Sedef Kabaș

În cursul nopții trecute a fost reținută una dintre cele mai cunoscute și apreciate jurnaliste din Turcia, dr. Sedef Kabaș. Parchetul General a declanşat o anchetă după declarațiile făcute de jurnalistă în cadrul unei emisiuni a postului TELE1, sub acuzația de “insultă asupra președintelui”.

În cadrul emisiunii sale, dr. Sedef Kabaş a folosit un proverb, care arată că “dacă o vită intră într-un palat nu devine rege, ci palatul devine hambar“, fără a face însă vreo trimitere la adresa puterii din Turcia, sau la numele președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Arestată în miezul nopții

Noaptea trecută, în jurul orei 2, echipele de poliție au mers la casa jurnalistei din cartierul Sarıyer (Istanbul) și au reținut-o, după care, conform declarației unuia dintre avocații săi, Uğur Poyraz, au dus-o la sediul Direcţiei de Securitate din Istanbul.

De altfel, președintele Consiliului Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), Ebubekir Şahin, a anunțat tot noaptea trecută pe o rețea de socializare că a început o anchetă cu privire la declarațiile jurnalistei Sedef Kabaș la adresa președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Twitter
Twitter

Cine e Sedef Kabaș

Născută la Londra acum 52 de ani, Sedef Kabaș a absolvit în 1992 Departamentul de Relații Internaționale din Universitatea Boğaziçi Istanbul, după care a obținut o bursă Fullbright pentru un master în jurnalism de televiziune la Universitatea din Boston.

În 2006 a obținut titlul de doctor în comunicare cu teza „Tradiția interviului și conversației în lume și presa turcă”.

Ca jurnalist a făcut parte din echipa fondatoare a radioului POWER FM, apoi în 1995 a devenit primul jurnalist turc care a lucrat la centrul de știri al CNN International din Atlanta (SUA), unde a făcut știri despre multe regiuni ale lumii, în special Orientul Mijlociu, Europa și Balcani. 

În 1998 a câștigat premiul CNN World Report/Cea mai bună știre economică: „Turkish Doner in Germany”. După ce s-a întors în Turcia, a realizat peste 1500 de interviuri cu personalități din lumea politicii, economiei, mass-media, mediul academic, artă și sport pe canalele NTV, ATV, TV8, SKYTürk, TRT2.

Sedef Kabaș a fost considerată în Turcia mult timp ca fiind „cel mai bun jurnalist pentru interviul de televiziune” și a primit de-a lungul anilor nenumărate premii.

De asemenea, în 2007, a fondat o companie prin care oferă consultanță media liderilor din lumea afacerilor și cursuri de comunicare și leadership pentru marile companii din Turcia.

Sedef Kabaș este autoarea a 6 cărți de jurnalism.

Un comentariu la „Jurnalista Sedef Kabaș a fost reținută pentru insulte aduse președintelui turc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.