Turcia Shanghai

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a participat în 15-16 septembrie 2022 la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) desfășurat la Samarkand, în Uzbekistan. Ediția din acest an s-a desfășurat în contextul în care relațiile dintre Occident, Rusia și China sunt extrem de tensionate din cauza problemelor din Ucraina și Taiwan.

În acest moment partenerii OCS urmăresc în primul rând îmbunătățirea relațiilor economice și comerciale. O altă prioritate este creșterea comerțului în monede naționale, împotriva presiunii dolarului american.

Președintele Erdoğan a participat ca invitat special la cea de-a 22-a reuniune a Consiliului șefilor de stat al OCS. Este pentru prima dată când Turcia participă la nivel prezidențial, de când a obținut statutul de partener de dialog în 2012.

Erdoğan, întâlniri cu președintele Xi Jinping și Vladimir Putin

Evenimentul din Uzbekistan a prilejuit președintelui turc întâlniri bilaterale cu liderii Chinei și Rusiei.

Întâlnirea cu Vladimir Putin s-a concentrat în principal pe extinderea transportului de cereale și pe reluarea discuțiilor de pace dintre Rusia și Ucraina.

De asemenea, președintele Erdoğan și președintele Chinei Xi Jinping s-au întâlnit față în față pentru prima dată după începerea războiului din Ucraina. Cele două țări au arătat că sunt solidare în fața Occidentului, atât în privința Ucrainei, cât și a problemei Taiwanului.

De asemenea, președintele Erdoğan a avut întâlniri, printre alții, și cu președintele iranian Ebrahim Raisi, președintele azer Ilham Aliyev, președintele tadjic Emomali Rahmon și președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

„Coridorul cerealelor”, din nou pe ordinea de zi

În cadrul întâlnirilor dintre președinții Turciei și Rusiei a fost reluată discuția referitoare acordul privind „coridorul cerealelor”.

Deși vânzările de cereale și îngrășăminte nu intră în domeniul de aplicare al sancțiunilor internaționale, exporturile din porturile rusești nu au început din cauza riscului de sechestrare a navelor.

Reamintim că președintele Erdogan și președintele Putin s-au întâlnit ultima dată pe 5 august la Soci, Rusia. Atunci a fost stabilită o înțelegere privind dezvoltarea relațiilor economice, comerciale și financiare.

După summitul din Uzbekistan, președintele Erdoğan a declarat: „Vrem să ne aprofundăm relațiile cu Organizația de Cooperare de la Shanghai, care are o populație totală de 3,2 miliarde de oameni și produce venituri naționale de 20 de trilioane de dolari”.

Ce este Organizația de Cooperare de la Shanghai

Înființată în 1996 de Rusia, China, Tadjikistan, Kârgâzstan și Kazahstan, Organizația de Cooperare de la Shanghai a luat naștere pentru a crește încrederea între statele membre, a dezarma regiunile de la frontieră și a dezvolta cooperarea regională. În acel moment, se considera că organizația era o formă de securitate a Chinei și Rusiei împotriva NATO.

Ulterior, în cadrul reuniunii de la Shanghai din 2001, s-a decis transformarea celor „Cinci de la Shanghai” într-o organizație regională. Scopul era să coopereze eficient împotriva amenințărilor reprezentate de terorism, separatism și sectarism. În același an s-a alăturat grupării și Uzbekistanul. La finalul reuniunii a fost semnată o declarație comună care menționa că organizația va combate terorismul, separatismul și fundamentalismul.

Prima extindere majoră a OCS a fost în 2017, când Pakistanul și India au devenit membri cu drepturi depline. În 2021, Iranul a fost invitat în organizație ca membru cu drepturi depline, iar numărul membrilor a crescut la 9.

State membre:

Republica Populară Chineză, Federația Rusă, Kârgâzstan, Tadjikistan, Kazahstan, Uzbekistan, India, Pakistan, Iran

Țări observatoare:

Afganistan, Mongolia, Belarus,

Țări partenere de dialog:

Turcia, Azerbaidjan, Sri Lanka, Armenia, Cambodgia, Nepal, Arabia Saudită, Egipt și Qatar

Obiectivele Organizației de Cooperare de la Shanghai

Obiectivele OCS sunt întărirea relațiilor de bună vecinătate și depunerea de eforturi comune pentru păstrarea păcii, securității și stabilității regionale. Acestora li se adaugă lupta împotriva terorismului, fundamentalismului, separatismului și lupta împotriva criminalității organizate și a imigrației ilegale.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.