Facilitarea de către Germania a condițiilor de lucru pentru medicii turci a determinat creșterea numărului cadrelor medicale celor care aleg să plece din Turcia.

De altfel, rata medicilor turci din Germania a depășit toate țările celelalte țări, iar medicii turci lucrează acum în aproape fiecare spital.

Anul trecut, 2.685 de medici turci, dintre care 1.341 medici generalişti şi 1.344 medici specialişti, au primit un Certificat de bună conduită de la Asociaţia Medicală din Turcia. Marea majoritate a mers în Germania, Elveția și Austria. Nu se cunoaște numărul persoanelor care s-au înscris după ce au absolvit facultatea de medicină, dar în total se estimează că numărul medicilor turci plecați anul trecut în Germania a ajuns la 3.000. În ultimii ani, numărul medicilor care au părăsit Turcia a depășit 10.000.

Dacă va fi promulgat proiectul de lege al guvernului german privind „recrutarea forței de muncă calificate”, pregătit pentru acordarea mai ușoară a vizelor pentru străini, se așteaptă ca numărul angajaților din străinătate să crească și mai mult. Când noua lege a imigrației va fi promulgată, plecarea asistentelor va deveni, de asemenea, mai ușoară.

Toți medicii turci au fost nevoiți să susțină din nou examene pentru a lucra în Germania.

De ce preferă medicii turci Germania

Principalele motive pentru care medicii turci preferă Germania sunt „condiții de muncă mai bune, sindicat, dreptul la grevă și asigurări sociale, salariu sau venit anual mai mare, non-violența împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății și posibilitatea de a lucra departe de influența politicii”.

La fel de important este că medicii turci din Germania câștigă în medie între 60.000 și 90.000 euro pe an dacă lucrează în clinici. Salariile anuale ale experților pot ajunge la 120.000 de euro și mai mult.

Cei care își deschid propriile clinici în țări precum Germania, Elveția sau Olanda pot câștiga în medie 600.000 – 1.200.000 euro pe an.

Germania se confruntă cu o lipsă de medici în multe spitale, iar facultățile de medicină nu pot rezolva această situație. În timp ce statul german plătește pentru studiile unui student la medicină 500.000 de euro ca să devină medic, pentru cei care vin din Turcia statul german nu are cheltuieli de educație, precizează presa turcă.

CITEȘTE ȘI: Medicii unui spital de stat din Istanbul au instruit în chirurgia robotică un grup de colegi americani și britanici