masuri restrictive Covid

Numărul de infectări cu noul coronavirus s-a triplat în Turcia de la începutul lunii martie, când autoritățile au decis o relaxare a măsurilor restrictive impuse în pandemie.

Sub presiunea celui de-al treilea val de îmbolnăviri, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a impus astăzi noi măsuri restrictive, deoarece 58 de provincii din 81 au rata extrem de mare de infectare, aflându-se deja în categoria roșie (aproximativ 80% din populația Turciei).

Noile măsuri restrictive anti-Covid

  • provinciile care sunt în categoria roșie din cauza infectărilor se vor afla sâmbăta și duminica în lockdown, nu doar duminica, așa cum se stabilise la începutul lunii martie; aceste restricții de închidere în weekend nu se aplică turiștilor;
  • la nivelul întregii țări vor continua restricțiile de circulație în fiecare zi a săptămânii, între orele 21 și 5 dimineața;
  • restaurantele și cafenelele vor putea funcționa la o capacitate de 50% în toată Turcia, indiferent de culoarea impusă la nivelul provinciilor în funcție de numărul de infectări, cu respectarea normelor stabilite;
  • în luna Ramadanului, sunt interzise în toată țara evenimentele în masă, precum precum mesele de iftar și sahur;
  • limitările de weekend vor fi implementate pe întreaga durată a lunii Ramadan;
  • în timpul Ramadanului, serviciile restaurantelor și cafenelelor din Turcia vor fi limitate la servirea la pachet
  • pentru lunile aprilie și mai, în anumite condiții, angajații din domeniul alimentației publice vor beneficia de un suport financiar, de 1500 lire turcești de persoană.
grafic infectări
grafic infectări

În ultimele 24 de ore, în Turcia s-au înregistrat 32.404 cazuri noi de infectare, din 225.511 teste PCR, și s-au înregistrat 154 de decese. Rata de ocupare a paturilor la terapie intensivă este de 63,2%, a ventilatoarelor de 27,1%, însă rata de ocupare a echipelor de intervenție din teren, pentru cei care se tratează la domiciliu sau sunt în izolare, se află deja la 99,9%.

De la începutul pandemiei, în Turcia s-au înregistrat 3.240.577 de îmbolnăviri și au fost folosite 38.102.747 teste PCR.

tablou HES infectări zilnice
tablou HES infectări zilnice
Rămâne de văzut care vor fi deciziile de la jumătatea lunii aprilie, dacă se va păstra obligativitatea prezentării unui test negativ PCR la intrarea în Turcia, deoarece autoritățile sunt nevoite să ia decizii sub presiunea crizei economice, deoarece Turcia estimează ca în vara aceasta să găzduiască aproximativ 30 milioane de turiști.

Condiții de intrare pe teritoriul Turciei

Reamintim că începând cu data de 15 martie 2021, la intrarea în Turcia călătorii trebuie să fi completat, cu 72 de ore înainte de a ajunge la graniță, un formular pe site-ul http: //register.health.gov.tr. Prin completarea acestui formular, va fi creat automat un cod HES, în baza căruia călătorii vor putea fi contactați în cazul unui eventuale îmbolnăviri cu Covid-19 în timpul călătoriei, ori șederii în Turcia. Codul Hes este solicitat la hoteluri, la intrarea în obiectivele turistice, mall-uri, mijloace de transport în comun, sau chiar restaurante.
De asemenea, la intrarea în Turcia este necesară prezentarea unui test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte. Companiile aeriene pot solicita testul la îmbarcarea în avion. Conform reglementărilor impuse de autoritățile turce până în prezent, nu sunt derogări de niciun fel de la aceasta regulă.
Autoritățile din Turcia au luat cu surprindere populația la începutul lunii martie, atunci când au decis să meargă către al treilea val al pandemiei să relaxeze măsurile de restricție, în ciuda faptului că incidența cazurilor era în creștere, mai exact pe 1 martie erau 8424 de infectări, în data de 15 martie, 15.503 infectări, iar pe 29 martie 32.404 cazuri noi de îmbolnăvire.
Până astăzi, în Turcia au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin chinezesc Sinovac 6.657.374 persoane, iar 8.544.276 au primit o primă doză, la o populație de aproximativ 85.000.000 de locuitori.