Antalya

Încurajată de succesul înregistrat în turism după perioada de pandemie, Turcia și-a ridicat estimările în acest domeniu pentru anul 2023.

În 2022, numărul turiștilor s-a apropiat de un record, iar veniturile au atins un maxim istoric. Astfel, după vârful de 45,1 milioane de turiști din anul 2019, în 2022 au sosit în Turcia 44,6 milioane de turiști străini.

În perioada pandemiei, mai exact în 2020, în Turcia au sosit 12,73 milioane de turiști străini, iar în anul 2021 au venit 24,71 milioane de turiști.

Veniturile din turism au crescut cu 53,4% de la un an la altul, până la un record de 46,3 miliarde de dolari în 2022, depășind maximul anterior de 38,4 miliarde de dolari din anul 2019. În 2021, veniturile din turism au fost de 30,2 miliarde de dolari, iar în 2020, de 14,8 miliarde de dolari.

60 de milioane de turiști așteptați în Turcia în 2023

Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, a declarat că în 2023 vor ajunge în Turcia 60 de milioane de turiști, iar în 2028 numărul vizitatorilor străini va ajunge la 90 de milioane.

În ceea ce privește veniturile din turism, ministrul Mehmet Nuri Ersoy a declarat că în anul 2023 acestea vor crește la 56 de miliarde de dolari, iar peste 5 ani, vor ajunge la 100 de miliarde de dolari.

Germanii, rușii și britanicii în clasamentul turiștilor

Cu 5,7 milioane de turiști, anul trecut germanii au ocupat primul loc în clasamentul turiștilor care au sosit în Turcia, reprezentând aproximativ 12,7% dintre vizitatori, arată datele Ministerului Culturii și Turismului.

Au fost urmați de ruși cu 5,2 milioane, britanici cu 3,3 milioane, bulgari cu 2,9 milioane și iranieni cu 2,3 milioane.

Numărul turiștilor străini sosiți în Turcia doar în luna decembrie a crescut cu 27% față de aceeași perioadă din 2021, ajungând la 2,4 milioane, arată datele Ministerului Culturii și Turismului.

Turist info anul 2022

  1. 5,7 milioane turiști germani

  2. 5,2 milioane turiști ruși

  3. 3,3 milioane turiști britanici

  4. 2,9 milioane turiști bulgari

  5. 2,3 milioane turiști iranieni

Strategia Turciei pentru limitarea inflației

Program actual economic al guvernului turc acordă prioritate exporturilor, producției și investițiilor, pentru a limita creșterea inflației. Astfel, valuta străină adusă de veniturile din turism este vitală pentru economia Turciei.

Pe de altă parte, deprecierea lirei turcești a fost unul dintre factorii care au contat anul trecut pentru turiştii europeni şi arabi. În ultimul trimestru al anului trecut, lira turcească a rămas stabilă.

Istanbulul, principala atracție pentru turiștii străini

Istanbul, cel mai faimos oraș al Turciei și cel mai mare ca populație, a rămas principala atracție pentru vizitatorii străini, primind în anul 2022, peste 16 milioane de turiști.

A fost urmat de orașul-stațiune Antalya, cu 12,8 milioane de vizitatori.

Orașul din nord-vestul Turciei aflat la granița cu Bulgaria și Grecia, Edirne, a avut 4,6 milioane de turiști.

Cât cheltuiește un turist în Turcia

În 2022, cheltuielile medii pe noapte în Turcia pentru un turist străin au ajuns la 87,50 dolari, iar autoritățile din turism estimează că în acest an vor ajunge la 95 dolari, iar în anul 2028, vor fi de 118 dolari.

Diversificarea pieței și promovarea, pe agenda guvernului

Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy a declarat că guvernul își va extinde activitatea în ceea ce privește diversificarea pieței și activitățile de promovare și nu se va concentra doar asupra regiunilor din apropiere.

„Fiecare destinație către care zboară Turkish Airlines este piața noastră țintă. Am format noi piețe focalizate în domeniul diversificării produselor. Vom vedea creșteri foarte serioase pe aceste piețe”, a menționat el.

Una dintre piețele vizate, SUA

Ministrul turismului din Turcia a declarat că una dintre piețele vizate este în mod special cea a Statelor Unite ale Americii. „Am depășit anul trecut numărul de 1 milion de vizitatori din S.U.A. Scopul nostru este ca în 2023 să găzduim 1,7 sau 1,8 milioane de vizitatori, a menționat Mehmet Nuri Ersoy.

„Ne vom concentra și asupra țărilor din America de Sud, Scandinavia, Golf și Orientul Îndepărtat. Un alt avantaj al acestor țări este că provin dintr-o destinație îndepărtată, așa că lasă mai mulți bani în Turcia, având în vedere venitul pe persoană, deoarece șederea lor medie este mai lungă.”

Ministrul turismului din Turcia spune că studiile de diversificare a pieței sunt importante și că acesta este motivul pentru care Turcia nu mai este o țară care depinde de o piață unică.