putin erdogan kazahstan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că omologul său rus Vladimir Putin ar putea veni în Turcia în data de 27 aprilie pentru a participa la ceremonia de inaugurare a centralei nucleare Akkuyu.

„Există posibilitatea ca domnul Putin să vină pe 27 aprilie. Sau ne vom conecta online”, a declarat președintele turc seara trecută la postul ATV. De cealaltă parte, Kremlinul spune că încă nu a fost luată nicio decizie dacă președintele Putin va vizita sau nu Turcia.

Interesul președintelui turc de a-l întâlni pe Vladimir Putin, de această dată strict politic, a fost exprimat și ieri în cadrul conferinței de presă prilejuită de vizita președintei Ungariei, Katalin Novak.

Președintele Erdoğan a declarat că vrea să aducă Rusia și Ucraina la masa negocierilor și să pună capăt războiului. Acesta a mai spus ieri că a purtat discuții atât cu Kievul, cât și cu Moscova cu scopul de a aduce Rusia și Ucraina la masa negocierilor.

Putin și Erdoğan prin videoconferință

În aprilie 2018, ceremonia de turnare a fundației primei unități a Centralei Nucleare de la Akkuyu a fost realizată cu participarea prin videoconferință a celor 2 președinți de stat. La fel, în martie 2021, la începerea construcției celei de-a treia unități a centralei, participarea lui Putin și a lui Erdoğan a fost tot prin videoconferință.

Așadar, la sfârșitul lunii aprilie 2023, va deveni operațională prima unitate a centralei de la Akkuyu, odată cu împlinirea a 100 de ani de la întemeierea Republicii Turcia.

Prima centrală nucleară prin modelul „build-own-operate”

Centrală Nucleară de la Akkuyu este primul proiect de acest gen implementat prin modelul build-own-operate.

Conform contractului pe termen lung, Rosatom a fost de acord să asigure proiectarea, construcția, întreținerea, operarea și dezafectarea centralei electrice.

Contribuția companiei rusești Rosatom în compania ruso-turcă AKKUYU NÜKLEER este de 99,2%. Costurile totale ale centralei nucleare de la Akkuyu sunt estimate la 20 de miliarde dolari americani și odată finalizată, este de așteptat să producă 35 de miliarde de kilowați-oră (kWh) de energie electrică anual și să satisfacă aproximativ 10% din necesarul de energie electrică internă.

Centrala nucleară, care va avea o durată de viață estimată de 60 de ani cu o prelungire cu încă 20 de ani, va produce energie fără carbon non-stop, anunță Daily Sabah.

CITEȘTE ȘI: Centrala nucleară de la Akkuyu, cel mai mare proiect implementat de Turcia și Rusia

Un comentariu la „Erdoğan: Putin ar putea participa la inaugurarea centralei nucleare de la Akkuyu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.