Mustafa Kemal Ataturk femei

În data de 5 decembrie 1934, la inițiativa lui Mustafa Kemal Atatürk, Turcia a acordat femeilor dreptul deplin la vot. În momentul acordării acestui drept, Turcia era înaintea multor țări europene, de exemplu, cu 4 ani înaintea României.

La un an după ce li s-a acordat votul, femeile au ajuns în Parlament, unde au câștigat 4,5% din mandate, dar proporția lor nu a crescut foarte mult.

Republica Turcia, sub conducerea fondatorului Mustafa Kemal Atatürk, a ridicat astfel locul femeilor în sectorul public. Cu toate acestea, ca și în restul lumii, femeile rămân în urma bărbaților în politică.

Dreptul femeilor de a vota, în lume

În 1893, primul stat din lume care a introdus votul universal a fost Noua Zeelandă, iar în Europa, prima oară votul femeilor a fost introdus în 1907 de Marele Ducat al Finlandei, după care în au urmat Norvegia (1913), Danemarca (1915) și Uniunea Sovietică (1917). Tot în 1917 femeile din Canada au primit drept de vot, apoi Marea Britanie în 1918, iar în 1920 au urmat Germania, Polonia, Austria, Olanda și SUA. Prima țară din America de Sud care a acordat femeilor dreptul sufragiului a fost Ecuador, în 1931.

În 1933, Spania acorda femeilor dreptul de vot, urmând apoi mai multe țări, printre care România (1938), Franța (1944), Japonia (1945), Italia (1946), India și Pakistan (1947), Irak (1948), China (1949), Grecia (1952), Afganistan (1964), Elveția (1971), Portugalia (1976), Bangladesh, Oman, Qatar de abia în ultimele trei decenii ale secolului XX, iar în Arabia Saudită, femeile au drept de vot din anul 2015.

Cum sunt reprezentate femeile acum în Parlamentul Turciei

La alegerile din anul 2018, în Turcia procentul femeilor parlamentar era de 17,1%.

În prezent, femeile au 103 de locuri în parlamentul Turciei, din 600 de locuri (17,16%). Conform Daily Sabah, 18,8% dintre parlamentarii principalului partid de guvernământ din Turcia (AKP) sunt femei.

Arzu Erdem, o parlamentară din cadrul Partidului Mișcării Naționaliste (MHP) își amintește cuvintele lui Atatürk și a declarat că participarea femeilor din Turcia la viața publică este o modalitate eficientă de prosperitate și dezvoltare a societății. „Alcătuim jumătate din populație așa că ne dorim să avem un număr egal în mecanismele decizionale, în Parlament. O țară mai puternică este posibilă cu femei împuternicite”, a îndemnat aceasta.

Deputatul Emine Gülizar Emecan de la Partidul Popular Republican (CHP), principalul partid de opoziție, a declarat că participarea femeilor în politică este importantă pentru a crea politici bazate pe egalitatea de gen. „Trebuie să scăpăm de mentalitatea care crede că politica este treaba unui bărbat și să tratăm femeile ca cetățeni de clasa a doua”, a declarat Emine Gülizar Emecan.

CITEȘTE ȘI: Mustafa Kemal Atatürk: „Bărbații și femeile ar trebui să fie întotdeauna egali”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.