciei a primit o doză de vaccin, 38,21% ambele doze, iar în total 67.466.786 de locuitori au primit după caz, 1, 2 sau 3 doze de vaccin. Trebuie specificat faptul că în Turcia 4.026.403 persoane au făcut 3 doze de vaccin, deoarece primele două doze au fost cu vaccinul chinezesc Sinovac, care are o rezistență slabă în fața noii tulpini Delta, astfel că a treia doză a fost Pfizer-Biontech.

Provinciile cu cea mai mare rată de vaccinare sunt Muğla, Canakkale, Kirklareli, Edirne, Balikesir, Amasya, Eskisehir, Aydin, Izmir, Tekirdag, iar cu cea mai mică rată de vaccinare Bitlis, Sanliurfa, Mardin, Mus, Siirt, Diyarbakir, Siirt, Batman, Bingol, Gumushane, Igdir.

Număr mare de infectări cu tulpina Delta

Cele mai multe dintre noile infectări sunt cu tulpina Delta a coronavirusului, care este mai contagioasă decât variantele anterioare. Șeful Departamentului de Boli Infecțioase Pediatrice, din cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea Hacettepe, prof. dr. Mehmet Ceyhan, a declarat că va continua acest val de creștere a cazurilor, mai ales din cauza turismului, deoarece autoritățile ar fi trebuit să ia măsuri mai aspre la graniță. „Prioritatea turismului este desigur de înțeles. Cu toate acestea, în timp ce tulpina Delta crește foarte rapid în Rusia, noi i-am adus pe ruși în țara noastră, fără a face ceea ce trebuia făcut.”

Reputatul specialist spune că in această săptămână vom asista la o creștere accelerată a numărului de cazuri. „Până la finalizarea pandemiei în întreaga lume, vom asista de mai multe ori la valuri de creștere. Cât de mare va fi acest val depinde de măsurile care vor fi luate și de restricțiile care trebuie aplicate. După cum am mai spus, este extrem de greșit să ai așteptări doar de la vaccin.”, spune prof.dr. Mehmet Ceyhan, care consideră că până când Turcia va ajunge la o rată de vaccinare de peste 70% va trebui să se lupte cu măsuri și restricții.

Turcia, fără restricții

Reamintim că de la 1 iulie, în Turcia au fost suspendate toate restricțiile de circulație aplicate în cadrul pandemiei de coronavirus, s-au redeschis terasele și restaurantele, cinematografele, iar numărul persoanelor care se pot afla atât în spațiile deschise, cât și în cele închise, inclusiv în restaurante și cafenele nu a mai fost limitat. În schimb, masca a rămas obligatorie atât la interior, cât și la interior, o decizie care alături de distanțare și dezinfecție, nu au mai fost respectate cu strictețe, mai ales în perioada recent încheiatei vacanțe de Kurban Bayram.