muzeul cinematografiei

Muzeul Cinematografiei din Istanbul va găzdui de la 1 octombrie, cea mai cuprinzătoare expoziție realizată vreodată despre unul dintre geniile cinematografiei, Stanley Kubrick.

Prin capodoperele sale cinematografice, Kubrick a deschis noi drumuri în istoria cinematografiei, astfel că expoziția de la Istanbul va oferi o imagine cronologică de ansamblu a tuturor lucrărilor faimosului regizor, anunță Halk TV.

Curatorii expoziției dedicate lui Stanley Kubrick de la Istanbul vor fi Zihni Tümer (curatorul Muzeului Cinematografiei din Istanbul) și curatorii Muzeului Filmului German, Hans-Peter Reichmann și Tim Heptner.

Expoziția este organizată de Ministerul Culturii și Turismului din Republica Turcia și Muzeul Cinematografiei din Istanbul.

Ce cuprinde expoziția Stanley Kubrick

Expoziția va prezenta aspecte din cariera cinematografică a lui Kubrick, cu multe dintre documentele, obiectele, scenariile, camerele, obiectivele și costumele originale ale operelor sale. Vor fi expuse de la primele fotografii artistice ale lui Kubrick din revista „Look”, din anii 1940, până la detalii legate de capodoperele cinematografice ale acestuia, inclusiv ultimul său film, „Eyes Wide Shut”. Ca un element inedit, vor fi prezentate gadgeturile, hainele și modelele originale care au inspirat crearea filmului „2001: Odiseea spațiului”.

Cine a fost Stanley Kubrick

Cunoscut regizor, scenarist, producător și actor, Stanley Kubrick s-a născut în 26 iulie 1928, la New York (SUA) și a murit în ziua de 7 martie 1999, la Childwickbury, în Regatul Unit

Stanley Kubrick a excelat în promovarea filmelor scurte si documentare, respectiv documentar-artistice, iar mai târziu a filmelor de lung metraj, care au fost scrise, regizate si produse de el însuși. Este unul dintre cineaștii care deși nu a făcut filme pentru publicul larg, este creatorul genial al unor capodopere cinematografice ca „Odiseea spațială”, „Portocala mecanică”, „Full metal jacket” sau „Eyes wide shut”.

Stanley Kubrik a finalizat doar 13 proiecte cinematografice, însă a lăsat în urmă nenumărate schițe și idei. Articolele din presa anilor 1980-1990, arată că Stanley Kubrick își alegea subiectele cu mare atenție, le studia, le aprofunda uneori ani de zile, până la cele mai mici detalii. De asemenea, se implica direct în alegerea actorilor, cu care chiar și așa lucra destul de greu.

Operele cinematografice ale lui Kubrick sunt ușor de recunoscut încă de la primele cadre, fiind un adevărat profesionist și un perfecționist: temele sunt provocatoare, moralizatoare, fiecare element filmat se exprimă pregnant, iar jocul actorilor este intens.

Pentru a exemplica cât mai exact felul în care Kubrick își punea amprenta asupra unei teme majore în spațiul public, cum ar fi conflictul din Cuba din 1962, când SUA și Rusia s-au aflat în pragul unui război nuclear, sau tema explorărilor legate de extratereștri, recomandăm vizionarea “Dr. Strangelove or how I learned to stop worrying and love the bomb” și filmul „2001: Odiseea Spațială”.

Detalii pentru vizitatori

Detalii despre Muzeul Cinematografiei Istanbul găsiți pe site-ul oficial, inclusiv o versiune interactivă. Biletele online se pot cumpăra de AICI. Conform informațiilor de pe site, la data de 14 septembrie 2022, prețul unui bilet este de 50 TL.

Adresa Muzeului Cinematografiei din Istanbul: Kuloglu, Istiklal Cd. Pasajul Atlas nr: 131, 34433 Beyoğlu / Istanbul